Kluczyk telefoniczny nie chce otworzyć i uruchomić Y-ka

XYZ

Fachowiec
Może ktoś litościwy pomoże :cry:
Wieczorkiem zatrzymałem autko pod sklepem sieci "Owad" i ....dochodząc do sklepu zdałem sobie sprawę, że nie usłyszałem charakterystycznego klaksoniku sygnalizującego zamknięcie się auta, nie podejrzewając nic złego kliknąłem w aplikacji i auto się zamknęło. Jakież było moje zdziwienie, gdy po powrocie do auta....nie było możliwości jego otwarcia zdalnego, dopiero ponowne kliknięcie w aplikacji pozwoliło na jego otworzenie. Niestety auto już w żaden sposób nie chciało się uruchomić, żądając karty klucza (uratowała mi d***ę Małżonka przywożąc mi kartę z domu, bo niestety jestem niewyuczalny i mimo przestróg przez ostatnie 15 000 km , nie woziłem żadnej z kart).
Na tym nie koniec kłopotów, Y nadal nie reaguje na mojego Iphona 12, jestem na stałe zalogowany do aplikacji, telefon widzi Tesle w okienku bluetooth, mogę z aplikacji otworzyć, kliknąć klakson itd , ale po zamknięciu już koniec tego dobrego....tak jakby stracił zdalną łączność i uprawnienia.
Do uruchomienia żąda karty, nie zamyka się automatycznie po odejściu od auta :(
Na ekranie auta widać kluczyk i połączenie z iphonem, sprawdziłem wg. instrukcji, mam prawidłowo pozaznaczane opcje łączności mobilnej itd.
Może ktoś z Was Kochani ma jakiś patent na rozwiazanie tej sytuacji ????
Wersja oprogramowania Y 2023.2.12

Będę wdzięczny za pomoc.

Bronek

Pionier e-mobilności
Moze nie jest ustawiony jak kluczyk , a po drugie w samochdzie może masz odkliknięte uruchamianie telefonem .
Na drugi raz niech zona ma też aplikacje z uprawnieniami, nawet na ten sam mail i hasło To Ci odpali bez potrzeby jechania

tempFileForShare_20230311-141202_copy_378x670.jpg

po kliknięciu

Screenshot_20230311_141313_Tesla_copy_1057x522.jpg

kkolejna sprawa to telefo ktory może wyłącza BT ? Ja mam alergie na ....IP.

Last edited:

XYZ

Fachowiec
Sytuacja przedstawia się następująco:
1.Bluetooth w iphonie jest włączony, gdy jestem w aucie to iphone pokazuje połączenie z TMY.
2. Kliknięcie na ikonę bluetooth w TMY ....pokazuje sie widok aktywnego połączenia z iphone.
3. W zakładce Bezpieczeństwo jest zaznaczone "Dostęp przez telefon"
4. W zakładce Blokada....widoczny jest mój iphone z symbolem kluczyka w kwadraciuku.

Co mogę jeszcze sprawdzić ?
Do konta jestem zalogowany , dowodem jest to, ze mogę zdalnie otworzyć/zamknąć auto......ale oczywiście nie działa nazwijmy to dostęp bezkluczykowy i nie można odpalić auta:(

daniel

Señor Meme Officer
Mam Androida, ale na iPhone też powinno działać. Można jeszcze przyłożyć telefon do słupka B pod kamerą, tak jak kartę. To samo na podłokietniku. Jeśli nie działa przez BT to może zadziała przez NFC.
Mój największy strach to to, że zostawię telefon w aucie, ono się zamknie, a telefon pójdzie spać.
Czasem muszę włączyć ekran telefonu, żeby auto go zauważyło.

XYZ

Fachowiec
Z iphone 12 cos chyba opisywali problemy. Restartowales telefon ? Masz aktualizacje najnowsze na telefonie ?
1. Iphone zrestartowany
2. Połączenie bluetooth nawiązane.
3. Mam najnowszy IOS 16.3.1

Dziwne, ze to wydarzyło się tak po prostu, bez żadnych zmian aktualizacyjnych w Y-ku i iphonie....Bóg mnie jednak kocha, ze zdarzyło sie to o 22.30 i niecały 1 km od domu.

XYZ

Fachowiec
Tu są trzy oddzielne sprawy.
1 i 2 to połączenie Bluetooth „audio” - muzyka, rozmowy telefoniczne, kontakty.
3 to dostęp przez aplikację, bez związku z Bluetooth.
4 to kluczyk Bluetooth Low Energy.

Ja bym usunął i dodał ponownie kluczyk. Do tej operacji potrzebna Ci inny kluczyk (karta).
Tak chyba zrobię, bo już nic innego nie mogę wymyśleć........chyba nic nie mam do stracenia.
Czy coś mogę jeszcze sprawdzić w aplikacji .....?

krzyss

Pionier e-mobilności
1. Iphone zrestartowany
2. Połączenie bluetooth nawiązane.
3. Mam najnowszy IOS 16.3.1

Dziwne, ze to wydarzyło się tak po prostu, bez żadnych zmian aktualizacyjnych w Y-ku i iphonie....Bóg mnie jednak kocha, ze zdarzyło sie to o 22.30 i niecały 1 km od domu.
Z poziomu aplikacji mozesz zawsze odpalic auto, wiec jak jest zasieg to nie ma co panikowac.

Sytuacja jest dziwna, ale ja bym wywalil wszystko i dodal jeszcze raz

sd tosia

Posiadacz elektryka
Może w ramach oszczędności energii coś tam telefon powyłączał - patrz ostatnia przejażdżka Redakcji w okolice Słupska (nie wiem czy redakcja działa na apple).