Michal

Moderator

p0li

Pionier e-mobilności
<foliowa czapeczka mode on> "Tesla said" - a co mieli powiedziec? ze znowu jakis bug w sofcie? <foliowa czapeczka mode off>

no dobra - pozartowalismy a teraz na powaznie - hipotetyczna sytuacja - jade jako pasazer w tesli i cos takiego jak na filmie sie zaczyna dziac (powiedzmy ze kierowca zaslabl) - co moge zrobic zeby zatrzymac samochod?

slaveq

Pionier e-mobilności
<foliowa czapeczka mode on> "Tesla said" - a co mieli powiedziec? ze znowu jakis bug w sofcie? <foliowa czapeczka mode off>

no dobra - pozartowalismy a teraz na powaznie - hipotetyczna sytuacja - jade jako pasazer w tesli i cos takiego jak na filmie sie zaczyna dziac (powiedzmy ze kierowca zaslabl) - co moge zrobic zeby zatrzymac samochod?
Powiedziałbym, że wciśnąć P na lewej manetce. Zaciągnie hamulec ręczny

p0li

Pionier e-mobilności
na LEWEJ manetce?
jak mam to zrobic z miejsca pasazera wciskany w fotel z przeciazeniem 3g?

chewbacca

Posiadacz elektryka
na LEWEJ manetce?
jak mam to zrobic z miejsca pasazera wciskany w fotel z przeciazeniem 3g?
@slaveq się pomylił. P jest na prawej manetce (czyli ręka, w której trzyma się łyżkę :p) i trzeba ten przycisk przytrzymać chwilę dłużej.

EDIT: nie dotyczy ruchu lewostronnego i mańkutów.

slaveq

Pionier e-mobilności
Tak na prawej manetce która jest po lewej stronie pasażera. Przepraszam najmocniej ale dla mnie jest wczesny poranek właśnie :D. Należy przycisk przytrzymać.

Michal

Moderator
P jest na prawej manetce.
Tesla nie ma szans osiągnąć 3g, raczej 1g max.
Ja dopytam - a co byś zrobił w ICE w takiej sytuacji? Zwłaszcza nowoczesnym ICE z automatyczną skrzynią biegów i elektronicznym postojowym?

Dodam, że miałem tego typy sytuację kiedyś w wynajętym dostawczaku ICE - pedał gazu blokował się po wciśnięciu ale hamulce spokojnie sobie poradziły z zatrzymaniem auta.
Przy czym nawet wtedy pedał blokuje się w jednym położeniu, a nie jest naciskany coraz mocniej podczas przyśpieszania.

Były już takie filmiki w necie i zawsze okazywało się, że ktoś klepał zły pedał. Dlaczego media nie piszą o takich wypadkach w ICE? Bo tam zbyt łatwo to wytłumaczyć, bo nie ma "magii autopilota i FSD".

Last edited: