Krucjata przeciwko elektromobilności

gim-kg

Pionier e-mobilności
A mnie się wydawało, że taki dziennikarz, który udostępnia łamy powinien kontrolować to, komu je udostępnia, i co się tam dzieje :D
Tak więc skoro tego nie robi, to nie jest dziennikarzem tylko jakąś karykaturą tego zawodu. A jako taki chyba nie podlega ochronie wynikającej z poczucia solidarności 'cechowej'.. 🤣

Pozdrawiam
Zgadzam się.

@Łukasz Bigo myślę, że warto do nich napisać jako redakcja, choć nie wiem czy to coś zmieni. Poza tym myślę że warto napisać sprostowanie na elektrowozie, bo my tu piszemy na forum, a taka odpowiedz powinna paść na głównym portalu.

pmlody

Pionier e-mobilności
A to nie było tak, że chciał się przed kolegami popisać, pocisnal na trasie i zużył więcej niż mial zużyć. Później impreza to wiadomo że temp. nie sprawdzal, bo nikt tak nie robi. A że trzeba było napisać chwytliwy tekst to się trochę ubarwiło i wyszło jak wyszło.

Patrząc na profil tego pana na interii to generalnie nie jest dziennikarzem tylko studiował budowę dróg i mostów. A pracę zaczął od artykułu o fakturach grozy. Kolejny super tekst o gościu co kupił auto kompletnie nie do tego co potrzebuje. Kolejny artykuł pewnie będzie o matce co kupiła sobie kampera żeby jeździć z dzieckiem 3km do szkoły i narzeka że się nie miesci w uliczce pod szkołą.

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie wiem, uważam po prostu, że trzeba próbować jakoś działać. Chociaż to niezbyt wygodna dla mnie sytuacja, bo zawsze wyznawałem zasadę, że dziennikarze nie powinni oficjalnie i publicznie sprzeciwiać się innym dziennikarzom. Media są po to, żeby udostępniać łamy ekspertom, a nie żeby produkować ekspertów.
Tu sie nie da nic zrobić, bo to niby relacja oparta o "fakty", czyli mail.
Redaktor jest kryty, przez cytowanie posiadacza. A taki posiadacz jak sami wiemy to obecnie guru w tych sprawach, i jest nie do zweryfikowania
Można tylko polemizować, ale z tego zrobi się tradycyjne udowadnianie wyższości Świąt nad Świetami..
Artykuł na Elektrowozie spowoduje kolejne wypłynięcie tych, co na slowo Tesla wypływają z komentarzmi jak..... w przeręblu.
Na drogach jest co raz wiecej zielonych tablic i one pomalutku zrobią swoje, jak ebiki, hulajnogi czy kiedyś motocykle.

Cav

Pionier e-mobilności
Akurat przyciski i wielofunkcyjny pasek dotykowy w EV-6 mi sie bardzo podoba.
Chodziło o przyciski, które włączasz przypadkiem, podpierając rękę obsługującą ekran na tunelu środkowym.
W co drugim teście ludzie o tym mówili.

Seba020

Zadomawiam się
Hej,
natrafiłem dziś na (nie)ciekawe wypociny jakie zaserwowała Interia:
https://motoryzacja.interia.pl/rapo...ilnego-moja-opowiesc-nie-wigilijn,nId,5793393

Czytając całość skręcało mnie z żenady jak bardzo nieudolnie wyimaginowany "pan Mariusz" sili się na szkalowanie elektryków i kreowanie scenariuszy grozy.

W tym całym pisennym gnoju "pan Mariusz" ciągle wspomina, że niska temperatura prowadzi do "destrukcji" auta elektrycznego, podając konkretne temperatury:
  • "połączeniu z dużym, bo 12-sto stopniowym mrozem"
  • "Wieczór wigilijny minął w miłej, rodzinnej atmosferze, a tymczasem na zewnątrz temperatura spadła do 16 stopni poniżej zera"
  • "drugiej nocy temperatura spadła do 19 stopni poniżej zera"
Po chwili rozchodzenia tej żenady przypomniało mi się, że w wigilię wcale nie było mrozów i sprawdziłem historię temperatury dla śląska w ciągu całego grudnia i... (zero zaskoczenia) najniższa zarejestrowana w tym okresie temperatura to: -6 stopni (28 grudnia) a w wigilię temperatura była nawet na plusie.

View attachment 3923
View attachment 3924

Znalazłem jeszcze kilka innych artykółów na moto interia szkalujących elektryki ale już nawet nie chciało mi się ich czytać. Szkoda, że się takie gównoartykuły pojawiają, mocno wypaczają obraz.

Takie "artykuły" pojawiające się w Google feed (czy jakoś tak), można oznaczyć, jako wprowadzające w błąd. Może jestem jedyny, ale za każdym razem, zadaję sobie trud, zgłoszenia takiego paszkwila jako wprowadzającego w błąd. Mam drobną nadzieję, że algorytmy gdzieś to wezmą pod uwagę i zmniejszą promowanie takiego "ścierwa".

Michal

Moderator
Niestety to za bardzo nie pomaga dopóki skala zgłoszeń nie jest wystarczająco duża.
To samo tyczy się wspaniałych reklam na YouTube jak to Lewy/Hołownia zdradzają sekret pomnażania swojego majątku - ja też to zgłaszam, a świeci się później i tak kilka dni, a ja mam wrażenie, że nawet dostaję więcej takich reklam :p

Bronek

Pionier e-mobilności
Dobrze a nawet lepiej jak antyszczepionkowiec pod masztem 5G.
.
To piszą na ogół Ci co marzy im sie GOLF na cienkich oponach z przyciemnionymi szybami.
Mniej pisze tych co mają "nówke" 6 letnią BMW lub itp
A czasem pisza Ci co kupili nową Skodę w salonie a widzieli Merca Skę u sąsiada
Sporadycznie własciciele nietrafionego elektryka, co źle zmierzyli ". siły na zamiary" itd

Michal

Moderator
Sądząc po nicku piszącego "Srx" to może być fanem "łamerykańskiej" motoryzacji - poniżej przykład auta z OtoMoto:
3,5-4,5L benzyna w gazie ;)
1643629873996.png

BTW. Straszny brzydal to auto 🤢🤮

A konie to były lepsze niż auta przed wojną, bo wszędzie można je było nakarmić, a stacji benzynowych, to nie było w ogóle. No i w takim koniu to się nie ma co popsuć, a w takim automobilu to mnóstwo rzeczy... A prunt to do gotowania wody w czajniku się nadaje a nie do pojazdu... A kto to słyszał, żeby prunt ze słuńca? Toż słuńce tam - wysoko na niebie - a prunt o tu w gniazdku... Albo, że z wiateru prunt bedzie... no jak bendzie jak wiater to wysoko na niebie, a prunt o ło tu ze ściany wychodzi...