Bronek
Pionier e-mobilności
Zasadowy ph 11.jeśli chodzi o moje odkrycia roku
to ja ostatnio kupiłem różowy preparat do czyszczenia z błota i osadów do plandek, naczep, quadów, rowerów, jeepów i jak pryskam pianą i potem ścieram to się robi taka lekko tłusta maź, spłukuje wodą i serio działa, butelka 1l 20zł, nie używałem żadnych past do polerowania, wosku i mój grafitowy lakier odżył - tarte tylko ręcznikiem papierowym, nawet nie mikrofibrą na koniec
auto było mega zaniedbane jeśli chodzi o dół gdzie dosłownie był to magnes na błoto i pył
View attachment 30161
Jest na granicy uznania za silną zasadę, bo od 12 PH uznaje sie że to silna zasada . Niemniej uwaga na oczy
Ale i kwaśna kupa ptakow też jest niemila podobnie jak preparaty np do felg .
Niemniej jak spłuczemy nic się nie stanie , najwyżej szybciej ceramikę usunie i te wszystkie cuda nablyszczajace jak woski itp .
Miałem zresztą ceram5ike na pierwszej Trójce , bo mi ją promocyjnie zrobili ale czy z ceramiką czy bez i tak auto myję z 1x na miesiąc ? A jak mamy pogodę jak teraz to myłem w maju ?
Niemniej przytoczę za AL a propos zasadowych szuwaksow a propos lakieru
Odczyn zasadowy w kosmetykach samochodowych może mieć zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na lakier, w zależności od konkretnego preparatu i jego zastosowania. Zasadowe środki mogą uszkodzić powłoki ochronne, a w skrajnych przypadkach nawet sam lakier, powodując matowienie czy przebarwienia.
Z drugiej strony, zasadowe preparaty są skuteczne w usuwaniu niektórych rodzajów zabrudzeń organicznych, np. pozostałości owadów czy tłustych plam.
Zastosowanie kosmetyków o odczynie zasadowym:
Usuwanie zabrudzeń organicznych:
Preparaty zasadowe, ze względu na swoje właściwości emulgujące, dobrze radzą sobie z usuwaniem zabrudzeń organicznych, takich jak tłuszcze, smary, pozostałości owadów, soki z drzew czy ptasie odchody.
Mycie wstępne:
Zasadowe płyny do mycia wstępnego mogą być pomocne w usuwaniu mocniejszych zabrudzeń, zanim przystąpimy do mycia zasadniczego szamponem.
(......)
Potencjalne zagrożenia związane z odczynem zasadowym:
Uszkodzenie powłok ochronnych:
Silne zasadowe środki mogą reagować z woskami, powłokami ceramicznymi czy polimerowymi, prowadząc do ich zmycia, osłabienia lub uszkodzenia.
Zmatowienie lakieru:
Niektóre zasadowe preparaty, zwłaszcza te zawierające silne zasady, mogą zmatowić lakier, szczególnie jeśli nie zostaną dokładnie spłukane.
Reakcje z metalami:
Silne zasady mogą reagować z niektórymi metalami, powodując korozję lub przebarwienia.
Zalecenia dotyczące stosowania kosmetyków o odczynie zasadowym:
Dobór odpowiedniego preparatu:
Należy wybierać kosmetyki o pH dostosowanym do rodzaju czyszczonej powierzchni i rodzaju zabrudzenia.
Unikanie silnych zasad na powłokach ochronnych:
Jeśli auto jest zabezpieczone powłoką ochronną, należy unikać stosowania silnych zasadowych preparatów, które mogą ją uszkodzić.
Zabezpieczenie skóry i oczu:
Dokładne spłukiwanie:
Po użyciu preparatu zasadowego, należy dokładnie spłukać powierzchnię wodą, aby usunąć pozostałości środka.
Unikanie stosowania silnych zasad na elementach chromowanych: