Kona Electric w praktyce

vwir

Pionier e-mobilności
Zestaw średnią pożarów dla aut max kilkuletnich, a nie średnia wszystkich spalinówek co mają i po "dziesiąt" lat vs średnia kilkuletnich EV.
Ale ogarniasz, że na parkingach/w garażach stoją auta w różnym wieku, zarówno te starsze jak i nowsze? Więc jak byś nie kombinował - wśród samochodów które znajdują się na drogach spaliniak zapali się z większym pradopodobieństwem niż elektryk. Tyle.

jarek S

Nowy na Forum
Witam wszystkich użytkowników Kony .mam pytanie nosze sie z zamiarem zakupu kony 64 kW z 2021r co możecie powiedzieć o baterii .ile ulega degradacja w 3 letnim samochodzie jak to sprawdzić .ile hundai daje gwarancji na baterie i ogólnie co sadzicie o tym samochodzie

PCtank

Zadomawiam się
Witam wszystkich użytkowników Kony .mam pytanie nosze sie z zamiarem zakupu kony 64 kW z 2021r co możecie powiedzieć o baterii .ile ulega degradacja w 3 letnim samochodzie jak to sprawdzić .ile hundai daje gwarancji na baterie i ogólnie co sadzicie o tym samochodzie
Moja ostatnio 64 kwh obchodziła 2 lata. Przebieg 57 000 km. (jednofazowa ładowarka)
Ja jestem mega zadowolony.
700 kilometrowe trasy robię nad morze i wystarczy. Pewnie na większe odległości byłby problem, ale nie wiem nie testowałem.

W serwisie poprawili tylko jedno nadkole bo lekko fabrycznie odchodziło.
Oraz w zimie koło lewe tylne piszczało , wyczyścili cały hamulec w tym miejscu i jest ok na razie. Trochę moja wina, bo powinienem częściej hamulca tradycyjnego używać.

A tak z ciekowości jak mogę pytać, w jakiej cenie?

Piotr Rumiewicz

Nowy na Forum
To jest dobry zamiar zakup tego auta
Dwa lata temu kupiłem ,zrobilem 32tys km bez najmniejszego problemu. Samochod wg mnie ma jedna wade a mianowicie mały prąd ładowania co oznacza ze w trasie muszę się ładować 30-40 minut w zakresie 15-80 % baterii na ładowarkach 100kW. Zuzycie pradu latem 11-12 kWh a zima 20-21kWh srednia 15,3
90% ładowania z gniazdka 230

cichy78

Nowy na Forum
Witam.
Noszę się z zamiarem zakupu Kony Electric. Budżet pozwala mi na Konę 39kWh i raczej w wersji bez Navi i jak zrozumiałem bez blue linka....Znalazłem takie autko w Niemczech : 2022 rok przebieg 20kkm wersja Select. Pytanie, ktoś próbował dołożyć Navi i Blue Linka, lampy LED ? Jest to w ogóle możliwe i opłacalne ? Najbardziej zależy mi na lampach i blue link....Navi mniejszy problem bo jest po telefonie.

Last edited:

Ev3

Pionier e-mobilności
Witam.
Noszę się z zamiarem zakupu Kony Electric. Budżet pozwala mi na Konę 39kWh i raczej w wersji bez Navi i jak zrozumiałem bez blue linka....Znalazłem takie autko w Niemczech : 2022 rok przebieg 20kkm wersja Select. Pytanie, ktoś próbował dołożyć Navi i Blue Linka, lampy LED ? Jest to w ogóle możliwe i opłacalne ? Najbardziej zależy mi na lampach i blue link....Navi mniejszy problem bo jest po telefonie.
Blue Link= navi, bo to tam jest taka łączność realizowana.
Musisz szukać wersji wyższej.

A najlepiej spojrzeć na Soula, który nie dość że jest wyraźnie większy od Kony, to do tego ma lepsze ceny.
Za wersję z małą baterią nie powinieneś już w Polsce zapłacić więcej niż 60 tys.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość

A najlepiej spojrzeć na Soula, który nie dość że jest wyraźnie większy od Kony, to do tego ma lepsze ceny.
Za wersję z małą baterią nie powinieneś już w Polsce zapłacić więcej niż 60 tys.
ale soul nie ma one pedal drive a kona ma

cichy78

Nowy na Forum

Dzięki za odpowiedź , ale 60 tys za 2022 rok to chyba przesadziłeś 😉

Ev3

Pionier e-mobilności
Dzięki za odpowiedź , ale 60 tys za 2022 rok to chyba przesadziłeś 😉
Soula z dużą baterią (i navi oraz conectem też) z końca 2021 sprzedałem przed miesiącem za kilkanaście tys więcej, takie z mniejszą wychodziły dużo mniej w tym czasie, również młodsze.
Nie patrz na ceny wywoławcze, pisałem o transakcyjnych.
Za wywoławcze nikt nie chce kupować.