Kilka pytań w związku z zakupem Tesli Model 3 LR Highland

zibizz1

Pionier e-mobilności
We wrześniu wziałem w oparciu o WIBOR 1M który był 6,07% z marża 2,9% czyli wyszło RRSO 8,97% koszt całkowity 111,34% 3 lata 20% wpłata 1% wykup.
Dziś 1M jest 5,74% wiec na tej samej marzy będzię 8,64% i koszt całkowity w powyzszym przypadku poniżej 111%
2 lata temu WBOR był 1% wiec RRSO 3,9% i koszt 104,8% dla tego samego przypadku
Koszt całkowity w leasingu nic nie mówi bo trzeba dodac jeszcze 3 dodatkowe liczby żeby coś określał. Dużo prościej operuje się na marży/RRSO bo to tylko jedna liczba

Na hipotece w 3M mam marże 1,59% czyli dziś RRSO 7,22% i nie wierze że jakis bank da taniej leasing. Tylko producent może skredytowac taniej w ramach rabatu na produkt. Dlatego jak bierzemy bardzo atrakcyjnty leasing od producenta np w VW to rabat jest mniejszy niż przy gotówce.

pmlody

Pionier e-mobilności
Taniej daje bank producenta auta. Jak zewnętrzny to nie ma różnicy czy nowy czy używany, nie wierze w leasing tańszy niż hipoteka. Przy tańszym aucie marży braknie na pracowników którzy obsłużą umowę. Pochwal się gdzie.
Santander

Oskarroo

Zadomawiam się
Witam, a można wiedzieć jaka to oferta? Jaki wkład, wykup, rata i okres? Chciałbym porównać z tym co mi przedstawią jak wyślę oferty.
Tak, jasne - ale u mnie parametry były dobierane indywidualnie pod ratę balonową. Okres 3 lata, wykup bodajże 8%, wpłata własna 45% i potem kolejnych 5 rat po około 6% wart. samochodu. Natomiast mój post miał na celu pokazanie, że możesz ze swoją ofertą po prostu "chodzić" od banku do banku i szukać tańszej opcji.

krzyss

Pionier e-mobilności
A to nie lepiej wziąć kredyt na firmę? 241 brutto auto, kupujemy, zwrot VAT, zwrot dotacji, samochód wychodzi 168 tys. Kredyt na 168 w jednym z banków znalazłem 3730 na 60 rat i każdą ratą nie blokujemy VAT. Potem można po miesiącu przejść na 50% VAT bo i tak lepiej ładować w domu jak w firmie. Ubezpiecznie swoje, brak opłat leasingowych ukrytych.
A potem sprzedaj to na pelna fvat i strac …

Oskarroo

Zadomawiam się
Ale nie, kupię na 100%, odliczę 100%, a potem zmienię na 50% :) a za 5 lat pomyśli się jak wyciągnąć samochód ze spółki. Nawet nie trzeba zmieniać na upartego ponieważ można za 100 zł miesięcznie wynająć sobie samochód ze spółki i wtedy ewidencji nie prowadzić bo koszt prądu na firmę netto jest pewnie wyższy jak prąd z domu.

edit: w domu mi wychodzi 0,79 zł kWh (ale to z dodatkowymi opłatami, musiałbym policzyć ile samo kWh dojdzie za ładowanie), a na stacji tauronu obok 50m (wiecznie pusta, dwa stanowiska) 22kW mam 1,24 zł brutto to będzie /1,23 VAT /1,09 dochodowy spółki około 0,93 zł kWh i szybsze ładowanie jak w domu więc i na upartego można tę ewidencję prowadzić zwłaszcza, że mam inwestycje 100km od domu i jeżdżę na nią codziennie to tylko kopiuj wklej, ale oszczędność to żadna chyba, że podwyżki zrobią na stacji duże.
Kupienie na 100% i po miesiącu zmiana na 50% to proszenie się o kłopoty. ;) Poza tym dochodzi aspekt amortyzacji (5 lat) vs przy leasingu możesz wrzucić w koszty nawet w 2 lata.

Michal

Moderator
Wynajem powinien chyba być po cenie rynkowej, bo znowu ktoś się może przywalić, więc musiałbyś sam sobie płacić pewnie około 100 000 zł rocznie i odprowadzić od tego podatek w spółce.

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
Ale kiedy? I ile wynosiły stopy procentowe i WIBOR w chwili uzyskiwania oferty? Bardzo dobra hipoteka to marża ~1,5% a bardzo dobry leasing ~2,5%
Brałem leasing 2 tygodnie temu ale w opcji maksymalnego wkładu własnego (ustawowo 45% max) i 15 tys zł brutto wykupu. Porownywalem PKO Leasing (najsłabszy), Santandera od Tesli ( bodajże Consumer) mBank (mLeasing) i Santander Leasing. Panowie doradcy wymieniali się za moim pośrednictwem ofertami aby zbić cenę. Łeb w łeb został mBank Leasing i Santander Leasing (nie mulic z Consumer) ale w ostatniej chwili zrezygnowałem z mLeasingu bo czułem się oszukany ofertą - mamiono mnie pierwsza rata za złotówkę ale w kalkulacji przysłali kalkulacje na 36 rat nie 35 jak wszędzie bo rzekomo ta promocja przysługuje od 35 rat wzwyż a realnie ta pierwszą ratę place na końcu. Poza tym Gap w mLeasing i u reszty coś 150 zł miesięcznie a w Santanderze 89.
Chciałem stałe oprocentowanie i 3 lata. Przy 211 tys zł zamówienia place 3350 brutto