Kabel do ładowania z gniazdka domowego

hubert787

Zadomawiam się
Witam,

W zamówionym przeze mnie ZOE nie ma w cenie samochodu kabla do ladowania z gniazdka domowego. Jest tylko kabel do podłączenia się pod słupki ac typ 2,ale chcąc ładować samochód w domu, trzeba dokupić kabel za niecałe 2000zl.
Czy ktoś mógłby doradzić, czy jak kupię kabel używany na allegro za na przykład połowę tej ceny, nie wiedząc z jakiego modelu zoe pochodził, to będzie działał w ze50 r135?
Jaką specyfikację ma taki kabel?
A może ktoś ma na sprzedaż? :)

hubert787

Zadomawiam się
Z tego co rozumiem, to dzięki temu gniazdku (Green UP) jesteśmy w stanie wyciągnąć większą moc niż ze zwykłego gniazdka.
Czy jeśli takiego gniazdka nie zamontuje w domu, to czy ładowarką zoe przeznaczona do gniazdka typu E, mogę bezpiecznie ładowac autko? Czy standardowa ładowarka zoe ma regulacje amperów?

Czy lepiej kupić używane EVSE na allegro z innego Zoe, czy produkt firmy Zencar z regulacją amp oraz wyświetlaczem?
IMG_20211112_164957.jpg

Last edited:

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Greenup to gniazdko na 16A czyli 3,6kW, cała magia polega na tym ze ma ono wbudowany magnes i po tym ładowarka rozpoznaje czy ma podać 10A czy 16A.
Ja od półtora roku ładuje EVSE ZENCAR 11kW i jestem mega zadowolony. Autko ładuje się 20%/h wiec podłączam je srednio raz w tygodniu do ładowania

hubert787

Zadomawiam się
Greenup to gniazdko na 16A czyli 3,6kW, cała magia polega na tym ze ma ono wbudowany magnes i po tym ładowarka rozpoznaje czy ma podać 10A czy 16A.
Ja od półtora roku ładuje EVSE ZENCAR 11kW i jestem mega zadowolony. Autko ładuje się 20%/h wiec podłączam je srednio raz w tygodniu do ładowania
A żeby założyć ładowarkę 11kW w domu, to trzeba mieć specjalne przyłącze, czy jak to jest? Rozumiem że z tego uzyskujesz maksymalne 11 kW, tak?

Hakun

Zadomawiam się
Ty w swoim aucie jak masz odpowiednio przygotowaną instalację możesz ładować nawet z mocą 22 kW. Jest jeden z nielicznych modeli który to umożliwia. Potrzebne jest do tego posiadanie przydzielonej mocy powyżej 22 kW i gniazdo dużej siły z zabezpieczeniem 32A.

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Ja mam standardowo sile, zabezpieczenie 25A i bez problemu ładuje 11kW
Możesz tez zrobic przejściówkę na zwykle gniazdko i ładować 3.6kW