Juniper - czy warto czekać?

Twenty

Zadomawiam się
Zapewne jakby Twój egzemplarz "spadł" z lawety lub miał inną mniejszą przygodę, a Ty i tak bardzo chciałbyś go odebrać, to by się skontaktowali z centralą i coś dla Ciebie wynegocjowali ;). W innym przypadku jedyne na co możesz liczyć, to nieograniczona ilość kaw jakie możesz sobie wypić w salonie (bo w końcu i tak sam sobie je robisz), no i nielimitowany dostęp do WC ;).
hmm.. jak zapytalem o te kola bo kiedys slyszalem ze byly dawane to powiedzial ze "cos da sie zrobic zeby byl pan zadowolony" hmm...

krzyss

Pionier e-mobilności
Uważaj na takie teksty, kiedyś jak coś takiego usłyszałem, to musiałem zapitalać po odbiór w Katowicach, a nie WWA (oczywiście z tego gratisu całe nici były) xD
Jak Ci nie odpowiada to nie odbierasz.
Zglaszasz rezygnacje i tyle.
Nie rozjmiem problemu.

KrzysztofFly

Moderator
hmm.. jak zapytalem o te kola bo kiedys slyszalem ze byly dawane to powiedzial ze "cos da sie zrobic zeby byl pan zadowolony" hmm...
Jeśli cokolwiek będzie jeszcze dodawane, to raczej będzie to dodawane wszystkim i będzie o tym także informacja na stronie i konfiguratorze. W Tesli sprzedaż wygląda trochę inaczej niż w innych markach, w salonie możesz sobie pogadać ze "sprzedawcą" (chyba właściwsze słowo to prezenter lub doradca), jednak od niego samochodu nie kupisz ;). Jeśli zdecydujesz się na zakup, to co najwyżej zaprowadzi Cię do stanowiska komputerowego na salonie i zaproponuje abyś go sobie kupił/zamówił, oczywiście w razie pytań będzie służył pomocą. Oczywiście jak przyjedziesz po odbiór swojego samochodu, to również posłuży Ci pomocą w jego wydaniu/odbiorze i tyle (tylko tyle, lub aż tyle).

Teslarz

Zadomawiam się
Co do darmowego ładowania. Przeliczając że ktoś miesięcznie pokonuje 4000 km i ładuje się na superchargerach, to przyjmując że jego tesla zużyje 15kWh/100km i normalnie zapłaciłby 2zł/kWh, to oszczędność jest na poziomie 1200 zł miesięcznie. W skali roku 14 400 zł.

Michal

Moderator
Co do darmowego ładowania. Przeliczając że ktoś miesięcznie pokonuje 4000 km i ładuje się na superchargerach, to przyjmując że jego tesla zużyje 15kWh/100km i normalnie zapłaciłby 2zł/kWh, to oszczędność jest na poziomie 1200 zł miesięcznie. W skali roku 14 400 zł.
4000 km miesięcznie?!, to może od razu 20 000 km?, albo lepiej 100 000 km...
Realnie wychodzi 15-25 kkm rocznie ze zużyciem 200 Wh/km -> 6 000 zł - 10 000 zł, jeśli będziesz się ładował tylko na SuC, a pewnie tak nie będzie - u mnie wychodzi jakieś 30% ładowań na DC, więc to dałoby oszczędności 2000 - 3333 zł.

Last edited:

Grzesiek

Pionier e-mobilności
4000 km miesięcznie?!, to może od razu 20 000 km?, albo lepiej 100 000 km...
Realnie wychodzi 15-25 kkm rocznie ze zużyciem 200 Wh/km -> 6 000 zł - 10 000 zł, jeśli będziesz się ładował tylko na SuC, a pewnie tak nie będzie - u mnie wychodzi jakieś 30% ładowań na DC, więc to dałoby oszczędności 2000 - 3333 zł.
hehe, jeszcze wypadało by uwzględnić stratę czasu i km na ładowanie przy SC. Który zwykle nie jest po drodze i trzeba do niego nieco dojeżdżać.W dodatku w PL jest ich mało. W stosunku do ładowania w domu. Oczywiście wszystko wyjdzie subiektywnie. Jednemu się opłaci bardziej innemu mniej.
Tak czy siak w elektrykach to jest fajne, innego medium paliwowego nikt Ci gratis nie da. A prąd... da się czasem coś ogarnąć.

Bronek

Pionier e-mobilności
Innego paliwa nikt nie da darmo i też trudno sobie inne paliwo wyprodukować .
Ja przyjąłem, że lądując w domu w ok 95% całej przyjętej przez samochody energii mam za darmo.
CO i CWU też . Reszta jak np światło TV lodówki , pranie itp -za to płacę.
Czyli gdybym wykorzystał darowane mi darmowe ładowanie na SCh , to przez 2 lata nic by mnie prąd domowy nie kosztował, bo produkując ze słońca 10 MWh rocznie połowę z tego nie zabrały by Tesle .
Darowanemu koniowi w zęby się nie patrzy, zresztą mogłem sie przeprowadzić w okolice Sch ! A dla FSD nawet do Kalifornii

radioaktywny

Pionier e-mobilności
Postanowilem jednak nie czekac na lift Y i zamawiamy na 90% aktualnego Y AWD LR bo finansowanie na 5 lat, dotacja, kod polecajacy, darmowe superchargery i bardzo mozliwe ze kola zimowe w gratisie to bardzo dobra oferta i watpie ze pojawi sie cokolwiek z liftem co zblizy sie do tej oferty. Dla osoby przesiadajacej sie z 15 letniej Hondy CIvic to i tak ogromna zmiana :) Dziekuje za pomoc w wyborze
Gratuluję decyzji, jest dobra.

Najnowsze dyskusje