Wyczytałem, że 1 bateria powstaje w czasie 1 sekundy. A cały batery pack około 3 minuty.W komunikacie prasowym jest mowa o 20 produkowanych bateriach (battery pack) na godzinę. Jeśli założymy, że jedna bateria to 60 kWh, a produkcja idzie non-stop (mało realne) to mamy zakład o rocznej produkcji ok. 10 GWh, bez szału. Ledwo 175 tys pojazdów rocznie.
1 sekunda na 1 baterię (battery cel), 3 minuty na 1 baterię (battery pack). Czyli 20 baterii ~60kWh na godzinę ~10 GWh rocznie, a nie 30 GWh. Niemożliwe, żeby jeden battery pack był 180 kWh.Wyczytałem, że 1 bateria powstaje w czasie 1 sekundy. A cały batery pack około 3 minuty.
"Dostawca Tesli, firma Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), założyła w Chinach nowy zakład produkcji akumulatorów do pojazdów elektrycznych (EV), który według firmy może produkować jedno ogniwo akumulatora na sekundę.
Zakład produkcyjny znajduje się w prowincji Guizhou w Nowym Dystrykcie Guian i oficjalnie rozpoczął działalność w piątek, zgodnie z raportem CnEVPost. Zakład produkcyjny będzie produkował baterie do magazynowania energii, a docelowo będzie charakteryzował się roczną wydajnością 60 GWh.
Otwarcie fabryki stanowi pierwszą z dwóch faz budowy zaplanowanych w tym miejscu, z których pierwsza oficjalnie wchodzi do produkcji i ma około 885 mu (9,526 stóp kwadratowych) całkowitej powierzchni gruntu. CATL podobno zainwestował około 7 miliardów RMB (~960 milionów dolarów) w pierwszą fazę budowy, a uruchomienie zakładu ma mieć roczną zdolność produkcyjną 30 GWh, podczas gdy druga faza doda kolejne 30 GWh produkcji."
Może to zła interpretacja, może lepiej opierać się na wydajności fabryki, a ta ma być 30 GWh+30 GWh.1 sekunda na 1 baterię (battery cel), 3 minuty na 1 baterię (battery pack). Czyli 20 baterii ~60kWh na godzinę ~10 GWh rocznie, a nie 30 GWh. Niemożliwe, żeby jeden battery pack był 180 kWh.
Może kluczem jest tutaj po prostu "ma być", może na razie jest tylko 20 baterii na godzinę. Mi się od razu zapaliła czerwona lampka jak przeczytałem, że jedna bateria na 3 minuty - wolno.Może to zła interpretacja, może lepiej opierać się na wydajności fabryki, a ta ma być 30 GWh+30 GWh.
Ale nie wiadomo, ile jest linii produkcyjnych. Fabryka jest olbrzymia ma prawie 1km2.Może kluczem jest tutaj po prostu "ma być", może na razie jest tylko 20 baterii na godzinę. Mi się od razu zapaliła czerwona lampka jak przeczytałem, że jedna bateria na 3 minuty - wolno.