Kampania przeciwko EV nabiera na sile

elektryk

Pionier e-mobilności
Zauważyłem ostatnio ciekawy zbieg okoliczności - zaczęły się pojawiać artykuły dot. "powrotów do samochodów spalinowych".

Np. taki jak ten (smaczku dodaje reklama spalinowego BMW nad artykułem):

Te artykuły zbiegły się w czasie z informacjami od producentów o zwolnieniach w fabrykach elektryków, porzuceniu lub przesunięciu już ogłoszonych planów dot oferty elektryków.

To nie tylko artykuły, Pan "GreenTheOnly", który jest "hakerem" Tesli który często dzielił się rzeczami znalezionymi w oprogramowaniu Tesli stwierdził wczoraj na Twitterze, że zmienia samochód z elektrycznego na spalinowy i toczy w komentarzach ostry bój dlaczego przyszłością motoryzacji są samochody spalinowe przytaczając m.in. argumenty typu że elektryki są cięższe więc są gorsze dla środowiska (pewne poszlaki wskazują, że jest Rosjaninem mieszkającym w Kanadzie, ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie).

Mam wrażenie że producenci doszli do wniosku, że skoro muszą ciąć wydatki to najprościej będzie wyciąć elektryki do czasu "lepszych czasów", w ślad za tym pojawiają się takie artykuły. Przy okazji zbieg okoliczności, skorzysta na tym branża paliw kopalnych.

PS. Wczoraj podjechałem na ładowarkę Orlenu, a tam stoi spanikowany gość w BMW i mówi, że nie wie jak odłączyć kabel ładowania i że się spóźni na samolot. Próbował rozłączyć ładowanie w apce Orlenu, ale tam takiej opcji nie widziałem, pokazałem mu że najlepiej przerwać z poziomu apki do samochodu, rozłączył, podziękował i pojechał, ale to pokazuje jak ważny jest zintegrowany (czyli też prosty w obsłudze) z samochodem system ładowania (niezależnie od operatora ładowarki np. roaming producenta).

Attachments

• Screenshot_20231021-074825.png
    Screenshot_20231021-074825.png
    493,2 KB · Liczba wyświetleń: 179

mALEK

Pionier e-mobilności
ogolnie beton zaczyna pekac. niejaki Tymon "pochylil sie" nad tematem trwalosci baterii. "Nie martw się o trwałość akumulatorów w aucie elektrycznym. Twoje TDI rozpadnie się szybciej"

"Należy zestawiać ze sobą współczesne samochody elektryczne i spalinowe, a z tego zestawienia wychodzi, że te pierwsze będą trwalsze. Zapewne za sprawą znacznego stopnia skomplikowania tych drugich."

jak to mawiaja, "No Sh.t, Sherlock"

edit. bolesna wpadka o_O

Last edited:

boa

Pionier e-mobilności
ogolnie beton zaczyna pekac. niejaki Tymon "pochylil sie" nad tematem trwalosci baterii. "Nie martw się o trwałość akumulatorów w aucie elektrycznym. Twoje TDI rozpadnie się szybciej"

"Należy zestawiać ze sobą współczesne samochody elektryczne i spalinowe, a z tego zestawienia wychodzi, że te pierwsze będą trwalsze. Zapewne za sprawą znacznego stopnia skomplikowania tych drugich."

jak to mawiaja, "No Sh.t, Scherlock"
Dokładnie!
Ale wg mnie w BEV będą też ogromne różnice w niezawodności / trwałości. Już teraz widać, jak różne marki sobie radzą, kto ma wtopy, jakie są kwestie jakościowe lub kto niezbyt udanie projektuje. Cześć pewnie zamierzenie ze względu na serwis :)

Vicek

Użytkownik
Też mam wrażenie, że póki co ocena trwałości jest trochę podkolorowana niskim wiekiem BEV i projektowaniem tych pierwszych "z zapasem" technologicznym.
Inna sprawa jak producenci podejdą do generowania zysków w cyklu życia auta.

nabrU

Moderator
jak to mawiaja, "No Sh.t, Scherlock"

E tam, też kłamiesz, bo 'Sherlock' pisze się przez 'h' :p

A propos narzekania na treści telewizyjne i YT, może wreszcie niedługo zobaczymy (przynajmniej w UK) jakiś TV show o EV na miarę 'Top Gear'

Bronek

Pionier e-mobilności
Dokładnie!
Ale wg mnie w BEV będą też ogromne różnice w niezawodności / trwałości. Już teraz widać, jak różne marki sobie radzą, kto ma wtopy, jakie są kwestie jakościowe lub kto niezbyt udanie projektuje. Cześć pewnie zamierzenie ze względu na serwis :)
Co tu dużo gadać Leaf 2 40 z 2018r ekspolatowany normalnie jak na ten typ przystalo z ladowaniem głównie w domu mial jedną wizytę serwisową w pierwszym roku użytkowania bo byl leasing i jakis czujnik grzania fotela byl od nowosci walnięty .
Tesle 2019 i 23 mialy same duperele nie wpywajace na bieżącą eksploatację i nie uziemniajace samochodów .
W ICE to tak nigdy nie wyglądało Jedynie kampery z racji ich sporadycznego raczej używania nie wymagały napraw .
O ile pamietam to pierwszy Hunday Pony i potem Sonata dotrwaly od zakupu do sprzedaży bez awarii.
Reszta a bylo trochę lądowała w warsztatach czasem na dlugie tygodnie .

jezile

Fachowiec
Teslą chyba też Bąk jeździ
Tak, ma prywatnie używana TM3 z 2021/2022. On jest jedną z osób, która mnie właśnie przekonała do BEV, bo pomimo że koleś ma dostęp do praktycznie każdego samochodu, nadal wybiera używanego elektryka... Niestety, jak sam przyznał, oglądalność mu spada kiedy recenzuje BEV, dlatego nie ma już eCaroseri, a samochody które pojawiają sie na kanale to głównie spalinowe, hybrydy czy nawet używki. BEV zostały wypchnięte na margines.

piotrpo

Pionier e-mobilności
brak duszy, hałasu i smrodu
Ten "brak duszy", to już od dobrych 20-30 lat. Samochody z tymi samymi bebechami w ramach grupy, przednim napędem bo taniej itd. Kompletnie zniknęły z rynku takie "średnio szalone" marki. Teraz to albo walący nudą VW, albo jakieś super bryki za miliony monet. Pomiędzy zostały jeszcze nieliczne niedobitki, ale generalnie motoryzacja w tej chwili wali nudą i dlatego
jakiś TV show o EV na miarę 'Top Gear'
nie powstanie, bo samochód dzisiaj to coraz mniej źródło radości, a coraz bardziej AGD. Niby są takie elektryczne perełki jak Alfa Romeo 33 Stradale (ale jednak nie elektryczne), albo R5 Turbo 3E, ale to jest margines, szczególnie, że pierwszy to pewnie z bańkę ojro albo i 2 kosztuje, a drugi 160k.
chodzi O EMOCJE!
No chodzi. Gdyby emocje w motoryzacji nie miały znaczenia, to Włosi nie sprzedali by nic, nigdy, bo ich motoryzacja, to właśnie te emocje. Niestety dzisiaj na drogach króluje Toyota i Skoda i to zdecydowanie nie GR Yaris i Octavia RS, więc wali nudą.

pmlody

Pionier e-mobilności
to Włosi nie sprzedali by nic
taaa.... jak jezdzi to jestem zachwycony, jak znowu sie popsuje pierdołą typu zawiesi wskaźnik paliwa (8k przebiegu 🤦‍♂️) to wk... 🤬 - emocje :D