Jazda z przyczepą

tokwi

Pionier e-mobilności
Wracając do pytań dot TMY z fabrycznym hakiem. Pomożecie?
1. Jaką macie wpisaną w dowodzie rejestracyjnym TMY Dopuszczalną Masę Całkowitą pojazdu z przyczepą (chodzi o pole F.3.) ?
2. I jakie macie wartości O.1 i O.2?
3. Czy TMY w wersji FSD pozwala cofać z przyczepą w trybie Smart Summon?

poochaty

Posiadacz elektryka
Wracając do pytań dot TMY z fabrycznym hakiem. Pomożecie?
1. Jaką macie wpisaną w dowodzie rejestracyjnym TMY Dopuszczalną Masę Całkowitą pojazdu z przyczepą (chodzi o pole F.3.) ?
2. I jakie macie wartości O.1 i O.2?
3. Czy TMY w wersji FSD pozwala cofać z przyczepą w trybie Smart Summon?
Mogę pomóc z moimi danymi ze Szwecji.
1. 3971
2. 1600 z hamulcem i 750 bez hamulca
3. Nie wiem
i jeszcze jest parametr, że mając prawko tylko kat B max waga całkowita 1129.

tokwi

Pionier e-mobilności
Te 1.600 kg (z hamulcem) to jest fajny plus TMY w stosunku do TM3 (tamże jest tylko: 1.000 kg)

@poochaty, dzięki za informacje.
A, o co chodzi z tym limitem 1129kg?

Na moje rozumienie. TMY w wersji z hamulcem mieści się przecież w dopuszczalnym limicie dla kategorii B dla EV bo 4250 > 2232+1600
Tak jak pisałem wcześniej dla EV ten limit miał być u nas podniesiony z 3,5 do 4,25

Jest też na to obejście - choć mało kto to robi: podobno prosty egzamin praktyczny i dodatkowy kod "96" do kategorii B
*- 96 - pojazdy kategorii B łączone z przyczepą, której dopuszczalna masa całkowita przekracza 750 kg, przy czym dopuszczalna masa całkowita takiego zestawu pojazdów przekracza 3500 kg, ale nie przekracza 4250 kg)

poochaty

Posiadacz elektryka
Te 1.600 kg (z hamulcem) to jest fajny plus TMY w stosunku do TM3 (tamże jest tylko: 1.000 kg)

@poochaty, dzięki za informacje.
A, o co chodzi z tym limitem 1129kg?

Na moje rozumienie. TMY w wersji z hamulcem mieści się przecież w dopuszczalnym limicie dla kategorii B dla EV bo 4250 > 2232+1600
Tak jak pisałem wcześniej dla EV ten limit miał być u nas podniesiony z 3,5 do 4,25

Jest też na to obejście - choć mało kto to robi: podobno prosty egzamin praktyczny i dodatkowy kod "96" do kategorii B
*- 96 - pojazdy kategorii B łączone z przyczepą, której dopuszczalna masa całkowita przekracza 750 kg, przy czym dopuszczalna masa całkowita takiego zestawu pojazdów przekracza 3500 kg, ale nie przekracza 4250 kg)
W Szwecji za wagę auta przyjmuje się wagę katalogową z najwyższym wyposażeniem + kierowca + wszystkie płyny, benzyny (w samochodach spalinowych). TMY ma wyliczoną tą masę na 2371 kg.
2371 + 1129 = 3500.
Z tego wynika, że limit dla BEV nie został tu podniesiony.

Last edited:

tokwi

Pionier e-mobilności
Sprawdziłem, przed chwilą czy w PL podniesiono ten limit, o którym pisałem.
Okazuje się, że nadal jest to tylko w planach i na dzień dzisiejszy dalej dla gołego "B" tj. bez kodu "96" obowiązuje 3,5t

Art. 6. [Kategorie prawa jazdy]
1. Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania:
...
6) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla,
b) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy lekkiej,
c) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 4250 kg, z zastrzeżeniem ust. 2,
d) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;
.....
2. Zespołem pojazdów, o którym mowa w ust. 1 pkt 6 lit. c, którego dopuszczalna masa całkowita przekracza 3,5 t, może kierować osoba, która zdała część praktyczną egzaminu państwowego, potwierdzoną wpisem do prawa jazdy.

Najnowsze dyskusje