Kona Electric w praktyce

andrzejkla

Zadomawiam się
No właśnie żeby ich nie mieć, stwierdzam, że gra nie warta świeczki, ładuję na II taryfie do 80% jednym strzałem z pełną mocą i mam w pompie słońce.
A ja od marca zaczynam na 6A x 3 fazy ładować w godzinach słonecznych i mam w pompie ile dobiorę z sieci. Podbijam autokonsumpcję i jest OK.
A jak jest potrzeba to załaduje w nocy.
Jedyne czego unikam to ładowanie w szczycie w deszczowe dni.
Tak żebym w rocznym rozrachunku dopłacał tylko za tanią taryfę.

Ev3

Pionier e-mobilności
Tak żebym w rocznym rozrachunku dopłacał tylko za tanią taryfę.
Ja na razie nie dopłacam w ogóle, więc dla paru kW z autokonsumpcji vs parę kW strat więcej, nie widzę w sensu bujania się z planowaniem ładowania.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Ja też jadę "na żywca" ale jak patrzę na bieżący bilans od 01.10 (początek okresu rozliczeniowego) to wyjdzie mi raczej dopłata. Z tym że ja grzałem wodę latem grzałkami a zimą praktycznie cały czas dwie klimy grzeją mi dwa pomieszczenia. Tak więc na tym grzaniu wody jest pole do optymalizacji.

Ev3

Pionier e-mobilności
a zimą praktycznie cały czas dwie klimy grzeją mi dwa pomieszczenia.
Mam tak samo, tyle że z wodą przeszedłem niedawno na gaz, za to reszta chaty jest podgrzewana grzejniczkami IR.

adamusek

Posiadacz elektryka
Ja też jadę "na żywca" ale jak patrzę na bieżący bilans od 01.10 (początek okresu rozliczeniowego) to wyjdzie mi raczej dopłata. Z tym że ja grzałem wodę latem grzałkami a zimą praktycznie cały czas dwie klimy grzeją mi dwa pomieszczenia. Tak więc na tym grzaniu wody jest pole do optymalizacji.
kup bojler z PC, można dotacje na 50% wziac (także na panele + bojler z mójprąd 6.0, na sam bojler chyba też) ceny od 2600zł np Ariston Lydos Hybrid, szybko Ci się zwróci na oszczędnościach w zużyciu prądu.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Dzięki za podpowiedź, rozważam taką opcję. Nie wiem czy dostanę dotację bo teraz mam grzany z ekogroszku i tego sposobu bym nie chciał likwidować. Muszę sprawdzić czy te dopłaty nie wymuszają likwidacji

Ev3

Pionier e-mobilności
kup bojler z PC, można dotacje na 50% wziac (także na panele + bojler z mójprąd 6.0, na sam bojler chyba też) ceny od 2600zł np Ariston Lydos Hybrid, szybko Ci się zwróci na oszczędnościach w zużyciu prądu.
Toto jest jednobryłowe jak wynika ze zdjęć?
Nie ma części zewnętrznej?
Więc czy dobrze zgaduję, że będzie zimą wychładzać pomieszczenie (kotłowni/łazienki), wyciągając cieplejsze powietrze i wdmuchując zimniejsze?

Najnowsze dyskusje