Kolejne obniżki !!!

nabrU

Moderator
Biorąc pod uwagę, że ta promocja to tylko dla prywatnych zakupów (co jak czytam tutaj jest chyba rzadkością) oraz wyłącznie przy pozostawieniu dotychczasowego samochodu w rozliczeniu (a tu Tesla płaci grosze) to nie sądzę, że to jakaś wielka okazja.

kubatar

Pionier e-mobilności
Ja to bardziej odbieram na zasadzie dają jak najmniej żeby zachęcić ale jak to nie pomoże to znowu będą się musiały pojawić rabaty przy cenach. Czyli że za miesiąc, dwa może zobaczymy przekreślone 194990 zł a obok 179990 zł 🙂
zwłaszcza że będą chcieli wyprzedać produkcję przed wprowadzeniem odświeżonej wersji

Hermes

Posiadacz elektryka
...może. IMHO jakieś niewielkie obniżki dalej nie są niemożliwe.
Ale należy patrzeć szerzej, z większym horyzontem - co akurat mało kto potrafi z klientów. Bo czasami jest tak, że na jakiś produkt cena, i owszem, spadnie - ale jak potem np. zamkną (to tylko przykład) instytucję serwisu mobilnego albo polityka gwarancyjna ogólnie zmieni się na gorsze, to ta pozorna korzyść w wielu przypadkach może okazać się dużą stratą.

kubatar

Pionier e-mobilności
...może. IMHO jakieś niewielkie obniżki dalej nie są niemożliwe.
Ale należy patrzeć szerzej, z większym horyzontem - co akurat mało kto potrafi z klientów. Bo czasami jest tak, że na jakiś produkt cena, i owszem, spadnie - ale jak potem np. zamkną (to tylko przykład) instytucję serwisu mobilnego albo polityka gwarancyjna ogólnie zmieni się na gorsze, to ta pozorna korzyść w wielu przypadkach może okazać się dużą stratą.
Dlaczego miałaby Tesla likwidować serwis mobilny? Myślę że obniżki cen komponentów głównie akumulatorów które to wynikają z obniżek cen materiałow.
Ponadto od tego roku mamy przejście rynku automotive z rynku sprzedającego na rynek kupującego. Górka zamówień z czasu niedoborów chipów się zmniejszyła. Nowych zamówień jak na lekarstwo. Ekonomia się nie oszuka.
Zwróćcie uwagę jak producenci zachęcają do zamawiania bieżącej produkcji.
O ile automotive był w dużej nierównowadze przez 3 lata ze względu na niską podaż to zupełnie się to odwraca i powoli rynek będzie szukał równowagi. Niektórzy producenci mocno dostaną po tyłku.
Tesla jest w o tyle dobrej sytuacji że ma przed sobą perspektywę odświeżenia najważniejszego modelu i to nie tylko pod względem wyglądu, wykończenia ale również dołożenia pojemności aku.

Hermes

Posiadacz elektryka
Wziąłeś i wyrwałeś z kontekstu, mimo że go opisałem dokładnie, opisałem, że to przykład - i opisałem, że trzeba patrzeć szerzej.
No trudno - forum jak inne w internecie :)

kubatar

Pionier e-mobilności
To nie kwestia wyrwania z kontekstu tylko podajesz nieprawdopodobny przykład który buduje argumentację. Gdybyś poprzestal na realnych przykładach to nie wyciągnął bym go np właśnie na skróceniu gwarancji.