Kluczyk telefoniczny nie chce otworzyć i uruchomić Y-ka

XYZ

Fachowiec
Pozostaje jeszcze sprawdzić jakiś telefon na androidzie , dla ciekawości
Istnieje tez możliwość że Ci zdiagnozują zdalnie i może naprawią ? Mialem tak .
Dobrze opisz , sprawdzą logi
Pisać na adres serwisu, czy przez aplikacje jako"zgłoś serwis" ?

Wracając do androida.....dziwne, że dotychczas działało bez zarzutu, od aktualizacji Tesli i iphona minęło ok 2 tygodni więc związek wydaje się być żaden.
Raz jeszcze wyrzuciłem, a następnie wgrałem do iphona aplikacje Tesli i ponownie działa........ciekawe jak długo?

Jak patrzę sie na menu bluetooth w iphonie to odnoszę wrażenie, ze Tesla ma 2 moduły bluetooth, jeden pokazuje się jako Tesla Model Y, a drugi ma symbol S9dfb8895b61d3955C, jak oddale sie od samochodu to Tesla Model Y widzę jaki rozłączony, a ten drugi jest ciągle połączony ??

Last edited:

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Do tego tez zalecano aby wyjąć pendriva przy retarcie , to tez można ale po co nie wiem i cay to ma znaczenie też nie wiem .
Trzeba wyjąć pendrive, bo samochód skanuje dyski zewnętrzne w poszukiwaniu plików, np. softu itd. na 100% wydłuża to proces restartu lub może go uniemożliwić.

Michal

Moderator

Podobny problem był z Androidem 13 u mnie na pixel 5 ale naprawili go jakimś zestawem poprawek - moi mim zdaniem albo masz coś źle ustawione w telefonie, albo apple coś zwaliło z BT low energy.

U mnie pomagało wyłączenie BT i włączenie go ponownie - sprawdź czy u Ciebie też taka operacja pomaga. Ewentualnie sprawdź nawet restart telefonu - jeśli te zabiegi pomogą, to problem leży w telefonie.

XYZ

Fachowiec

Podobny problem był z Androidem 13 u mnie na pixel 5 ale naprawili go jakimś zestawem poprawek - moi mim zdaniem albo masz coś źle ustawione w telefonie, albo apple coś zwaliło z BT low energy.

U mnie pomagało wyłączenie BT i włączenie go ponownie - sprawdź czy u Ciebie też taka operacja pomaga. Ewentualnie sprawdź nawet restart telefonu - jeśli te zabiegi pomogą, to problem leży w telefonie.
Próbowałem już wszystkiego, te opcje podane na filmie też już przetrenowałem. Dziwna sprawa, ze jest połączenie BT i iphone przesyła bez problemu muzykę i multimedia, a nie widzi go system otwierania i uruchamiania auta.
Jedyna działająca metoda, to odinstalowanie apki i ponowne zainstalowanie z dalszym konfigurowaniem kluczyka.......tylko dlaczego po pewnym czasie znowu to sie rozlatuje ?

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
@Bronek ....mam ostatnie pytanie, czy jeśli w zakładce Blokada jest włączona opcja blokowania auta po odejściu od niego i oczywiście zamknięciu drzwi, to opcja ta działa również jeśli korzystamy jedynie z karty-klucza ?
karta nie ma nadajnika więc nie powinna,działać .Chyba że Tesla np miała by ustawiony czas po którym zabrana karta z czytnika , blokuje auto .Ale to by się działo nawet gdybyś siedział w środku i kartę i schował do kieszeni.
Moim zdaniem to wina BT Apla ,
Ja mam kilka kluczy oprócz mkart
To zegarki , dwa telefony i pilot. Czasem coś się przytnie, bo albo śpi Tesla albo zegarek , czasem smartfon . Pilot zawsze dziala

ps sprobuj uruchomic wykorzystujac zdalny dostęp (wyzej dalem zdjęcie )

XYZ

Fachowiec
karta nie ma nadajnika więc nie powinna,działać .Chyba że Tesla np miała by ustawiony czas po którym zabrana karta z czytnika , blokuje auto .Ale to by się działo nawet gdybyś siedział w środku i kartę i schował do kieszeni.
Moim zdaniem to wina BT Apla ,
Ja mam kilka kluczy oprócz mkart
To zegarki , dwa telefony i pilot. Czasem coś się przytnie, bo albo śpi Tesla albo zegarek , czasem smartfon . Pilot zawsze dziala

ps sprobuj uruchomic wykorzystujac zdalny dostęp (wyzej dalem zdjęcie )
Rozważałem pilota, ale to dodatkowa rzecz do noszenia i....zapominania :)
Te wspomniane zegarki to rozumiem, że także "androidowe" ?
Tak jak napisałem, aktualnie po 3-ej wymianie apki, na razie kluczyk działa.....czekam kiedy "wywali sie kołami do góry" :(

Spróbowałem tego "patentu" z iphonem Żony, który także po okresie działania jest rozłączony przez Y, zadziałało uruchamianie i otwieranie auta, więc jest jakaś rezerwa. :)

Last edited:

ciastek

Pionier e-mobilności
czy jeśli w zakładce Blokada jest włączona opcja blokowania auta po odejściu od niego i oczywiście zamknięciu drzwi, to opcja ta działa również jeśli korzystamy jedynie z karty-klucza ?
Nie.
Jak patrzę sie na menu bluetooth w iphonie to odnoszę wrażenie, ze Tesla ma 2 moduły bluetooth, jeden pokazuje się jako Tesla Model Y, a drugi ma symbol S9dfb8895b61d3955C
Moduł jest jeden, połączenia są dwa. Pierwsze to Bluetooth „audio”, drugie to kluczyk - Bluetooth Low Energy. https://forum.elektrowoz.pl/threads...hce-otworzyc-i-uruchomic-y-ka.3398/post-82088