Klima - MY

rompik

Nowy na Forum
Upaly przyszly a klima w mojej Tesli (Juniper) to jakis ponury zart 😥
Pod przednia szyba to prawie w ogole nie chlodzi (nawiew b niewielki a temperatura take ze nie wiem czy klima jest wlaczona czy nie). Juz nawet zaczalem zglaszac to w apce ale jednak cos tak lekko chlodne powietrze sie wydobywa.
Zwykle nie schodzilem w innych samochodach ponizej 21C-22C (jak dla nie to wystarczy) a tu nawet jak ustawie 18C i nizej a nawiew na max (try auto tez probowalem) to w samochodzie jest goraca. Corka tez narzeka ze jej w glowe goraco.
Tez tak macie?
Zrobilem krotki reaserch in na REDDIt czy TMC w sumie podobne posty. Cos mam z tym robic, czy TMY tak po prostu ma?

rompik

Nowy na Forum
Dodam, ze przednie fotele calkiem spoko chlodza.

Oslony (gora + tylna szyba) tez mam z Tesli. Nie polecam bo sa czarne i dosc mocno sie nagrzewaja. Ale chyba to lepsze niz zenby sie fotele nagrzewaly.

luk49696

Posiadacz elektryka
U mnie odwrotnie. Przy 21,5 jest zimno, w Maździe jeżdżę z klimą ustawioną na 20 st. i jest w sam raz.
A jak masz ze schładzaniem wnętrza. Przy temp ok. 40 st w środku gdy ręcznie włączę klimę to temp. spada bardzo szybko, zwykle chwilka tak ok 3 min. i wnętrze wychłodzone do 21 st. Zabezpieczenie przed przegrzaniem mam zwykle wyłączone.

umcus

Pionier e-mobilności
Upaly przyszly a klima w mojej Tesli (Juniper) to jakis ponury zart 😥
Pod przednia szyba to prawie w ogole nie chlodzi (nawiew b niewielki a temperatura take ze nie wiem czy klima jest wlaczona czy nie). Juz nawet zaczalem zglaszac to w apce ale jednak cos tak lekko chlodne powietrze sie wydobywa.
Zwykle nie schodzilem w innych samochodach ponizej 21C-22C (jak dla nie to wystarczy) a tu nawet jak ustawie 18C i nizej a nawiew na max (try auto tez probowalem) to w samochodzie jest goraca. Corka tez narzeka ze jej w glowe goraco.
Tez tak macie?
Zrobilem krotki reaserch in na REDDIt czy TMC w sumie podobne posty. Cos mam z tym robic, czy TMY tak po prostu ma?
Wydaje mi się, że chyba masz coś nie tak. Jakby było jak u Ciebie, to momentalnie bym na to zwrócił uwagę - u mnie w samochodzie musi być komfortowa temperatura. Dziś z 36 do 22 schodziło w około 4 minuty, a do zadanej 21 stopni 7 minut. Fakt, że temp. zewnętrzna tylko 24-25 stopni, ale była pełna lampa.

1751298867550.png

1751298937571.png

W okolicach 29-30 stopni na zewnątrz temperatura w środku z 50 schodziła do 22 w 6,5-7 minut.

1751299521477.png

1751299649432.png

rompik

Nowy na Forum
To chyba u mnie cos nie tak 😢
Auto stalo caly dzien w cieniu, temperatura na zewn 32C. Ok.15min jechalem do szkoly, 15 stalem (klima ciagle wlaczona) i kolejne 15 wracalem do domu. W samochodzie ciagle dosc cieplo po tych 45 minutach mimo ze klima ustawiona na 18C wszystkie nawiewy wlaczone, wiatrak na 10 (probowalem wiatrak od 4 do 10).

rompik

Nowy na Forum
Wydaje mi się, że chyba masz coś nie tak. Jakby było jak u Ciebie, to momentalnie bym na to zwrócił uwagę - u mnie w samochodzie musi być komfortowa temperatura. Dziś z 36 do 22 schodziło w około 4 minuty, a do zadanej 21 stopni 7 minut. Fakt, że temp. zewnętrzna tylko 24-25 stopni, ale była pełna lampa.
Dzieki!! Chyba to bede musial zglosic.
Dzieki za pomoc.

umcus

Pionier e-mobilności
Ach, dodam jeszcze ze jak sie kompresor wlacza (jakies 15 sek po uruchomieniu klimy) do sa takie delikatne wibracje na kierownicy :D
U mnie też jest takie buczenie - jak to w każdej pompie ciepła - przez kilkanaście-dziesiąt sekund (tj. takie wyczuwalne i głośniejsze, potem to cholera wie, nie zwracałem na to uwagi już). To raczej normalny objaw, no przynajmniej póki Ci budą nie telepie ;)

Krk

Posiadacz elektryka
@rompik sprawdź czy czasami nie włącza Ci się obieg zamknięty. Ja tak miałem nawet nie wiem dlaczego, że włączał mi się bez mojej wiedzy obieg zamknięty i wtedy klima nie dawała rady. Dopiero ręcznie wyłączyłem obieg zamknięty i auto na obiegu i wtedy klima chłodziła bardzo. Nie wiem, może w smogu jeździłem i tak się działo. Wczoraj na trasie już się przestało tak dziać.