Korozja w Tesla Y

6a8

Posiadacz elektryka
Jeżeli będzie mogło jeździć to czemu nie ?
Zdaje się nam ( właścicielom EV ) zależy na tym aby dało się sprzedać po jakimś czasie.
Jak bateria i napęd będzie ok, a blacha do roboty po 4-5 latach, to chyba nikt się tymi używkami za bardzo nie będzie interesował.

eimi

Pionier e-mobilności
Patrząc na ogniska korozji w Y to może być jak kiedys z fordami... 5 lat i dziury w nadkolach

cwireq

Posiadacz elektryka
Ogólnie to ja nie słyszałem żeby jakąś tesle brała rdza. Niektóre mają już po kilkanaście lat. Kontrargumentem jest jeden filmik z Norwegii o dodatkowym zabezpieczeniu podwozia. W Norwegii są skrajnie trudniejsze warunki z racji nawiewania słonej wody z nad morza. Mimo to jest to najpopularniejsze auto w tym kraju.

Michal

Moderator
W Norwegii w niektórych regionach (np. okolice Tromso) sypią też żwir na drogi.

eimi

Pionier e-mobilności
Ogólnie to ja nie słyszałem żeby jakąś tesle brała rdza. Niektóre mają już po kilkanaście lat.
Co do S i X pełna zgoda. Jednak Y jest już z metalu, ma tylko częściowe wstawki z alluminium a do tego jest robiony jak najtaniej na masową produkcję. A ile mają najstarsze Y?

cwireq

Posiadacz elektryka
Co do S i X pełna zgoda. Jednak Y jest już z metalu, ma tylko częściowe wstawki z alluminium a do tego jest robiony jak najtaniej na masową produkcję. A ile mają najstarsze Y?
Y jest pochodną modelu 3. Trójki są produkowane od 2017 i jakoś nie słychać o rdzy. To co ja widzę to wyolbrzymianie.

JM&JM

Posiadacz elektryka
Chyba nie jest tak źle z korozją w Y
  1. Porsche – 5 punktów
  2. Jaguar – 4,7
  3. Nio – 4,5
  4. BMW – 4,1
  5. Audi – 4,0
  6. Mini – 4,0
  7. Mercedes – 3,9
  8. Renault – 3,7
  9. Volkswagen – 3,6
  10. Seat – 3,6
  11. Dacia – 3,5
  12. Tesla – 3,4
  13. Škoda – 3,4
  14. Lexus – 3,3
  15. Średnia 3,1

tentaki

Zadomawiam się
Ahaaa, rozumiem, że regularnie im drogi zalewa 😆
Widziałeś auta z Sardynii Sycylii Holandii czy innych wyspiarskich rejonów położonych nad słonymi morzami? Chyba raczej nie to dla ułatwienia dodam, że wcale nie musi dróg zalewać. Wystarczy przez 365 dni w roku słony spray wodny w powietrzu wnikający praktycznie wszystkie zakamarki...