Kupię Mazdę MX-30

MarcinIKS

Fachowiec
Gdyby ktoś planował rozstanie ze swoją Mazdą MX-30, to potencjalnie byłbym bardzo zainteresowany :)
Szukam egzemplarza z ładowarką 11kW i dłuższą gwarancją czyli bodajże po wrześniu 2022, w wersji z elektryką foteli, w rozsądnej cenie. Przez rozsądną cenę mam na myśli cenę, za jaką da się taki egzemplarz nabyć za naszą zachodnią granicą a nie to, co stoi na Otomoto.

boa

Pionier e-mobilności
Cześć, ja planuje wrzesień-październik sprzedaż mojej sztuki Enso z 04.2022 z jasnym wnętrzem kolor machine gray, audio Bose, pamięć foteli, head up, radar, 360 st, wszystkie systemy, 45k km, ASO, żadnego zdarzenia, nawet parkingowego, śmiga jak nowa, ładowana tylko w domu

boa

Pionier e-mobilności
Cześć, ja planuje wrzesień-październik sprzedaż mojej sztuki Enso z 04.2022 z jasnym wnętrzem kolor machine gray, audio Bose, pamięć foteli, head up, radar, 360 st, wszystkie systemy, 45k km, ASO, żadnego zdarzenia, nawet parkingowego, śmiga jak nowa, ładowana tylko w domu
U mnie ładowanie AC 3,7 / DC 50, wiec przy baterii 35 to akurat jak dla mnie w zupełności wystarczające. Ale jak szukasz koniecznie 11kw to nie ten

MarcinIKS

Fachowiec
Jeśli potrzebujesz pomocy, mrugnij dwa razy :-D
;) ;) Wiedziałem, że wsadzę kij w mrowisko
W pełni świadoma decyzja - samochód jako drugi, na dojazdy do pracy (ok 100km w obie strony), małej baterii się nie boję, jeździłem nim już trochę. Z elektryką foteli (przesiadamy się z żoną), HUD, cichy, dobrze się prowadzący, osiągający bez problemu przelotowe autostradowe 140km/h. W DE da się wyrwać za ok 15tyś euro za auto z 2-3 letnią gwarancją jeszcze, u nas pewnie to będzie trudne do osiągnięcia, ale najwyżej wybiorę się na dłuższą wycieczkę (zwłaszcza powrotną ;) )
Alternatywą jest co? Najmy Fiata Pandy, eC3 itp. Też rozważam, ale wtedy duży kompromis jeśli chodzi o powyższe istotne dla mnie cechy.

Last edited:

MarcinIKS

Fachowiec
U mnie ładowanie AC 3,7 / DC 50, wiec przy baterii 35 to akurat jak dla mnie w zupełności wystarczające. Ale jak szukasz koniecznie 11kw to nie ten
No ta trójfazowa ładowarka dla mnie jest dość istotna z uwagi na instalację w domu i nie ukrywam, że gwarancja byłaby mile widziana, a chyba to tez jakoś po wrześniu 2022 przedłużyli do 6 lat?
No ale będę pamiętał jakby coś :)

boa

Pionier e-mobilności
;) ;) Wiedziałem, że wsadzę kij w mrowisko
W pełni świadoma decyzja - samochód jako drugi, na dojazdy do pracy (ok 100km w obie strony), małej baterii się nie boję, jeździłem nim już trochę. Z elektryką foteli (przesiadamy się z żoną), HUD, cichy, dobrze się prowadzący, osiągający bez problemu przelotowe autostradowe 140km/h. W DE da się wyrwać za ok 15tyś euro za auto z 2-3 letnią gwarancją jeszcze, u nas pewnie to będzie trudne do osiągnięcia, ale najwyżej wybiorę się na dłuższą wycieczkę (zwłaszcza powrotną ;) )
Alternatywą jest co? Najmy Fiata Pandy, eC3 itp. Też rozważam, ale wtedy duży kompromis jeśli chodzi o powyższe istotne dla mnie cechy.
Masz pełną rację. Mx-30 to super auto, jeśli pasuje jego specyfika/ograniczenia, a doceniasz zalety/przewagi nad konkurencja. Jak jest wysoka wersja z Bose, to jest też aktywna redukcja hałasu i cicho jest jeszcze bardziej.
Co do ładowania w domu, to ja też mam gniazdko siłowe i ładuje z niego albo z 230V. Z siły leci 3,7kw, więc przez noc spokojnie się ładuje czy też w ciągu dnia. 11kw sprawi, że np. z 20 do 80% zamiast 5 godzin przyspieszysz do 2. Pytanie, czy to coś zmieni u Ciebie tak realnie.
Gwarancja u mnie była 3 lata na całość, 8 na baterię. Później wprowadzili 6 lat na całość. Z tym że tak realnie żeby mieć te 6 lat, to trzeba jeździć na przeglądy co 20k km lub 1 rok do ASO i placic jak za spalinówkę. Tutaj Mazda się nie popisała. Jeździłem, ale może lepiej oszczędzić to 1,6k pln, nic realnie nie robią poza filmikiem, że wszystko jest ok i podłączeniem do komputera. No płyn hamulcowy co 2 lata oczywiście.
My jesteśmy bardzo zadowoleni z mx-30, ale to nie jest auto dla każdego. No i w mx-30 czuć bardziej premium niż w wielu niby premium.

boa

Pionier e-mobilności
. W DE da się wyrwać za ok 15tyś euro za auto z 2-3 letnią gwarancją jeszcze, u nas pewnie to będzie trudne do osiągnięcia, ale najwyżej wybiorę się na dłuższą wycieczkę (zwłaszcza powrotną ;) )
jak tak na szybko zerknąłem to fajne egzemplarze bardziej mi się pokazały po okolice 18k eur 😉