KIA Charge

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Właśnie o to chodzi, że o małe kwoty występowanie o zwrot kilku euro vatu z każdego kraju po drodze nie ma sensu. Stąd moje pytanie, czy jeżeli operatorem jest GW i wystawia fv z polskim vatem, to czy można go normalnie w Polsce odliczyć?

Co do zaprzyjaźnionego kierowcy Tira,
Paliwo tankowane w EU do ciężarówki vat odzyskujesz bez problemu, tylko jeżeli jest to po 100l w każdym kraju, to nikt tego nie robi, bo więcej kosztuje robota, niż kwota odzyskanego vatu.

PiotrS

Posiadacz elektryka
Właśnie o to chodzi, że o małe kwoty występowanie o zwrot kilku euro vatu z każdego kraju po drodze nie ma sensu. Stąd moje pytanie, czy jeżeli operatorem jest GW i wystawia fv z polskim vatem, to czy można go normalnie w Polsce odliczyć?

Co do zaprzyjaźnionego kierowcy Tira,
Paliwo tankowane w EU do ciężarówki vat odzyskujesz bez problemu, tylko jeżeli jest to po 100l w każdym kraju, to nikt tego nie robi, bo więcej kosztuje robota, niż kwota odzyskanego vatu.
Polski VAT, możesz rozliczyć w Polsce.

Z tym paliwem, to nie wnikałem za bardzo. Powtarzam, co mi mówił.

Z odzyskiwaniem VAT jest sporo roboty. Robię to co roku i idzie jak krew z nosa. Czekam wiele miesięcy na zwrot i muszę wysyłać wyjaśnienia do chorwackiego fiskusa. Ale tu jest grubsza kasa do odzyskania.

licancabur

Nowy na Forum
Oczywiście.
Advanced - z grubsza ceny takie jak w Polsce.
Czyli obecnie 1,90.

Nie ma konkurencji cenowej (poza Ionity w Kia Charge).
Dzięki za sprawdzenie! Cena rewelacja
Kliknij w mapę, w stację i w złącze - wyświetlą się ceny.
No właśnie ceny widzę raczej dla planu darmowego, z tego co się domyślam to trzeba najpierw zapłacić, potem dopiero można sprawdzić ceny. Trochę słabe, dobrze przynajmniej że nie trzeba planu mieć przez cały rok.

Lupus

Posiadacz elektryka
Nie trzeba mieć
No właśnie ceny widzę raczej dla planu darmowego, z tego co się domyślam to trzeba najpierw zapłacić, potem dopiero można sprawdzić ceny. Trochę słabe, dobrze przynajmniej że nie trzeba planu mieć przez cały rok.
Trzeba założyć konto, ale nie trzeba wybierać taryfy (ani nic płacić) żeby pokazały się ceny.
Tylko ceny są schowane pod tym "ptaszkiem" :)

chrome_2023-04-12_20.53.02.197.png

Arrczi

Fachowiec
Ktoś wie jak wyglądają ceny w roamingu w płatnych taryfach - Plus i Advanced? Czy jest w ogóle taniej w porównaniu do Easy?
Będę jeździł trochę za granicą (DE, DK, S, CZ, A) i staram się wybrać sensowny abonament. W Polsce prawie nie korzystam z publicznych ładowarek i bardzo trudno jest mi porównać oferty bo poza Ionity z pomocą Kia Charge nie mogę znaleźć żadnych konkretów...
Roaming GreenWay mi odpada, bo właśnie przeczytałem że gdy jest znacznie więcej ładowania za granicą niż w Polsce, doliczają 50% opłaty...
Bez względu na wybór taryfy AC czy DC około 0.5 € kWh za Polską granicą.
W Polscec tylko taniej w taryfie Advance za 30 zł na miesiąc AC 1.2 zł i DC 1.9 zł.
Widziałem w PlugShare, że lokalnie ładowanie AC jest taniej, np. w nocy około 0.25 € tylko nie wiem jak to rozliczają. Jakiś abonament, czy wystarczy aplikacja?.
Jednym słowem słabo bo z KIA Charge nie poszalejemy na wyjeździe.

licancabur

Nowy na Forum
Dzięki, już rozumiem o co chodzi... Będąc zalogowanym na Easy tych strzałek nie ma, musiałem przełączyć się na tryb incognito albo się wylogować żeby ta strzałka do zmiany planów była widoczna...
Mogliby ten interfejs naprawić. Zauważyłem że ładowarka nieopodal mnie kosztuje więcej w Advanced (1,20 zł/kWh) niż w Plus (1,01 zł/kWh), co jest bez sensu :)

A za granicą niestety żadnych różnic nie widać - kliknąłem w kilkanaście szybkich ładowarek (pomijając Ionity) w Niemczech, Czechach, Austrii - i wszędzie cena jest taka sama we wszystkich planach. Czyli mamy sprzeczne informacje i bądź tu mądry... Może to błąd na mapie