Kupię EV do 25 tys

zlp

Pionier e-mobilności
Wydać 25 tys. zł i narzekać, czy 30 tys. i się cieszyć?
Jak ja kupowałem, to zawsze wychodziło 35. Nie żałuję.

supernik

Nowy na Forum
To auto nie ma baterii 39kWh. Popatrz na zegary. Ma starą zarżniętą baterię 24kWh. No i to jest wersja przedliftowa, więc trzymaj się od niej z daleka. Mają wadliwe ładowarki pokładowe, które są w zupełnie innym miejscu i są inaczej zbudowane niż w poliftach, więc nie ma skąd ich wziąć. Chyba, że nowe za miliony monet.
Parę postów wczesniej pisałeś, że auto nie ma baterii 39 kWh - na podstawie zegarów. Czyli rozumiem, że to przekoloryzowałeś - tego nie da się odczytać z zegarów.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Dacią latem się da ze spokojem
Zimą ja przejeżdżam Dacią 180 km.
Latem 200 to żaden problem.
Dacia Spring jest świetna ale... Brzydko wygląda, ma słabe testy zderzeniowe (Zoe ma gorsze), jest hałaśliwa w środku (swoją wyciszyłem), tylko 4 osoby, jest jakby krokiem w tył "w rozwoju" bo zmiana jest "na gorsze".
Za to ma duży bagażnik i małe spalanie ;)
Mój SOH 93,18%

supernik

Nowy na Forum
Zimą ja przejeżdżam Dacią 180 km.
Latem 200 to żaden problem.
Dacia Spring jest świetna ale... Brzydko wygląda, ma słabe testy zderzeniowe (Zoe ma gorsze), jest hałaśliwa w środku (swoją wyciszyłem), tylko 4 osoby, jest jakby krokiem w tył "w rozwoju" bo zmiana jest "na gorsze".
Za to ma duży bagażnik i małe spalanie ;)
Mój SOH 93,18%
jakie ma spalanie ? 17 kWh/100 km ?
Ten SOH po jakim czasie uzytkowania ?
Jakie ona ma baterie coś o nich wiadomo - bo kiedyś miałem wrażenie że to nie były Li-ion tylko jakieś inne baterie trakcyjne - AGM ?

S

Gość
Spalanie ma takie jak kierowca jeździ.
Moja ostatnia wyprawa na narty 28.12.2024: dystans 171km, zostało "w baku" 17km tj. 8% baterii , spalanie 13,2 kWh/100, średnia prędkość 54,5 kmh. W tym było ok. 2,5h stania w korkach. Tak wyglądał wjazd do Wisły i wyjazd z niej w tym dniu. Stojąc w korku powrotnym trochę zaczynałem oszczędzać na ogrzewaniu żeby wrócić do domu bez doładowywania (mam CCS 30 kW). W tym dniu założyłem też sobie matę grzewczą na siedzenie i to był dobry ruch bo takie grzanie daje szybki efekt a zużywa kilkadziesiąt war a nie 1,5 kW jak nawiew.
SOH jak pisałem ale ja go kupiłem z SOH 94,04% przy przebiegu 14 tys (!). Ja przejechałem 11,5 tys km od maja i mam SOH 93,18. Czyli srednio degradacja u mnie 0,75% na 10 kkm. Poniżej wykres degradacji. Takie auta można kupić nawet lekko poniżej 40 tys, nierzadko z gwarancją, jak u mnie.

S

Gość
Bateria jest oczywiście li-ion, i uważam że jest lepiej umiejscowiona bo pod tylnym siedzeniem a nie pod spodem dzięki czemu jest znacznie mniej narażona na uszkodzenia mechaniczne.
No i w uzupełnieniu: wracając prędkość 70 kmh w większości. Jadąc tam, może chwilami 90 kmh ale też oszczędnie. W każdym razie jest to auto którym ja umiem się poruszać w dość dużym użytecznym promieniu wokół mnie.