Kolejny klikbajtowy film Povagovani

Grisby

Nowy na Forum

W wielkim skrócie tym razem ujawnia 'prawdę' o elektrykach, a wszystko w duchu że ogólnie są nielepsze od spalinówek, a spalinówki w ogóle też nie są złe bo gorsze są statki wycieczkowe a politycy latają samolotami, i w ogóle bez sensu się hipokryci uwzięli na te biedne samochody, więc z motoryzacją nie trzeba nic robić.

PiotrS

Posiadacz elektryka
Bo sytuacja jest taka jak z żydem i kozą.
Teraz postraszą prądem za 4 zł, będzie po 2 zł i głupi suweren będzie się cieszył ze wspaniałomyślnego rządu.

Swoją drogą, jeżeli ktoś wybrał EV tylko ze względu na koszt eksploatacji, to chyba nie był do końca przemyślany zakup.

karol.kar

Pionier e-mobilności
To już było omówione.
Nadal elektryk w trasie będzie dużo droższy.
No to policzmy:
Tesla średnio mi pali 15 kWh / 100km, ale do obliczeń wezmę 16 kWh.
Przyjmuję 4zł za 1kWh na SuC, daje to 64zł.

Oszczędne auto z napędem 4x4 pali średnio 7l / 100km, doliczając do tego AdBlue oraz olej który żłopie
zapewne dostanę średnio powyżej 70zł na 100km.

Jakoś nie mam dużo drożej :)

PiotrS

Posiadacz elektryka
Zakładam, że stopy procentowe nie wzrosną już bardzo, a w średniej perspektywie będą spadały.
Wtedy lepiej mieć stopę zmienną.

karol.kar

Pionier e-mobilności
Nie musimy nic liczyć po raz kolejny, po prostu przeczytaj wątek.
Specjalnie dla Ciebie nikt nie będzie go powtarzał.
Wątek czytam od początku i nie było nic podane konkretnie.
Natomiast Tobie się dyskusje pomyliły bo są jakieś Twoje wyliczenia tam

Co do mojego wyliczenia, nadal jestem pewien, że wzrost energii elektrycznej również podniesie paliwa na stacjach w tym LPG i ładowanie elektryka w trasie co najwyżej będzie porównywalne kosztami.

Cav

Pionier e-mobilności
są jakieś Twoje wyliczenia tam

I wystarczy.
Chcesz pogadać o cenach - to właśnie tam jest odpowiednie miejsce.
Co do mojego wyliczenia, nadal jestem pewien, że wzrost energii elektrycznej również podniesie paliwa na stacjach w tym LPG i ładowanie elektryka w trasie co najwyżej będzie porównywalne kosztami.
Tam był gaz liczony po 2 razy więcej niż obecnie.
Nadal wychodziło 2 razy drożej.