Juniper - czy warto czekać?

cooler

Pionier e-mobilności
Mam jednak nadzieje, że pod spodem dojdzie coś więcej vs 3. Oryginalny Y był ulepszoną trójką pod kilkoma względami, więc jeśli odświeżony będzie jedynie nadmuchaną 3 z filtrem HEPA to będę zawiedziony. Nadal marzy mi się ciut większa bateria.
Jakbyś moje myśli czytał: tam powinno być 100-120kWh (idealnie 150kWh) i byłby to hit mogący zastąpić jedyne auto rodzinne. A tak to jest to dalej za duże auto na miasto a za słabe na trasę.
Kurcze, żeby dali chociaż wybór: dopłać te 50tys i masz dużą baterię, a tak to ta bateria jest 2x za słaba nawet na model3, a co mówić o Y.

Pleśniak

Posiadacz elektryka
Jakbyś moje myśli czytał: tam powinno być 100-120kWh (idealnie 150kWh) i byłby to hit mogący zastąpić jedyne auto rodzinne. A tak to jest to dalej za duże auto na miasto a za słabe na trasę.
Kurcze, żeby dali chociaż wybór: dopłać te 50tys i masz dużą baterię, a tak to ta bateria jest 2x za słaba nawet na model3, a co mówić o Y.
Jestem trochę większym realistą i ucieszyłbym się z baterii 90kWh brutto/85 netto. Przy teslowej oszczędności + lekkim dopracowaniu aerodynamiki i opon po refreshu byłoby już całkiem ok.

Michal

Moderator
A co z kwestią lepszego wyciszenia?
Aj tam lepsze, zależy od czego. Ja w modelu 2022 już mam lepsze wyciszenie niż w 2021. Dużo lepiej nie będzie raczej, choć jeszcze nie jechałem HL.

inter

Pionier e-mobilności
Terminy produkcji pewnie jak przy HL. We wrześniu cennik z Juniperem. Ciekawe tylko, gdzie najpierw ruszy produkcja.
I pewnie wrócą referale na Tm3HL.

inter

Pionier e-mobilności
Ja obstawiam ze w 2025 3HL dostanie nowe akumulatory i znowu produkt będzie sie sprzedawał.
Na teraz, pewnie Juniper dostanie nowe CATL.

inter

Pionier e-mobilności
Eee po co taka zmiana? Przecież to podniesie koszty. Lepiej (z punktu widzenia Tesli) to robić stopniowo bo można dłużej utrzymywać sprzedaż produktu na wysokim poziomie.
CATL deklarował, że będą tańsze, przy wiekszej skali produkcji. A pewnie ze starych, bedą się wycofywać.
A nowe M3P są dużo lżejsze i spokojnie, można zwiększyć pojemność. Możliwe że w nowych Juniperach aku będzie większy o 10 Kwh.

Last edited: