Jakie powinny być media?

Michal

Moderator
Moim zdaniem strasznie słabe zachowanie, i jeszcze to tłumaczenie, że "Chodzi o zasadę. Inaczej dochodzimy do absurdu, w którym jakiś oszołom odmawia druku ulotki na imprezę gejowską a swoisty TK uznaje, że ma prawo"...
Jeśli prowadzi się portal "opiniotwórczy", to ma się pewne zobowiązania wobec czytelników i nie można sobie pozwolić na reklamę niezgodną z prawdą, bo taka reklama jest nie jako brandowana marką własną portalu, więc uzyskuje przez to wzmocnienie. Czy ten sam portal wyświetliłby reklamy mówiące o tym, że w PL mamy najczystszą energetykę w EU i na świecie? Jeśli tak, to właśnie jest ten poważny problem jakości treści w mediach...

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Czy ten sam portal wyświetliłby reklamy mówiące o tym, że w PL mamy najczystszą energetykę w EU i na świecie?

Oceniając po tej kampanii oraz po wytłumaczeniu na Twitterze, to konsekwentne byłoby zaakceptowanie również kampanii zawierającej sformułowania z Pana wypowiedzi. W skrócie: TAK, wszystko wskazuje na to, że by wyświetlił.

Michal

Moderator
Prawda jest taka, że całą kampanią powinna się zająć komisja etyki reklamy i pokazowo powinny pójść kary takie, żeby im w pięty poszło...
No ale niestety chyba wszyscy wiemy na czyje zlecenie to leci... Jak ktoś nie wie, to podpowiem, że był jednym z tych co kradli księżyc ;)
Tak samo jak Orlen z paliwami co emitują 50% mniej smogu - no weźcie LoL
Sponsorowanie tego gościa na sylwestra przez Lotos czy tam Orlen, żeby gawiedź się bawiła w TVP, choć TVP nie było stać...

Mi ostatnio wstyd jest wyjść z domu, żeby nie trafić na kolejną żenadę serwowaną przez rząd... Niedługo ten nos to mu tak urośnie, że puknie go w tył głowy - bo okrąży ziemię :/

Tam w rządzie musi siedzieć jakaś niezła agencja kreatywna od pozyskiwania mniej inteligentnej publiczności...

Michal

Moderator
Podatek od smrodzenia który trafia do wspólnego wora i idzie później na:
  • TVP - smog powoduje spadek inteligencji, więc idealnie, bo powiększa target
  • 500+ - jak się zabija ludzi smogiem, to trzeba dać na rodzenie nowych, choć coś nie chcą się rodzić ale kto by tam liczył...
  • cieplej się przecież robi, to mniej trzeba będzie grzać - win, win, win - każdy wygrywa. Ale uwaga to nie globalne ocieplenie, tylko po prostu robi się cieplej, nie wiadomo dlaczego...
  • ... aj nie chce mi się pisać nawet, bo naprawdę ręce opadają jak to nisko upada

Bartosz

Pionier e-mobilności
Ciekaw jestem Waszej opinii w tym temacie:
Łukasz, większość mediów to firmy takie sama jak inne. Te firmy mają klientów i muszą żyć z nimi w zgodzie, ponieważ świadczą dla nich usługi, więc moralność wkładają do kieszeni. Zresztą często te firmy prowadzą osoby związane bezpośrednio z klientami. Rząd także jest takim klientem. Nie ma czegoś takiego jak wolne media, to jest tylko biznes. Podobny obrazek dostałem na ostatniej fakturze za prąd, nie jest to tak chamsko zaznaczone, ale można się domyślić. Widać, że jest to szersza akcja rządzących, aby ukierunkować społeczeństwo.

f.jpg
Zrzut ekranu 2022-02-9 o 15.58.51.png

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Łukasz, większość mediów to firmy takie sama jak inne. Te firmy mają klientów i muszą żyć z nimi w zgodzie, ponieważ świadczą dla nich usługi, więc moralność wkładają do kieszeni. Zresztą często te firmy prowadzą osoby związane bezpośrednio z klientami. Rząd także jest takim klientem. Nie ma czegoś takiego jak wolne media, to jest tylko biznes. Podobny obrazek dostałem na ostatniej fakturze za prąd, nie jest to tak chamsko zaznaczone, ale można się domyślić. Widać, że jest to szersza akcja rządzących, aby ukierunkować społeczeństwo.

Dziękuję za tę opinię.

...i za wklejone ilustracje, bo przy okazji poznałem stawki: 7,2 tys. za 1 artykuł sponsorowany. Elektrowóz za słabo się ceni :)