Klik i dwuklik prawego guzika przewijania

baynet

Nowy na Forum
Cześć, mam prośbę o pomoc/wyjaśnienie, użytkuje 3HL od około miesiąca, 3500km przebieg, wrażenia b. pozytywne, ale jeden problem. Mianowicie, włączanie tempomatu i/lub autopilota klik/dwuklik. Coś jest nie tak, włączanie tempomatu to udaje się często za kolejnym np. drugim kliknięciem, wyłączenie, często ten sam problem. A dwuklik i ten beta autopilot standardowy, to już na prawdę loteria. Czy ktoś może coś podpowiedzieć czy zgłaszać to może do serwisu? Dzięki z góry i pozdrawiam.

kower

Fachowiec
Hej,
W mojej ocenie jest faktycznie problem tymi rolkami. Ostatnio miałem wymienianą kierownicę, głównie przez prawy kierunkowskaz, ale prawa rolka działała dokładnie tak jak odpisujesz - często łapie dopiero za drugim razem.
Niestety, o ile po wymianie kierunkowskazy działają prawidłowo, to z rolką jest dokładnie to samo. Przed kolejnym zgłoszeniem poczekam na nową rewizję - na tę chwilę nie widzę sensu ponownej wymiany.
Tymczasowym obejściem jest "dokładne i głębokie" wciskanie rolki, jakikolwiek to nie brzmi. Irytujące, ale skuteczne.

baynet

Nowy na Forum
Dzięki za odpowiedź. Ale gdyby, tenpomat/Autopilot miały jakis globalny problem o ktorym tu piszemy to byłaby burza na forach, a szczerze mówiąc nie widzę tego, czyli zakladam, ze wszedzie jest ok. Czy wszystkie 3HL tak mają? A jeśli innym dziala to dobrze to na 100% jest jakaś usterka w naszych. Dlatego zastanawiam się czy to dobra opcja, żeby czekać, skoro nie wiadomo czy to jest globalny problem. KIerunkowskazy u mnie są ok, potencjometry w rolkach działają już tak, jakby łapały za drugim razem np. Jak ustawiałem lusterka to gdy chciałem sobie ruszyć precyzyjnie o "ząbek" to nie było reakcji, a ruszały się przy mocniejszym przesunięciu. To drobiazg bo ustawiłem to raz i z głowy, ale obserwuje, że np. głośniej/ciszej w audio jest podobny kłopot, trzeba przekręcić potencjometr o dwa trzy "kliki", żeby uzyskać efekt. Natomiast tego Autopilota z dwoma kliknięciami to praktycznie nie da się używać, tempomat z jednym klikiem. jeszcze jako tako. Co masz na myśli pisząc "nowa rewizja" ;) , jestem nowy to muszę dopytać :D

swistak

Posiadacz elektryka
Ja też powiem, że te rolki działają słabo.
Tak czy inaczej - kupiłem na promocji Commandera.
I mam pod ich przycisk ustawionego Autopilota (przy okazji sam wznawia "linie" po zmianie pasa).

A - dodali niedawno możliwość wyłączenia tego nieszczęsnego alarmu od przekroczenia prędkości. Już nie muszę za każdym razem wyłączać. Jest na stałe zdezaktywowany.
I wieeeele innych fajnych rzeczy (jak użycie listwy ambiente do przekazywania info o "zagrożeniach").
Jedyne 900zł. A wygoda bezcenna.

baynet

Nowy na Forum
Dzięki za info, zamówiłem commandera :) tym nie mniej, zglosze to do serwisu, bo jeśli to problem sprzętowy (kierownica) to powinni wymienić. Choć powiem Wam, że jak tego używam to mam wrażenie, że to coś z softem.

kamilthusz

Posiadacz elektryka
Jak mocniej przyciśniesz to łapie zawsze, na razie nie zgłaszam bo nie przeszkadza, z resztą są głosy ze po wymianie jest to samo. Może na koniec gwarancji pomyślę.