Kluczyk zapasowy - Plan B

tokwi

Pionier e-mobilności
Nie było mnie kilka dni, wiec sorki, że tak późno.

Być może nie wyraziłem się dość jasno. Mój "Plan B" ma dotyczyć sytuacji gdy jestem bardzo daleko od domu, straciłem wszystko razem z telefonem, ale na parkingu mam Teslę (stoi, nie ukradli). Wymyśliłem sobie, że moim planem B, będzie jednak smartfon, który umożliwi mi dodatkowo wiele innych rzeczy potrzebnych w takim momencie:
[1] kluczyk do odpalenia tesli
[2] płatności
[3] komunikację głosową ze światem (eSim, WiFi lub tradycyjna karta lokalna) - aby choćby pozastrzegać utracone karty
[4] możliwość wyszukania i monitorowania zagubionych/skradzionych przedmiotów (lokalizacje telefonów, AirTagów w bagażu, osób)

Implant NFC zrealizuje [1]+[2] (@Michal dzięki za pomysł) - najwygodniejszy koncept, ale pewnie update bolesny ;)

Najbardziej praktyczny chyba pomysł @Bronek - adresuje [1][2][3] i umożliwia nawet na wykonanie tego pierwszego telefonu żeby zdalnie otworzyć pojazd (nie trzeba sie prosić). Nie wiem jak z aplikacjami, ale może kiedyś spróbuję przygody z nowszymi smartwatchami (póki co mój Forerunner 235) tego mi nie obsłuży.

Dlatego wyszło mi, że najlepszy dla mnie będzie zdezelowany iPhone z rozbitą szybką, którego wartość jest niższa niż wszystkich innych urządzeń. I będzie sobie taki ze mną podróżował. Szukałem więc słabych stron.

Dzięki @Gandalf za zwrócenie uwagi na stan baterii - trza wozić jeszcze gdzieś kabelek USB.

Dzięki @gim-kg za zwrócenie uwagi, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. Dokładnie robiłem tak samo do tej pory.
Od roku jednak nie używam już praktycznie żadnych kluczy (jedynie jeszcze do Mini) i ogarnąłem to elektonicznie, gdzie się da instalując smart zamki. Komplet fizycznych kluczy 'w razie Niemca' leży u przyjaciół.
Dlatego pomysł na tego smartfona - jako mobilny Plan B.

Po przemyśleniach, od strony bezpieczeństwa oprócz kabelka do ładowania należy pamiętać, aby taki "zbunkrowany" smartfon, miał nietrywialny PIN, zawsze wyłączony BT i nieaktywną aplikację Tesla.

Bronek

Pionier e-mobilności
A Ticwatcha a z esim na kartę z Orange ( mus to mus, inni nie dają) 9 zl miesiecznie płacone automatycznie i starczy że hej. Dzwonie i odbieram połączenia albo po BT z smarfonu albo jako inny telefon z esim. Do tego obnsługuje głosowo Google home itd.
Tak sieprzyzwyczailem, że jest częsciej uzywany lub na równi z aplikacją.
mam apk Tesla Wear ale teraz jest juz kilka innych moze nawet i lepszych, lecz mi moja wystarczą. Do klimy, frunka, klapki i czasem jazdy.
. Było by idealnie gdyby sie dało zrobic z niego kluczyk. Co ciekawe da sie zrobic z TABLETU bez sima tylko na wifi.
Smartwach uruchamia w trybie udostepniania na 2 minuty.

tokwi

Pionier e-mobilności
A Ticwatcha a z esim na kartę z Orange ( mus to mus, inni nie dają) 9 zl miesiecznie płacone automatycznie i starczy że hej. Dzwonie i odbieram połączenia albo po BT z smarfonu albo jako inny telefon z esim. Do tego obnsługuje głosowo Google home itd.
Tak sieprzyzwyczailem, że jest częsciej uzywany lub na równi z aplikacją.
mam apk Tesla Wear ale teraz jest juz kilka innych moze nawet i lepszych, lecz mi moja wystarczą. Do klimy, frunka, klapki i czasem jazdy.
. Było by idealnie gdyby sie dało zrobic z niego kluczyk. Co ciekawe da sie zrobic z TABLETU bez sima tylko na wifi.
Smartwach uruchamia w trybie udostepniania na 2 minuty.
Z uwagi na wygodę, z nadzieją wyglądam takiego smartwacha, żeby był i na eSIM, miał apkę do Tesli i idealnie, żeby jednocześnie pełnił funkcję kluczyka. Jak rozumiem takiego jeszcze nie ma. Tylko tryb ruchania 2 min.
W moim ekosystemie, wydaje się że pierwszym wyborem powinien być AppleWatch, który ma eSIM i apkę, ale jest inaczej - wyglądam takiego cuda od Garmina. Jest juz dla niego apka do sterowania - https://apps.garmin.com/en-US/apps/f5f8b74f-f04a-4ad9-9575-231a33640475#0 ale ciągle nie mają eSIM i kluczyka.
eSIMów Orange też używam, naprawdę fajnie działa. Szczególnie przydatne, gdy się chce opędzić kilka urządzeń wspólną pulą transmisji danych.

BTW. robię taki plan awaryjny, a nigdy jeszcze nie zgubiłem ani nie utopiłem telefonu. Gdy idę pływać to z Garminem, a smartfona wkładam do bojki asekuracyjnej, żeby nie zwędzili.

tokwi

Pionier e-mobilności
Jak dobrze było żyć w nieświadomości.
Właśnie doczytałem, że pojawił się triatlonowy Garmin Forerunner 945 LTE.
Chyba jeszcze w PL niedostępny.

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie nadążysz... Ja specjalnie kupiłem smartwacha aby sterować Teslą i odbierac połączenia (przekierowane) z smartfonai wydawać polecenia Google home.
Nie cierpię sluchawek w uchu, a smartfon duży, bo to banki i praca czasem. A jak łażę np po ogropdzie itp to mnie wkur..jego gabaryty w kieszeni. Z esimem w zegarku jest ok i do wc i prysznic, basen itd. Z ręki nie spadnie.
Niestety tylko Orange ale OK ujdzie choc mam reszte w Plusie

tokwi

Pionier e-mobilności
Nie nadążysz... Ja specjalnie kupiłem smartwacha aby sterować Teslą i odbierac połączenia (przekierowane) z smartfonai wydawać polecenia Google home.
Nie cierpię sluchawek w uchu, a smartfon duży, bo to banki i praca czasem. A jak łażę np po ogropdzie itp to mnie wkur..jego gabaryty w kieszeni. Z esimem w zegarku jest ok i do wc i prysznic, basen itd. Z ręki nie spadnie.
Niestety tylko Orange ale OK ujdzie choc mam reszte w Plusie
Bronek, może spróbuj BoseFrame.
Możesz zamówić na próbę. Nawet są jakieś refarbisze w wyprzedaży.

Bronek

Pionier e-mobilności
Są jeszcze BT z przewodnictwem kostnym.
Tyle co zgubiłem BT to tylko z tym ilość panienek konkuruje.
Najfajniejsze było poszukiwanie Jabry, mają lokalizacje. Idealnie zlokalizowana na parkingu, gdzie parkowałem. Leżała jak gdyby po lewej stronie mojego parkujacego tam wczesniej samochodu. CUDNIE rozgnieciona przednim kolem podczas opuszczania parkingu.
To było takie uczuicie jak znajdzisz zwłoki... ULGA Juz nie martwisz sie że cierpią na głód energii

Mike_74

Zadomawiam się
Mam Fenix 5X i odbierając swoją TM3 w salonie zegarek zakomunikował mi że może być nowym kluczem do Tesli. Ja w ferworze wrażeń olałem to bo może później to zrobię. Mam apke w zegarku do Tesli ale za cholerę nie mogę ich sparować a i info nigdzie nie mogę znaleźć jak to zrobić.