Kontrole fotowoltaiki

Trapp

Zadomawiam się
Dom na 100% off grid ? - raczej nie da rady... tzn 100% off grid w rozumieniu ZE...
Wystarcza 2-3 dni i dom jest bez prądu, a offgrid nie moze byc podlaczony z siecia zewnetrzna ZE
Nie wyobrazam sobie fizycznego przepinania domu siec/off grid a stycznikow raczej nie akceptują... zalezy jaki ZE...

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ja założyłem teraz deye hybrydowe aby wrzucić tam jakiś magazyn nie koniecznie super markowy i super wyglądający. Na ali można znaleźć sporo banków energii różniących się znacznie cenami. Czy ktoś sprowadzał tego typu moduły baterii?

nnnnn

Pionier e-mobilności
Dom na 100% off grid ? - raczej nie da rady... tzn 100% off grid w rozumieniu ZE...
Wystarcza 2-3 dni i dom jest bez prądu, a offgrid nie moze byc podlaczony z siecia zewnetrzna ZE
W naszym klimacie i na podstawie danych z róznych domów w necie można znaleźć filmy że aby być w 100% off grid potrzebny byłby magazyn o pojemności ponad 300kWh. Taki magazyn nie daje gwarancji że nie braknie prądu i wtedy trzeba go podładować agregatem jeśli człowiek odciął/nie zgłosił się do ZE.

Trapp

Zadomawiam się
Ja założyłem teraz deye hybrydowe aby wrzucić tam jakiś magazyn nie koniecznie super markowy i super wyglądający. Na ali można znaleźć sporo banków energii różniących się znacznie cenami. Czy ktoś sprowadzał tego typu moduły baterii?
Bank energii musi miec "papiery" jesli bedzie zglaszany. Wszelkie DIY skladane w domowych warunkach odpadaja

zibizz1

Pionier e-mobilności
30% miałem auto konsumpcji, dokupiłem samochód elektryczny i jest prawie 60%

Dla 20% dla starych prosumentow na pewno magazyn się nie opłaca. Jak już pisałem 1zl/kWh przepuszczana przez magazyn trzeba zarobić żeby to miało sens

elektryk

Pionier e-mobilności
W naszym klimacie i na podstawie danych z róznych domów w necie można znaleźć filmy że aby być w 100% off grid potrzebny byłby magazyn o pojemności ponad 300kWh. Taki magazyn nie daje gwarancji że nie braknie prądu i wtedy trzeba go podładować agregatem jeśli człowiek odciął/nie zgłosił się do ZE.
Wszystkie te obliczenia mają jedną poważną wadę - zakładają że nie masz dużego nadmiaru na fotowoltaice.

Im większy nadmiar na PV tym mniejszy magazyn potrzebujesz. Ceny PV mocno spadły i wiele opracowań nawet nie brało pod uwagę nadmiarowych instalacji.

Grzesiek

Zadomawiam się
Nie wyobrazam sobie fizycznego przepinania domu siec/off grid a stycznikow raczej nie akceptują... zalezy jaki ZE...
100% offgrid dom... nie da się w naszym klimecie, może ze 3 MWh magazyn... chociaż ciekawe jak by się zachowywały straty przez 4~6msc wolnego rozładowywania.
Co do przepinania... niby po co to robić?
Dom przechodzi na ONgrid - OFFgrid tak, że żona nawet nie zdaje sobie sprawy. Orientuje się tylko wtedy kiedy nie można włączyć klimy czy ogrzewania a przełączniki scienne mrugają dając znać, że jest tryb OFFgrid.

edyta:
OFFgrid ma największy sens jeśli jesteś na netbilingu. Wtedy z góry jesteś świadomy, że oddawanie energii po najniższych cenach jest bez sensu i nawet nie chcesz się w to bawić. Zwłaszcza jak będą czasem ceny ujemne. Jeśli już poniesiesz koszty magazynu energii to dołożenie OFFgrid ma sens - bo instalacja nieco tańsza. Ale tylko troszkę.

Trapp

Zadomawiam się
100% offgrid dom... nie da się w naszym klimecie, może ze 3 MWh magazyn... chociaż ciekawe jak by się zachowywały straty przez 4~6msc wolnego rozładowywania.
Co do przepinania... niby po co to robić?
Dom przechodzi na ONgrid - OFFgrid tak, że żona nawet nie zdaje sobie sprawy. Orientuje się tylko wtedy kiedy nie można włączyć klimy czy ogrzewania a przełączniki scienne mrugają dając znać, że jest tryb OFFgrid.

edyta:
OFFgrid ma największy sens jeśli jesteś na netbilingu. Wtedy z góry jesteś świadomy, że oddawanie energii po najniższych cenach jest bez sensu i nawet nie chcesz się w to bawić. Zwłaszcza jak będą czasem ceny ujemne. Jeśli już poniesiesz koszty magazynu energii to dołożenie OFFgrid ma sens - bo instalacja nieco tańsza. Ale tylko troszkę.
Wedlug lokalnego ZE to nie jest instalacja off grid poniwaz instalacja nie pracuje w trybie 100% "wyspowym". Zreszta nawet magazyn traktowany jest jako generator :)
Prosze dopytac w swoim ZE.
W Energa jest prosto - czy urzadzenia maja doprowadzone i podlaczone fizycznie zasilanie z sieci - jesli tak to nie jest to off grid.

Grzesiek

Zadomawiam się
Wedlug ZE to nie jest instalacja off grid poniwaz instalacja nie pracuje w trybie 100% "wyspowym". Zreszta nawet magazyn traktowany jest jako generator :)
Prosze dopytac w swoim ZE.
Zdaje sobie sprawę. Niestety dopóki nie zostanie to uregulowane odpowiednio to zwyczajnie lepiej nie uczestniczyć w tej patologii. Każdy sobie rzepkę skrobie. Niech mierzą co chcą.... jak znajdą dowody to niech pokażą.

nabrU

Pionier e-mobilności
Poza tym, pełne offgridy bedą nam konieczne czy chcemy tego czy nie.
A mogę prosić o jakieś uzasadnienie tej opinii?

Last edited:

Grzesiek

Zadomawiam się
A mogę prosić jakieś uzasadnienie tej opinii?
Taryfy dynamiczne, balansowanie energią i ładowaniem auta. PV dostaje chmurkę a dzięki magazynowi mamy bufor aby nadal wykorzystywać swoją energię.
Takie niuanse powodują, że jesteśmy nieco bardziej niezależni.
Oczywiście na tą chwilę opłacalnosć/czas zwrotu to kwestia bardzo dyskusyjna... jednak jeśli komuś zależy na niższych kosztach życia to jest to jakaś opcja.
A wszystko sprowadza się do tego, że tanio to już było... więc taki gimnastyki jak magazyn energii zaczyna być czymś za czym się rozglądamy. Co potwierdzasz sam - bedąc w tym wątku.

Grzesiek

Zadomawiam się
Przy hybrydzie owszem ma jakiś % czas ile może działać na off grid. Victron może nie być wcale podłączony do sieci.

nabrU

Pionier e-mobilności
Taryfy dynamiczne, balansowanie energią i ładowaniem auta.

Mam to wszystko w UK i nie widzę wciąż sensu odłączania się od sieci.
A taryfy dynamiczne to także dopłacanie (czasami) przez ZE za pobrany prąd...
Więc sorry ale Twoja teoria "koniecznego off-grida" nie trzyma się dla mnie kupy.

Grzesiek

Zadomawiam się
Dokładnie... nikt o zdrowych zmysłach nawet nie myśli o tym aby się od sieci odłączyć. Chodzi o to aby zmniejszać koszty życia.
No cóż pomijam koszty inwestycyjne - to już indywidualna kwestia.
Ale czasy się zmieniają, można sklecić coś markowego i nie drogo. Tylko zainteresować się tematem.

nabrU

Pionier e-mobilności
@Grzesiek
Widzę, że posta o 'koniecznym off-gridzie' wyedytowałeś ;) I racja, bo sensu to stwierdzenie nie miało w ogóle...

Grzesiek

Zadomawiam się
@Grzesiek
Widzę, że posta o 'koniecznym off-gridzie' wyedytowałeś ;) I racja, bo sensu to stwierdzenie nie miało w ogóle...
Nie edytowałem. Jednak rzeczywiście można odebrać to różnorako. Wciąż jest konieczne jeśli chcemy zachować niskie opłaty "eksploatacyjne". Taki był mój zamysł. Takie miało być pełne zdanie. Nie chce mi się sprawdzać co tam nabazgrałem :)

lookash_c

Pionier e-mobilności
Nie edytowałem. Jednak rzeczywiście można odebrać to różnorako. Wciąż jest konieczne jeśli chcemy zachować niskie opłaty "eksploatacyjne". Taki był mój zamysł. Takie miało być pełne zdanie. Nie chce mi się sprawdzać co tam nabazgrałem :)
Odnoszę wrażenie mieszania/mylenia pojęć "off-grid" i "magazyn energii".

Grzesiek

Zadomawiam się
off-grid łączy się z jakimś magazynem energii. Są falowniki które dają radę bez magazynu działać w jakimś stopniu. Ale rzeczywiście bardziej magazyn energii nam redukuje koszty niż off-grid ;)
dodatkowa instalacja... to jakiś tam smaczek. 1 z jego zalet to to, że jeśli będzie awaria sieci (o zgrozo.. raz na 100lat) I Magazyn się rozładuje zbyt mocno. To off grid ruszy magazyn na tyle aby on zasymulował sieć i uruchomił Twoją instalację ONgrid. Będąc wciąż w OFF grid.
Oczywiście fanaberie kosztują ;)