Jakie opony do Niro EV

Octavo

Zadomawiam się
Założyłem Continental WinterContact TS 870 P 215/55R17 98 i subiektywnie wydają mi się cichsze od fabrycznych letnich (na których zrobiłem tylko 500km przed przekładką). Nadal aktywna jest promocja Continental przy zakupie 4 sztuk, dają kod blik na zwrot 150PLN - akurat jak znalazł dla wulkanizatora. Jestem zadowolony z wyboru.

acc

Zadomawiam się
Ja od tygodnia jeżdżę na Michelin Alpin 6 i pierwsze co zauważyłem po tych letnich to zwiększenie komfortu. Na tych jest bardziej miękko i przyjemniej się jeździ. Zmieniałem gdy temperatury sięgały u mnie +5 stopni.

ddakaz

Nowy na Forum
Dębica Navigator 3. Wyprodukowana w Polsce (od Goodyera). Wielosezonówka. Kupiłem na przetrwanie bo tanie, ale zaskoczyła mnie ich jakość. W porównaniu do fabrycznych Michelinek o wiele lepiej się trzymają nawierzchni. Jest to bardzo odczuwalne przy hamowaniu, w zakrętach, oraz co najbardziej widać w e-Niro przy szybkim starcie. Niby klasa C, a zachowują się jak o 1 klasę wyżej. Nie chodzi mi tu o warunki zimowe (bo Michelinki są letnie), ale w całym okresie. Porównywałem je też do Michelin CrossClimate, oraz Goodyer Vector 4 season (w innych samochodach) i nie widzę odczuwalnej różnicy.

Cav

Pionier e-mobilności
Generalnie Navigatory (ale chyba poprzednie) miały jeden minus: szybko się zużywały i całkowicie traciły swoje dobre właściwości
nawet mimo dobrego na oko bieżnika

ddakaz

Nowy na Forum
Jest to możliwe, CrossClimate i Vectory też znacząco szybciej się zużywają od opon letnich, ale za to cena 2000zł brutto (tyle zapłaciłem z wymianą za Navigatory) jest bardzo korzystna. Wolę przyczepność niż długowieczność. W porównaniu fabryczne opony w eNiro zachowują się, jakby były z plastiku. (To ta niemiecka pseudojakość).

Rad_eNIRO

Zadomawiam się
Ja się dałem namówić wulkanizatorowi na hankooki I-cepr RS3 i jestem zły na siebie za to. Opony są zauważalnie głośniejsze niż fabryczne continentale a przy 90km/h wydają jeszcze jakieś dodatkowe buczenie, którego poniżej i powyżej nie ma. Mam wrażenie że z biegiem kilometrów sytuacja się poprawia i nawet to buczenie jest mniejsze ale to może ja się po prostu przyzwyczajam. Ogólnie nie polecam.
Mam Nokiany WR snowproof xl 98v kupione w 2021. Miałem ten sam problem z "buczeniem", lub klepaniem... W każdym razie był wyraźnie słyszalny hałas już powyżej 70 km. Co pomogło... Opony założyłem jeszcze raz wyważając na rolkach ( z testem drogowym). Opona ułożona została na feldze tak, że odczuwalnie zmniejszył się hałas. Minus taki że usluga dodatkowo płatna.. w tym roku za przekładkę z wyważeniem na rolkach zapłaciłem 460 zł ( niestety skorodowaly nowe felgi i musiałem je odnowić... ). Ale efekt gorszy niż rok temu. Mimo wszystko polecam jako opcje do rozważenia

kiki111

Fachowiec
Muszę rozeznać temat, dzięki. Jednak u mnie jak opony zrobiły trochę przebiegu lub przez to ze spadła temperatura komfort się poprawił. nadal nie powiem że są ciche ale na pewno nie zauważam już tego buczenia.
Za to testy kopania w śniegu zdały zadowalająco. Na pomorzu przywaliło śniegiem dość konkretnie i w tych samych warunkach wyjeżdżałem 3 autami. Najlepiej poradziły sobie continentale, które są drugi sezon na aucie - właściwie nie czułem że jadę po śniegu. Niro odczuwalnie słabiej ale też poradziło sobie bez problemu. Trzecie auto ma chyba nokiany i to ich 4 sezon (bieżnik jak najbardziej OK) no i myślałem że nie wyjadę. Dla porównania busa kuriera musieli ciągnąć na sznurku. Oczywiście różne auta, różne rozmiary kół ale subiektywne odczucia były jednoznaczne.
Ciekawe czy całororoczne by sobie poradziły jednak mam wątpliwości.

krzyss

Pionier e-mobilności
Mam Nokiany WR snowproof xl 98v kupione w 2021. Miałem ten sam problem z "buczeniem", lub klepaniem... W każdym razie był wyraźnie słyszalny hałas już powyżej 70 km. Co pomogło... Opony założyłem jeszcze raz wyważając na rolkach ( z testem drogowym). Opona ułożona została na feldze tak, że odczuwalnie zmniejszył się hałas. Minus taki że usluga dodatkowo płatna.. w tym roku za przekładkę z wyważeniem na rolkach zapłaciłem 460 zł ( niestety skorodowaly nowe felgi i musiałem je odnowić... ). Ale efekt gorszy niż rok temu. Mimo wszystko polecam jako opcje do rozważenia
Moje nokiany przestaly buczec po tym jak przejechalem na nich ponad 6kkm
Teraz zaczalem byc z nich bardzo zadowolony.

Last edited:

pawcjo

Posiadacz elektryka
Dzisiaj miałem Niro EV do testów na oponach Nexen Winguard Sport 2, ale na śniegu spisywały się źle. Może to kwestia wyjątkowo dużych opadów, ale kilkukrotnie ugrzązłem i miałem problem z ośnieżonymi podjazdami. Chyba, że to wina samego auta.

Lupus

Posiadacz elektryka
Dębica FRIGO HP 2
215/55R17 98V XL
Jestem zadowolony. Po ostatnich opadach jazda po białej drodze (nieodśnieżonej), stromy podjazd po ubitym śniegu - bez problemów.