Kupię elektryka do 40k

nnnnn

Pionier e-mobilności
Jasne, przecież nie twierdzę że piszesz nieprawdę.
Tylko że nie w każdych warunkach zrobisz 100 km, zwłaszcza gdyby pompy ciepła nie było, a IMO zapas zasięgu w Leafie mieć trzeba.
Pytający chciał zasięg 100 km i słusznie chciał.

Dlatego wykluczyłbym wersję 24 kWh, żeby nie pakować się w kłopoty.
Ale czytając/oglądając YT większości użytkowników stwierdza szybszą degradację 30 niż 24. Drugie, 30 raczej nie zmieści się w budżecie.

krzyss

Pionier e-mobilności
Sprawdz go w Renault czy aby napewno bateria jest na wlasnosc, gdybys sie decydowal. I popros o vin to moze cos nam sie uda sprawdzic.
Komis raczej taki z rozbitkami, ale to nie przesadza, moze zoe bezwypadkowe.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Jeszcze jedno pytanie, jak jest z usterkami mechanicznymi, takimi typowymi dla każdego auta, typu jakieś elementy zawieszenia i ... no właśnie co jeszcze zostało z podobieństw do ICE co się może popsuć?

vwir

Pionier e-mobilności
Leaf miewa problem z akumulatorem 12V. Jeśli dłużej stoi nie używany (tak ze 2 tygodnie) to może się okazać, że nie uruchomisz auta właśnie z powodu rozładowanego akumulatora 12V i trzeba go podładować. Poza tym brak większych bolączek, przez 4 lata nie musiałem robić kompletnie nic (może z wyjątkiem wymiany filtra kabinowego).

nnnnn

Pionier e-mobilności
Jakby był w domu to co dziennie będzie jeżdżone, policzyłem przebiegi roczne jakieś 18-20kkm. A pewnie jak będzie za darmo (bo fv na dachu) to człowiekowi tyłka się nie będzie chciało ruszyć 1km do sklepu

Jak wyglądają przeglądy w elektrykach?

vwir

Pionier e-mobilności
No dobra dobra, też tak myślałem. Dopóki nie pojechałem na 2 tygodnie na wakacje :p

Przeglądy okresowe czy gwarancyjne? Okresowe jak w każdym innym aucie, gwarancyjnych w ośmioletnim leafie nie robiłem.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Okresowe, ale to już odpowiedziałeś:)

Jak pojadę na wakacje to będę ostrzeżony że aku padnie, więc nie ma strachu, najwyżej się odłączy. Jak człowiek wie co może go spotkać to jest w stanie się jakoś przygotować.

vwir

Pionier e-mobilności
Dokładnie. Ja nie wiedziałem i następnego dnia żona była mocno zaskoczona gdy wsiadła rano do auta i nie miała jak pojechać do pracy. Na szczęście ten malutki akumulatorek 12V nie tylko szybko się rozładowuje, ale też i szybko ładuje. Ba - elektryka można 'odpalić' normalnie na kablach, jak diesla.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Chyba jak czegoś chcę jestem mocno upierdliwy jak czegoś chcę:D Więc budżet wzrósł. Szukam miejskiego auta w dobrej cenie. Zasięg najchętniej 200+ bo może zdarzy się wyskoczyć gdzieś dalej tylko z żoną. Zoe 2020 lub ... no właśnie co? Jeśli ktoś ma takie i planuje sprzedaż proszę o priv może się dogadamy.