No właśnie żeby ich nie mieć, stwierdzam, że gra nie warta świeczki, ładuję na II taryfie do 80% jednym strzałem z pełną mocą i mam w pompie słońce.Też macie problemy...
No właśnie żeby ich nie mieć, stwierdzam, że gra nie warta świeczki, ładuję na II taryfie do 80% jednym strzałem z pełną mocą i mam w pompie słońce.Też macie problemy...
A ja od marca zaczynam na 6A x 3 fazy ładować w godzinach słonecznych i mam w pompie ile dobiorę z sieci. Podbijam autokonsumpcję i jest OK.No właśnie żeby ich nie mieć, stwierdzam, że gra nie warta świeczki, ładuję na II taryfie do 80% jednym strzałem z pełną mocą i mam w pompie słońce.
Ale masz netmetering czy netbiling?A ja od marca zaczynam na 6A x 3 fazy ładować w godzinach słonecznych i mam w pompie ile dobiorę z sieci. Podbijam autokonsumpcję i jest OK.
NetmeteringAle masz netmetering czy netbiling?
Ja na razie nie dopłacam w ogóle, więc dla paru kW z autokonsumpcji vs parę kW strat więcej, nie widzę w sensu bujania się z planowaniem ładowania.Tak żebym w rocznym rozrachunku dopłacał tylko za tanią taryfę.
Mam tak samo, tyle że z wodą przeszedłem niedawno na gaz, za to reszta chaty jest podgrzewana grzejniczkami IR.a zimą praktycznie cały czas dwie klimy grzeją mi dwa pomieszczenia.
kup bojler z PC, można dotacje na 50% wziac (także na panele + bojler z mójprąd 6.0, na sam bojler chyba też) ceny od 2600zł np Ariston Lydos Hybrid, szybko Ci się zwróci na oszczędnościach w zużyciu prądu.Ja też jadę "na żywca" ale jak patrzę na bieżący bilans od 01.10 (początek okresu rozliczeniowego) to wyjdzie mi raczej dopłata. Z tym że ja grzałem wodę latem grzałkami a zimą praktycznie cały czas dwie klimy grzeją mi dwa pomieszczenia. Tak więc na tym grzaniu wody jest pole do optymalizacji.
Toto jest jednobryłowe jak wynika ze zdjęć?kup bojler z PC, można dotacje na 50% wziac (także na panele + bojler z mójprąd 6.0, na sam bojler chyba też) ceny od 2600zł np Ariston Lydos Hybrid, szybko Ci się zwróci na oszczędnościach w zużyciu prądu.