Koło zapasowe, Lewarek, Opony - Tesla Model 3

krist

Posiadacz elektryka
olej te podkładki, chyba że sam sobie koło planujesz zmieniać. z tą lawetą tesli nie mam pojęcia, moje rozumienie było takie że nie dają koła zapasowego, nie dają zestawu naprawczego za to dają assistance. to w polsce działało nawet jak tesla zupełnie tu nie istniała. ale czy jest free czy nie, nie wiem. to że ma limit 80km mnie nie dziwi, koło dojazdowe również ma limit
co do lawety, znalazłem takie informacje:

Pomoc drogowa​

Zespół ds. pomocy drogowej firmy Tesla jest zaangażowany w zapewnianie natychmiastowej oraz całodobowej pomocy drogowej, 7 dni w tygodniu, przez cały rok. Zespół ten zajmuje się wyłącznie pomocą drogową, więc jeśli masz inne pytania, odwiedź naszą stronę obsługi klienta.
Jeśli kiedykolwiek znajdziesz się w miejscu niebezpiecznym, skontaktuj się ze służbami ratunkowymi.

Prośba o pomoc drogową​

Skontaktuj się z nami w celu uzyskania natychmiastowej pomocy drogowej. W swoim zgłoszeniu podaj wszelkie informacje, które mogą pomóc naszemu zespołowi zlokalizować Cię oraz jak najlepiej zrozumieć problem.

Usługi objęte pakietem​

Awarie
Objęta gwarancją awaria samochodu, która uniemożliwia jego prowadzenie.
Ubezpieczenie obejmuje: transport na odległość do 800 km do najbliższego centrum serwisowego.
Przebita opona
Uszkodzenie koła lub opony powodujące jej przebicie lub zmniejszające bezpieczeństwo jazdy.
Ubezpieczenie obejmuje: usługi związane z wymianą przebitej opony, świadczone na dystansie do 80 km.

Z kolei OWG tesli precyzuje że ta usługa przysługuje przez cały okres gwarancji nowego (4 lata) lub używanego(?) samochodu

ja moim 3 nie mam zamiaru robić dalekich tras, ale jak gdzieś pojadę to wolałbym jednak mieć zapas. Ostatniego kapcia jakiego złapałem, w zimie, na dziurze na bocznej drodze pośrodku niczego (Bieszczady) Jakbym nie miał zapasu to chyba bym nocował w aucie, byla niedziela ok 22, opona była przecięta z boku i nawet zestaw naprawczy by nie pomógł. Swoją drogą, czy są jakieś dojazdówki pasujące do tesli?

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie ma znaczenia czy Niedziela Ale woź zimówkę w lecie a letnie w zimie. Ale wg mnie to prawie bez sensu. Chyba ze na Syberie sie wybierasz.
PS W PZMot mozna wykupic ciekawe ekstra polisy. ja mam lawete do 1000km i to nawet dla kampera 7 m za ok 350 ? pakiet VIP

Ad zapas - bagaznik masz z głowy. czyli albo zapas albo bagaże- cos tam wejdzie ale srednio malo

krist

Posiadacz elektryka
Nie ma znaczenia czy Niedziela
tak myslisz? zadzwoń na infolinię o takiej dzikiej porze to ci powiedzą, kiedy przyjedzie dyliżans. A jeśli będziesz dalej niż 80km od domu to już tesla umywa ręce, a jest noc w weekend, wszystkie wulkanizacje zamkniete do poniedziałku rano. zresztą gdzie dostanę od ręki oponę 20 cali na podkarpaciu, może w Rzeszowie, może. Wykupiona full opcja z hotelem i max lawetą, super, hotele zamknięte albo daleko, a rano ten sam problem, opona w śmietnik a w okolicy nikt nie ma niskoprofilowej 20-tki do tesli. Więc spędzasz uroczą noc z laweciarzem. Zamiast wyjąć dojazdówkę i zmienić koło w 10 minut
Ad zapas - bagaznik masz z głowy. czyli albo zapas albo bagaże
bez przesady, coś tam wejdzie. na wyjazdy w 1-2 osoby , ponad 100km od domu czułbym sie dużo pewniej z kołem zapasowym. To że producenci z niego rezygnują to dla mnie przejaw jakiegoś totalnego obłedu, i olewania potrzeb kupujących. W autach w kórych producent tego nie przewidział staram się zawsze trzymać w garażu dojazdówkę w torbie od gazowników i zabierać kiedy tylko to możliwe, do tej pory 2 razy oszczędziło mi to dużo zawracania głowy

Khar

Posiadacz elektryka
Czy zestaw naprawczy z Tesli ktoś ma, testował? Tam jest uszczelniacz, kompresor. Przy gwoździu powinno wystarczyć do dojechania do wulkanizacji albo najbliższego noclegu.

Bronek

Pionier e-mobilności
Tak mysląc zabierał bym zestaw malego chirurga ;-)
Jeżdżę od 1978r!!! powiedzmy że średnia z życia kierowcy to 15000 ( za młodu jeździlem dużo) . Dodajmy 7000 samotnych jazd żony = 20000 km /rok. Daje to ok milion km? chyba ale duzo i z 5 - 8 x mialem kiche z tym, że 2x taka iz jechac się nie dało.

Ale jak ktos chce, to oczywiście Jego wola.

Zestaw naprawczy czyli kompresor i płyn jest obojetny byleby odpowiadal wielkości koła. Przy gwożdziu czasem szkoda zachodu. Zostawiamy a jedynie dopompowujemy, czyli wystarczy kompresorek TYLKO!!! nie za słaby TESLA LUBI wysokie cisnienie!

Na gwoździu mozna jeździć czasem sporo czasu. TMPS niestety ogranicza ;-) Kiedys bez czujników to trudno sie było czasem zorientować, dopiero jak ktos powiedział, że : "masz flaka w prawej z tyłu"

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Patrzę na dojazdówkę aluminiową, gdzieś w stanach ktoś nagrywał, takie koło waży niespełna 20kg. Tyle że miejsca zabiera. Na trasy po Polsce nie woziłbym. Ale przy moim planie dojechania pod Giblartar...zastanawiam się.

Last edited:

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
ALBO jako alternatywa, po prostu kupić wzmacniane opony "RunFlat" albo "XL". Mam takowe w VW i sobie super radzą.

Hue Zarri

Posiadacz elektryka