Kampania przeciwko EV nabiera na sile

elektryk

Pionier e-mobilności
Zauważyłem ostatnio ciekawy zbieg okoliczności - zaczęły się pojawiać artykuły dot. "powrotów do samochodów spalinowych".

Np. taki jak ten (smaczku dodaje reklama spalinowego BMW nad artykułem):

Te artykuły zbiegły się w czasie z informacjami od producentów o zwolnieniach w fabrykach elektryków, porzuceniu lub przesunięciu już ogłoszonych planów dot oferty elektryków.

To nie tylko artykuły, Pan "GreenTheOnly", który jest "hakerem" Tesli który często dzielił się rzeczami znalezionymi w oprogramowaniu Tesli stwierdził wczoraj na Twitterze, że zmienia samochód z elektrycznego na spalinowy i toczy w komentarzach ostry bój dlaczego przyszłością motoryzacji są samochody spalinowe przytaczając m.in. argumenty typu że elektryki są cięższe więc są gorsze dla środowiska (pewne poszlaki wskazują, że jest Rosjaninem mieszkającym w Kanadzie, ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie).

Mam wrażenie że producenci doszli do wniosku, że skoro muszą ciąć wydatki to najprościej będzie wyciąć elektryki do czasu "lepszych czasów", w ślad za tym pojawiają się takie artykuły. Przy okazji zbieg okoliczności, skorzysta na tym branża paliw kopalnych.

PS. Wczoraj podjechałem na ładowarkę Orlenu, a tam stoi spanikowany gość w BMW i mówi, że nie wie jak odłączyć kabel ładowania i że się spóźni na samolot. Próbował rozłączyć ładowanie w apce Orlenu, ale tam takiej opcji nie widziałem, pokazałem mu że najlepiej przerwać z poziomu apki do samochodu, rozłączył, podziękował i pojechał, ale to pokazuje jak ważny jest zintegrowany (czyli też prosty w obsłudze) z samochodem system ładowania (niezależnie od operatora ładowarki np. roaming producenta).

Attachments

• Screenshot_20231021-074825.png
    Screenshot_20231021-074825.png
    493,2 KB · Liczba wyświetleń: 170

PawelPablo

Fachowiec
Mhm polecam zobaczyć ile cała Afryka emituje https://ourworldindata.org/co2-emissions . Wcześniej myślałem, że takie zakazy są bez sensu bo zniechęca ludzi ale już mi przeszło. Ludzie w większości to jest konopielka 2.0 jak im czegoś nie nakarzesz to w życiu nie zmienią swojego myślenia, po czasie przywykną i będą uważać, że tak zawsze było. A „odbieranie wolności” to jest wygodny wytrych do wszystkich postaw w stylu palenia oponą w piecu/ wycinania dpfow/zapierdzielania na drogach publicznych itp itd
Ok ,ale kto będzie egzekwować te ograniczenia dla krajów Afryki ,Ameryki PD ,Indii ?
Oczywiście że to by pomogło (ale nie uratowało) ale tak się nie stanie.
Wystarczy że w Stanch wygra Trump i zaraz znowu się wypisze z porozumienia klimatycznego,więc o czym mowa.

Czasu na działania nie ma ,można sobie poczytać jakie mieliśmy mieć życie ropy w 2025 wg ustaleń klimatycznych a jakie mamy.
Nasza jedyna szansa jest to że ktos wymyśli metodę jak skutecznie ścigać CO2 z atmosfery.

Tak jak pisałem wyżej te projekty już powstają i wg mnie to jest nasza jedyna szansa.
A to że zarobią na tym firmy które nas zatruły i oszukiwały jest już innym tematem.

slaveq

Pionier e-mobilności
Ok ,ale kto będzie egzekwować te ograniczenia dla krajów Afryki ,Ameryki PD ,Indii ?
Oczywiście że to by pomogło (ale nie uratowało) ale tak się nie stanie.
Wystarczy że w Stanch wygra Trump i zaraz znowu się wypisze z porozumienia klimatycznego,więc o czym mowa.

Czasu na działania nie ma ,można sobie poczytać jakie mieliśmy mieć życie ropy w 2025 wg ustaleń klimatycznych a jakie mamy.
Nasza jedyna szansa jest to że ktos wymyśli metodę jak skutecznie ścigać CO2 z atmosfery.

Tak jak pisałem wyżej te projekty już powstają i wg mnie to jest nasza jedyna szansa.
A to że zarobią na tym firmy które nas zatruły i oszukiwały jest już innym tematem.
Ja odpowiem tak, okno możliwości działania było chyba do początku lat 90’ teraz może by się udało coś poprawić gdybyśmy wzięli dupe w troki i się sprężyli ale tego nie zrobimy bo w sumie mamy to gdzieś i mamy wyższą szkołę chłopskiego rozum. Gro ludzi którym jakby zalała dwumetrowa fala dom a na jedzenie wydawaliby całe swoje dochody to by nadal opowiadali, ze w 93’ było tak ciepło, ze musieli w majtkach do sklepu chodzić i nic się nie dzieje. Potem będzie płacz i szukanie winnych i palenie czarownic. Ot ludzka natura i chciwość, raczej nie jestem dobrej myśli.

Wyciąganie co2 z atmosfery jest nieefektywne i jest to kolejne rozpraszanie uwagi w stylu wodoru.

Przemmo

Posiadacz elektryka
Zobaczymy gdzie na świecie to wjedzie.Bo to że w EU jest prawie pewne.Mi sie takie ograniczenia nie podobają i tyle,mimo że mam auto elektryczne.

Fajnie ,że mamy siano ze możemy mieć zieloną energię w Europie i się nie truć,to siano było zdobyte przez rozwój w który był spowodowany paliwami kopalnymi.
I teraz to my użyliśmy rozwinęliśmy się i oczekujemy teraz że inni z tej szansy zrezygnują:)
Dla mnie problem jest złożony na maksa i nie ma jednego słusznego rozwiązani.

Co do ściągania CO2 z atmosfery ,największe firmy naftowe wydają na to miliardy dolarów.Juz takie projekty sa ,w których CO2 wtłaczane jest w opróżnione studnie offshorowe.
Wiadome jest że jest globalne ocieplenie,wiadomo jest że jest to przez CO2 i wiadome jest też to że bez CO2 capture niczego nie zatrzymamy.
To że my będziemy czyści będzie super,ale każdy kto jeździ np. do Afryki ,nie mówię tutaj o wakacjach ,tylko tam pracuje to dobrze wie że w 2035 to oni może przestaną palić stare opony i śmieci.
Sprawdź, jak wygląda transformacja ekologiczna w Chinach. To co było 15 lat temu to odległa przeszłość. To my teraz musimy gonić ich, a nie na odwrót. I sprawdź sytuację ICE w... Etiopii 😉

PawelPablo

Fachowiec
Sprawdź, jak wygląda transformacja ekologiczna w Chinach. To co było 15 lat temu to odległa przeszłość. To my teraz musimy gonić ich, a nie na odwrót. I sprawdź sytuację ICE w... Etiopii 😉
Proszę tak wygląda:

Może będą mieli spadek w emisji co2 w 2024 ,ale takie spadki już mieli.Porownaj sobie tutaj swoje 15 lat o których piszesz.
Tutaj jeszcze jedno na temat ich transformacji:

Masz rację musimy ich gonić w nowych projektach węglowych.
Sorry ale taka jest rzeczwistosc.

Z kolegą wyżej na temat CO2 chętnie podyskutuję , ale totalnie się z nim nie zgadzam.
Po pierwsze to nie musi być opłacalne (co znaczy opłacalne w tym przypadku?), tylko będzie konieczne,jako kolejny składowy.Zeby osiągnąć jakiekolwiek minima postanowień klimatycznych potrzebne będzie wszytko.

Po drugie lobby naftowe włożyli już w to tyle pieniędzy ,że to się już dzieje.Mowia ze złożenie jednej tony co2 może kosztować nawet 500 dolarów w 2050 roku.
Plany są takie żeby w 2030 roku było to nawet 600 milionów ton (aktualnie poniżej 100).

Robsonics

Posiadacz elektryka
Ponieważ w tym wypadku chodzi o ludzkie zdrowie i życie ja jestem jednak za zakazami i za dotacjami.
Powiedz to tym, którzy pracują przy wydobyciu surowców do baterii 😆
Nie uwierzę też, że warunki w chińskich fabrykach są, hmmm, nazwijmy "humanitarne".

ztsgusz

Pionier e-mobilności
Jeżeli chodzi o ewentualne zasilanie pojazdów spalinowych w przyszłości, to według mnie lepszym rozwiązaniem są paliwa syntetyczne, głównie ze względu na możliwość lokalnej produkcji z OZE (niezależność energetyczna).

Mimo tego mam jednak nadzieję, że zdecydowana większość osób bez dodatkowych zakazów przejdzie na samochody elektryczne (paliwa syntetyczne nie unikają emisji NOx, PM2.5 z silników spalinowych).

Oczywiście aktualny koszt produkcji takich paliw jest bardzo wysoki, a zawsze będzie ok. 2 razy droższy niż wodór, ale wraz z rozwojem tej technologii i rozbudową OZE powinien znacznie spaść.

Robsonics

Posiadacz elektryka
W moim otoczeniu znam 3 osoby które odeszły w tym roku od aut elektrycznych (nie wiem czy to zbieg okoliczności ale 2 z nich miały Tesle) - jakie były przyczyny to nie wiem.
W moim przypadku po 3 latach jazdą elektrykami to jestem bardzo rozczarowany awaryjnością aut szczególnie Teslą gdzie w 2 użytkowanych modelach w TM3 (Chiny) były to usterki mechaniczne a w TMY (Berlin) usterki elektroniczne. Ponadto serwis Tesli to porażka - 6 dniu aby rozwiązać wszystkie problemy w serwisach w ciągu pół roku użytkowania.
Nie mówiąc o trudnością w odsprzedażą auta elektrycznego i bardzo dużą utratą wartości auta (szczególnie Tesli).
Ale cóż miałem kupiłem, pojeździłem i na razie mam dość aut elektrycznych - może za kilka lat.
No popatrz, to Tesla nie jest taka dobra? Gdzie to "auta elektryczne nie potrzebują serwisu", "jak coś trzeba, to ogarniają zdalnie" itp. 😜

daniel

Señor Meme Officer
Powiedz to tym, którzy pracują przy wydobyciu surowców do baterii 😆
Nie uwierzę też, że warunki w chińskich fabrykach są, hmmm, nazwijmy "humanitarne".
Hej, a słyszałeś historię 4 nurków co wessało ich do rurociągu. Jeden z nich ostatkiem sił się wydostał i próbował zorganizować akcję ratunkową, ale go powstrzymali. Potem jeszcze kilka dni pukali w rurociąg od zewnątrz, żeby sprawdzić czy żyją, a potem przepłukali rurę, wywalili ciała do oceanu i wznowili produkcję tego samego dnia?

1721717332023.png

Opowiedz mi o produkcji ropy i warunkach pracy przy niej. I o wyciekach, o wpływie na środowisko, o zatrutych źródłach wody pitnej z której korzystają ludzie.

W Kongo kopali kobalt łyżeczkami do telefonów i katalizatorów zanim nastała era samochodów elektrycznych, więc teraz nie przypinaj tego bateriom. Strzelam, że ponad 90% kobaltu jest kopana maszynami. Jak ktoś zrobi sobie plantację truskawek i będzie tam wykorzystywał niewolników to będziesz gardłował na truskawki?
Ciekawe jakie ubrania nosisz i czy nie były robione w sweatshopie gdzieś w południowej Azji gdzie pracują dzieci za dolara tygodniowo.

Robsonics

Posiadacz elektryka
Hej, a słyszałeś historię 4 nurków co wessało ich do rurociągu. Jeden z nich ostatkiem sił się wydostał i próbował zorganizować akcję ratunkową, ale go powstrzymali. Potem jeszcze kilka dni pukali w rurociąg od zewnątrz, żeby sprawdzić czy żyją, a potem przepłukali rurę, wywalili ciała do oceanu i wznowili produkcję tego samego dnia?

View attachment 19397

Opowiedz mi o produkcji ropy i warunkach pracy przy niej. I o wyciekach, o wpływie na środowisko, o zatrutych źródłach wody pitnej z której korzystają ludzie.

W Kongo kopali kobalt łyżeczkami do telefonów i katalizatorów zanim nastała era samochodów elektrycznych, więc teraz nie przypinaj tego bateriom. Strzelam, że ponad 90% kobaltu jest kopana maszynami. Jak ktoś zrobi sobie plantację truskawek i będzie tam wykorzystywał niewolników to będziesz gardłował na truskawki?
Ciekawe jakie ubrania nosisz i czy nie były robione w sweatshopie gdzieś w południowej Azji gdzie pracują dzieci za dolara tygodniowo.
Co się ciskasz? To nie ja poruszyłem temat wpływu na życie i zdrowie 😜