Kupiłem TMY RWD - moje wrażenia i życie z EV.

Bronek

Pionier e-mobilności
a propos strachu

Tymczasem zgodnie z badaniami przeprowadzanymi przez InsightOut Lab, wyraźnie widać, że posiadacze aut elektrycznych dość skutecznie „wyleczyli się” z range anxiety. 86 proc. właścicieli samochodów elektrycznych bez większych obaw wyrusza w trasy przekraczające zasięg auta na jednym ładowaniu, a ponad 2/3 kierowców samochodów elektrycznych nigdy nie zrezygnowało z wyjazdu z powodu konieczności naładowania pojazdu po drodze.

Z kolei z badania przeprowadzonego przez Polskie Stowarzyszenie Paliw Alternatywnych (PSPA) wynika, że 16 proc. ankietowanych nie wyjechałoby samochodem elektrycznym w trasę międzymiastową, nawet jeżeli po drodze mogliby skorzystać ze stacji szybkiego ładowania. Z drugiej strony na taką podróż, zdecydowałoby się 65 proc. badanych. To pokazuje różnicę pomiędzy tymi, którzy nie mają auta elektrycznego, a posiadaczami samochodów elektrycznych. Ci drudzy mają zdecydowanie mniejsze obawy.

miksell

Posiadacz elektryka
Problem jest tylko załadować kW w rozsądnej cenie. A rozpiętość jest spora można za 1.70PLN ale tez za 3,20PLN ...
Wielokrotnie się nad tym zastanawiałem. Jak to jest że tesla potrafi mieć sensowną cenę za ładowanie a cała konkurencja jest wystrzelona w kosmos.

Tesla: 1,7 vs. Orlen: 2,9. Orlen jest o ok 70% droższy.... Coś tutaj rynkowo nie siedzi ;-)

faktory

Fachowiec
Problem jest tylko załadować kW w rozsądnej cenie. A rozpiętość jest spora można za 1.70PLN ale tez za 3,20PLN ...
Można jeszcze drożej :) Zobacz ceny na Greenway przez aplikację Equay :O
IMG_488C0D88BB09-1.jpeg

chess_m

Posiadacz elektryka
SC RZESZÓW
Wielkie rozczarowanie. Na SC ładowały się 3 TMS. Ja byłem 4. Prędkość ładowania ok 62kW.
Jak oceniasz dojazd tam z A4 i powrót na nią. zajmuje to dużo czasu? Patrząc na google maps nie wygląda to zachęcająco.

adamusek

Posiadacz elektryka
Jak oceniasz dojazd tam z A4 i powrót na nią. zajmuje to dużo czasu? Patrząc na google maps nie wygląda to zachęcająco.
niestety to region z posuchą ładowarkową, mogli zrobić z 6 tych stanowisk i dac większe moce, może za jakiś czas.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Wielokrotnie się nad tym zastanawiałem. Jak to jest że tesla potrafi mieć sensowną cenę za ładowanie a cała konkurencja jest wystrzelona w kosmos.

Tesla: 1,7 vs. Orlen: 2,9. Orlen jest o ok 70% droższy.... Coś tutaj rynkowo nie siedzi ;-)
Moim zdaniem z prostej przyczyny. Tesla chce sprzedawać auta. Drogi prąd = hamowanie sprzedaży.
Natomiast reszta operatorów chce aby ta inwestycja przynosiła zysk.... .

J

JBL01

Gość

Jedziesz wsią do ładowarki. Droga płynna. Gorzej na miejscu. Jak jest dużo ludzi na basenie to strasznie wąsko przy słupkach. To jedyny SC, w którym rzeczywiście patrzę na zajętość :/

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Dlatego ja miałem sprzedać piątkę kombi w benzynie ale jak przepracowałem w głowie podróż zimą z dachboxem z trójką jęczących dzieci "ile jeszcze", na trasie warszawa Zakopane, to narazie piątka zostaje, dzieci z czasem podrosną, a infrastruktura za rok czy dwa będzie dużo lepsza. Chociażby standardem będzie na prywatnych kwaterach jakiś słupek do podładowania auta w nocy.
Mój syn tylko czeka kiedy się będziemy ładować żeby pograć w "Cat Quest" :-D Ja po 3 miesiącach nie ruszania kombi w dieselu z garażu, sprzedałem go.

ypl

Pionier e-mobilności
Mój syn tylko czeka kiedy się będziemy ładować żeby pograć w "Cat Quest" :-D Ja po 3 miesiącach nie ruszania kombi w dieselu z garażu, sprzedałem go.
Cat quest świetny, przeszedłem z dziećmi obie części 😁