Juniper - czy warto czekać?

Wojtek Wawa

Tesla Model 3 LR RWD 2025
Widziałem tu kilka uwag krytycznych do Daniela Grzyba, ale wg mnie znów miał rację.
Warto było czekać na Y. Ilość zalet duża, wad wg mnie brak.
Oczywiście dotyczy osób kupujących za gotówkę, bo jak ktoś ma oddać kilkadziesiąt tysięcy na samych odsetkach, a jednocześnie nie ma tych pieniędzy, to wiadomo jak to wygląda od strony rozumu. Ale też jakby miał wydać te pieniądze w kasynie/na narkotyki/alkohol, to lepiej dać zrobić bankom.

Że Y nie ma baterii 200 kWh, ani nie lata jak miał latać tesla roadster, czy teraz skaczą topowe chińczyki, to chyba wszyscy wiemy. Iphony też jeszcze się nie składają, ale też mało kto na to czeka.
Żyję w stolicy i serio zasięg m3 lr rwd wydaje mi się wystarczający, ale samochód to dla mnie przyjemność, nie źródło utrzymania. I zgaduję że dla 90% ludzi obecny zasięg jest ok.

nabrU

Moderator
A mnie się kompletnie nie podoba. Ani przód, ani tył. (n)
Marka straciła też na rozpoznawalności (jak dla mnie) bo TM3 jest teraz kompletnie różna od TMY. Ale to tylko moja osobista opinia...

PawelPablo

Fachowiec
Widziałem tu kilka uwag krytycznych do Daniela Grzyba, ale wg mnie znów miał rację.
Warto było czekać na Y. Ilość zalet duża, wad wg mnie brak.
Oczywiście dotyczy osób kupujących za gotówkę, bo jak ktoś ma oddać kilkadziesiąt tysięcy na samych odsetkach, a jednocześnie nie ma tych pieniędzy, to wiadomo jak to wygląda od strony rozumu. Ale też jakby miał wydać te pieniądze w kasynie/na narkotyki/alkohol, to lepiej dać zrobić bankom.

Że Y nie ma baterii 200 kWh, ani nie lata jak miał latać tesla roadster, czy teraz skaczą topowe chińczyki, to chyba wszyscy wiemy. Iphony też jeszcze się nie składają, ale też mało kto na to czeka.
Żyję w stolicy i serio zasięg m3 lr rwd wydaje mi się wystarczający, ale samochód to dla mnie przyjemność, nie źródło utrzymania. I zgaduję że dla 90% ludzi obecny zasięg jest ok.
Sorry ale muszę zapytać:) o co chodzi z tym kupowaniem za gotówkę?:)

ypl

Pionier e-mobilności
A mnie się kompletnie nie podoba. Ani przód, ani tył. (n)
Marka straciła też na rozpoznawalności (jak dla mnie) bo TM3 jest teraz kompletnie różna od TMY. Ale to tylko moja osobista opinia...
U mnie podobnie, przód mi się totalnie nie podoba, plus słabo się zestarzeje, natomiast tył jak zobaczyłem zdjęcie nie pod kątem tylko jak auto za autem by stało to też mi się nie podoba. Ygrek Juniper taka totalna kalka chwilowych trendów jest, mówię bez emocji bo sobie nowe auto niedawno kupiłem i niedługo odbieram. Gdyby przód miał światła jak w Highland, a tył nie wyglądałby tak masywnie to byłaby to normalna tesla, nie urywająca dupy ale mająca w miarę jakiś tam design i DNA marki. Dla mnie Highland bardzo fajny design, Juniper bardzo słabo. Elon za mocno w polityce chyba siedział i wyszło jak wyszło.

OldSeb

Posiadacz elektryka
Sorry ale muszę zapytać:) o co chodzi z tym kupowaniem za gotówkę?:)
Na odchodzący model jest leasing 0,99%, na nowy pewnie będzie standardowy. Jak kupujesz za gotówkę albo kredyt bankowy to ci wszystko jedno bo za stary i nowy zapłacisz podobnie. Pomijając różnice w cenie cennikowej oczywiście.

Jozin von Bazin

Posiadacz elektryka
Marka straciła też na rozpoznawalności (jak dla mnie)
Bardzo słuszna uwaga, zrobiło się koreańsko i pospolicie chyba. Teslę mają jakiś wspólny gen w designie, Y się z tego wyłamuje.

Powtórzę się, obecny Y jest wystarczająco wyciszony do tego jak się nim jeździ, czyli około 120km/h. Dodatkowe wyciszenie w nowym Y nie zrobi różnicy, mnie by nie zrobiło. Szybciej Y lepiej nie jeździć bo to jest jednak kiosk na kolkach, wysokie auto, fizyki nie oszukasz. Nie widać żeby nowy Y miał lepszy zasięg, bateria ta sama, jadąc 140km/h zasięg będzie topniał w oczach.
Kamera z przodu na plus mały.
Wentylowane fotele plus duży.
Wszyscy chyba nie wiedzieć czemu oczekiwali jakieś rewolucji :) , a wyszło jak w Apple :)

CyanAppl16

Posiadacz elektryka
Na odchodzący model jest leasing 0,99%, na nowy pewnie będzie standardowy. Jak kupujesz za gotówkę albo kredyt bankowy to ci wszystko jedno bo za stary i nowy zapłacisz podobnie. Pomijając różnice w cenie cennikowej oczywiście.
No nie, bo kupujac za gotowke place cene cennikowa, kupujac w leasingu cene cennikowa + odsetki 20-50k wiecej...