KIA Charge

Tompor

Zadomawiam się
Ładowanie samochodu na publicznych ładowarkach to porażka. Ja mam w nosie (żeby nie powiedzieć w dupie) tych wszystkich operatorów z ich niedziałającymi aplikacjami, w każdej się zarejestruj, podepnij kartę bankomatową, załóż konto itd. W związku z tym używam wyłącznie Greenway'a bo to działa, ale już drugi gracz na rynku Orlen, to totalna porażka, nie działa od samej aplikacji. Używam jeszcze KIA Charge, bo to łączy mi Greenway'a i jeszcze innych. A te wszystkie egzotyczne Taurony, PGE, czy Enea i wielu innych dla mnie nie istnieją. Jak oni chcą zrobić biznes, nie mają szans z własnymi, badziewnymi produktami. To ma działać jak roaming w telefonii komórkowej, nie interesuje mnie kto sprzedaje, podjeżdżam "tankuję" na kartę swojego operatora i koniec. A rozwiązanie jest proste, jak na stacji benzynowej Auchan we Wrocławiu, jest coś jak bankomat, podjeżdżam, deklaruję maksymalną kwotę, tankuję, jak przekroczę kwotę to stop, jak nie wykorzystam zadeklarowanej, to ściąga z karty tyle ile zatankowałem. No proste jak konstrukcja cepa.

less

Posiadacz elektryka
Jak próbuję zmienić taryfę, to pojawia się ostrzeżenie, że utracę voucher. Napisałem do KIA Charge.
Jaki wynik kontaktu z kia charge. Będę aktywował swoją kartę i nie wiem jak to zrobić żeby uzyskać taryfę Plus

Tompor

Zadomawiam się
Trwało to chwilę, ale w efekcie zmienili taryfę na plus z poziomu administratora systemu i po tygodniu została przeniesiona promocja. Kontakt bardzo dobry, odpowiadają szybko. Myślę, że w Twoim przypadku, pierwszej rejestracji karty, należy od razu wybrać taryfę plus w czasie rejestracji i promocja pojawi się automatycznie. Na wszelki wypadek zapytaj mailowo jak przeprowadzić rejestrację karty, żeby nie przechodzić mojej ścieżki.

less

Posiadacz elektryka
Trwało to chwilę, ale w efekcie zmienili taryfę na plus z poziomu administratora systemu i po tygodniu została przeniesiona promocja. Kontakt bardzo dobry, odpowiadają szybko. Myślę, że w Twoim przypadku, pierwszej rejestracji karty, należy od razu wybrać taryfę plus w czasie rejestracji i promocja pojawi się automatycznie. Na wszelki wypadek zapytaj mailowo jak przeprowadzić rejestrację karty, żeby nie przechodzić mojej ścieżki.
Dzięki

Tompor

Zadomawiam się
Cały czas myślę o funkcjonalności planera trasy z uwzględnieniem stacji ładowania (czasu ładowania) i wyeksportowaniu takiej trasy do nawigacji KIA. Z aplikacji KIA Connect mogę przesłać punkt docelowy do samochodu, ale trasy już nie. Zresztą grupy punktów też nie można przesłać zbiorczo. W KIA Charge można wyznaczyć trasę do punktu ładowania, ale przesłać można tylko do Google Maps lub here, dlaczego nie do nawigacji KIA? Ustawianie punktów pośrednich jest praktycznie niewykonalne. Planowania podróży praktycznie nie ma. Chciałbym, żeby było planowanie jak w PlugSchare albo w ABRP i przesłanie tak zaplanowanej trasy do nawigacji KIA. Teraz robię to tak:

• Planuję trasę w PlugSchare, albo ABRP na komputerze
  • Wysyłam do GoogleMaps
  • Z GM wyślij na telefon jako link SMS
  • Odpalenie Android Auto, to nie przenosi trasy
  • A więc bez połączenia z AA odpalam nawigację na GM
  • Dopiero po odpaleniu nawigacji podłączam do AA
  • Dopiero wtedy trasa przenosi się do GM w AA
No jest to sięganie lewą ręką do prawego ucha. Może jakieś pomysły?

Lupus

Posiadacz elektryka
No niestety tym rozwiązaniom trochę brakuje, dlatego wróciłem do klasyki:
duży telefon i uchwyt po lewej stronie kierownicy :)
Dźwięk nawigacji Google Maps z telefonu idzie pięknie bluetoothem przez system audio w samochodzie.
Opierając lewą rękę na podłokietniku można łatwo palcami na telefonie manipulować.

AA włączam kiedy pasażerowie chcieliby widzieć mapę. W przeciwnym wypadku wolę ją mieć bliżej siebie i poziomu oczu.

Tompor

Zadomawiam się
Jaki masz uchwyt, na kratkę magnetyczny? Ja mam Baseusa, ale przy ciężkim telefonie (SG Note10) trochę się obawiam, że zleci.

Tompor

Zadomawiam się
Cennik KIA Charge zmienia się jak w kalejdoskopie. Po zawirowaniach na początku roku teraz mamy w taryfie plus:
Złącze Type2 -1.79 zł/kWh + 21,93 zł/h naliczane od pierwszej minuty (przedtem było chyba po 2h).
Załóżmy 1h co daje 11kWh*1,79=19,69 zł+21,93=41,62zł, co dale 3.78zł/kWh
Temu KIA Charge dziękuję. Trzeba być czujnym.

Cav

Pionier e-mobilności
Cennik KIA Charge zmienia się jak w kalejdoskopie. Po zawirowaniach na początku roku teraz mamy w taryfie plus:
Złącze Type2 -1.79 zł/kWh + 21,93 zł/h naliczane od pierwszej minuty (przedtem było chyba po 2h).
Załóżmy 1h co daje 11kWh*1,79=19,69 zł+21,93=41,62zł, co dale 3.78zł/kWh
Temu KIA Charge dziękuję. Trzeba być czujnym.
A oni takie zmiany (podwyżki) wprowadzają uprzedzając jakimś listem z możliwością rezygnacji z abo w dowolnym czasie?
Bo jak nie, to chyba jest jawne naruszenie warunków umowy.......