Kampania przeciwko EV nabiera na sile

elektryk

Pionier e-mobilności
Zauważyłem ostatnio ciekawy zbieg okoliczności - zaczęły się pojawiać artykuły dot. "powrotów do samochodów spalinowych".

Np. taki jak ten (smaczku dodaje reklama spalinowego BMW nad artykułem):

Te artykuły zbiegły się w czasie z informacjami od producentów o zwolnieniach w fabrykach elektryków, porzuceniu lub przesunięciu już ogłoszonych planów dot oferty elektryków.

To nie tylko artykuły, Pan "GreenTheOnly", który jest "hakerem" Tesli który często dzielił się rzeczami znalezionymi w oprogramowaniu Tesli stwierdził wczoraj na Twitterze, że zmienia samochód z elektrycznego na spalinowy i toczy w komentarzach ostry bój dlaczego przyszłością motoryzacji są samochody spalinowe przytaczając m.in. argumenty typu że elektryki są cięższe więc są gorsze dla środowiska (pewne poszlaki wskazują, że jest Rosjaninem mieszkającym w Kanadzie, ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie).

Mam wrażenie że producenci doszli do wniosku, że skoro muszą ciąć wydatki to najprościej będzie wyciąć elektryki do czasu "lepszych czasów", w ślad za tym pojawiają się takie artykuły. Przy okazji zbieg okoliczności, skorzysta na tym branża paliw kopalnych.

PS. Wczoraj podjechałem na ładowarkę Orlenu, a tam stoi spanikowany gość w BMW i mówi, że nie wie jak odłączyć kabel ładowania i że się spóźni na samolot. Próbował rozłączyć ładowanie w apce Orlenu, ale tam takiej opcji nie widziałem, pokazałem mu że najlepiej przerwać z poziomu apki do samochodu, rozłączył, podziękował i pojechał, ale to pokazuje jak ważny jest zintegrowany (czyli też prosty w obsłudze) z samochodem system ładowania (niezależnie od operatora ładowarki np. roaming producenta).

Attachments

• Screenshot_20231021-074825.png
    Screenshot_20231021-074825.png
    493,2 KB · Liczba wyświetleń: 169

mALEK

Pionier e-mobilności
dokladnie. w kraju, gdzie firma "naprawiajaca" baterie miesci sie w piwnicy budynku mieszkalnego, nic nie jest w stanie mnie zaskoczyc. chyba, ze pozytywnie.

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Z drugiej strony, wcale bym się nie zdziwił, żeby ktoś faktycznie tak zrobił.
Skoro w namiocie potrafili Teslę ukryć i ładować, to co dopiero pod jakimś domkiem, albo pokojem na parterze.....
Gdyby się tak dało kombinować z paliwem płynnym, już dawno byłaby to norma i nikt by się nie dziwił. Tak jak teraz nikt nie zwraca uwagi np. na nieprzepisowe parkowanie. Gdyby tylko elektrykami dało się nieprzepisowo parkować, elektrohejterzy mieli by kolejny "argument" ;D

Ynek

Zadomawiam się
Nie wygłupiajmy się, mówimy o właścicielach aut elektrycznych, czyli stosunkowo nowych, a więc ludzi plasujących się w grupie tych zamożniejszych w naszym kraju.
Sytuacje typu Tesla w namiocie czy przedłużacz wiszący z hotelowego piętra to raczej skrajności i pojedyncze przypadki w skali kraju (zawsze znajdzie się jakiś kreatywny Janusz) a nie masowa patologia niczym kradzież promocyjnych zakupów na kartę z biedronki (zabawny temat imho).

Rozgłaśnianie takich tematów przez lokalnych łowców sensacji ma na celu chyba tylko ośmieszenie posiadaczy aut elektrycznych, aby połechtać ego hejterów elektromobilności i nakręcać nagonkę dalej ("taki elektryk wspaniały, a musi kraść prąd, żeby do domu wrócić, hehe").

lvlthn

Pionier e-mobilności
Obydwie historie są praktycznie tak nieprawdopodobne, że ciężko w nie uwierzyć.

Mam wrażenie że dajemy sie nabić w butelkę - po co namiot dla tesli? Żeby nie zmarzła i przemokła? :D

Ev3

Pionier e-mobilności
Obydwie historie są praktycznie tak nieprawdopodobne, że ciężko w nie uwierzyć.

Mam wrażenie że dajemy sie nabić w butelkę - po co namiot dla tesli? Żeby nie zmarzła i przemokła? :D
Poszukaj na forum - było wraz ze zdjęciami.
Żeby właściciel pola namiotowego się nie zorientował, że ją ładują.
Ale się nie udało.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
A jak problem jest uzgodnić z właścicielem (i ewentualnie zapłacić)?

lvlthn

Pionier e-mobilności
Słuchaj, też mogę takie zdjęcia spreparować.
Ktoś kogoś przyłapał na FB, jak chciał zrobić sławę, na range extenderze zrobionego z agregatu dołączanego jako przyczepka do BEV - nie wyszło, złapano na gorącym uczynku.

Nawet jeśli jest to prawda, to jest to jedna osoba w skali całego kraju.
A nie później nagłówki gazet "właściciele tesli kradną prąd"

szwajcar

Fachowiec
A jak problem jest uzgodnić z właścicielem (i ewentualnie zapłacić)?
Czasem ludzie nie mają pojęcia ile jednostkowo kosztuje prąd, za to kojarzą, że taki właściciel elektryka to bogacz (i frajer). Znajomemu właściciel za możliwość naładowania 25kWh powiedział "Dasz Pan stówę i nie będzie krzywdy".

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Znajomemu właściciel za możliwość naładowania 25kWh powiedział "Dasz Pan stówę i nie będzie krzywdy".
No to ja w takim wypadku się nie ładuję :)