Kontrole fotowoltaiki

Grzesiek

Pionier e-mobilności
A mogę prosić jakieś uzasadnienie tej opinii?
Taryfy dynamiczne, balansowanie energią i ładowaniem auta. PV dostaje chmurkę a dzięki magazynowi mamy bufor aby nadal wykorzystywać swoją energię.
Takie niuanse powodują, że jesteśmy nieco bardziej niezależni.
Oczywiście na tą chwilę opłacalnosć/czas zwrotu to kwestia bardzo dyskusyjna... jednak jeśli komuś zależy na niższych kosztach życia to jest to jakaś opcja.
A wszystko sprowadza się do tego, że tanio to już było... więc taki gimnastyki jak magazyn energii zaczyna być czymś za czym się rozglądamy. Co potwierdzasz sam - bedąc w tym wątku.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Przy hybrydzie owszem ma jakiś % czas ile może działać na off grid. Victron może nie być wcale podłączony do sieci.

nabrU

Moderator
Taryfy dynamiczne, balansowanie energią i ładowaniem auta.

Mam to wszystko w UK i nie widzę wciąż sensu odłączania się od sieci.
A taryfy dynamiczne to także dopłacanie (czasami) przez ZE za pobrany prąd...
Więc sorry ale Twoja teoria "koniecznego off-grida" nie trzyma się dla mnie kupy.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Dokładnie... nikt o zdrowych zmysłach nawet nie myśli o tym aby się od sieci odłączyć. Chodzi o to aby zmniejszać koszty życia.
No cóż pomijam koszty inwestycyjne - to już indywidualna kwestia.
Ale czasy się zmieniają, można sklecić coś markowego i nie drogo. Tylko zainteresować się tematem.

nabrU

Moderator
@Grzesiek
Widzę, że posta o 'koniecznym off-gridzie' wyedytowałeś ;) I racja, bo sensu to stwierdzenie nie miało w ogóle...

Grzesiek

Pionier e-mobilności
@Grzesiek
Widzę, że posta o 'koniecznym off-gridzie' wyedytowałeś ;) I racja, bo sensu to stwierdzenie nie miało w ogóle...
Nie edytowałem. Jednak rzeczywiście można odebrać to różnorako. Wciąż jest konieczne jeśli chcemy zachować niskie opłaty "eksploatacyjne". Taki był mój zamysł. Takie miało być pełne zdanie. Nie chce mi się sprawdzać co tam nabazgrałem :)

lookash_c

Pionier e-mobilności
Nie edytowałem. Jednak rzeczywiście można odebrać to różnorako. Wciąż jest konieczne jeśli chcemy zachować niskie opłaty "eksploatacyjne". Taki był mój zamysł. Takie miało być pełne zdanie. Nie chce mi się sprawdzać co tam nabazgrałem :)
Odnoszę wrażenie mieszania/mylenia pojęć "off-grid" i "magazyn energii".

Grzesiek

Pionier e-mobilności
off-grid łączy się z jakimś magazynem energii. Są falowniki które dają radę bez magazynu działać w jakimś stopniu. Ale rzeczywiście bardziej magazyn energii nam redukuje koszty niż off-grid ;)
dodatkowa instalacja... to jakiś tam smaczek. 1 z jego zalet to to, że jeśli będzie awaria sieci (o zgrozo.. raz na 100lat) I Magazyn się rozładuje zbyt mocno. To off grid ruszy magazyn na tyle aby on zasymulował sieć i uruchomił Twoją instalację ONgrid. Będąc wciąż w OFF grid.
Oczywiście fanaberie kosztują ;)