Kupno Tesli w leasingu - pytań kilka

wojtkow

Pionier e-mobilności
A kartę paliwową Ci też wciskali/wcisnęli? U mnie twierdzili, że jest obowiązkowa, do wyboru BP/Orlen. W sumie w korespondencji pisałem do nich, że chyba trochę to bez sensu wciskać kartę paliwową do elektryka. No i tu także do dzisiaj żadnej karty paliwowej mi nie wydali, może ktoś tam zmądrzał.
Mnie SCM też wciska kartę paliwową, ponoć obniża koszt leasingu o 0.45pp, zapytałem ich sprzedawcę jaki ma sens wciskanie karty paliwowej do elektryka ale jedyne co mógł odpowiedzieć, to że bez niej rata wzrośnie.
I właśnie takie drobiazgi (oprócz kosztu) odrzucają mnie od SCM (w którym zresztą miałem poprzednie leasing) - to pazerna na opłaty i dopłaty firma.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Mnie SCM też wciska kartę paliwową, ponoć obniża koszt leasingu o 0.45pp, zapytałem ich sprzedawcę jaki ma sens wciskanie karty paliwowej do elektryka ale jedyne co mógł odpowiedzieć, to że bez niej rata wzrośnie.
I właśnie takie drobiazgi (oprócz kosztu) odrzucają mnie od SCM (w którym zresztą miałem poprzednie leasing) - to pazerna na opłaty i dopłaty firma.
Może to karta hybrydowa? Shell i BP takie mają. Wtedy możesz jej używać na stacjach ładowania.

KrzysztofFly

Moderator
No chyba w żadnej firmie leasingowej nie ma nic za darmo, każda z nich próbuje dodatkowo na wszystkim dorobić, każda zgoda, każdy dodatkowy papierek jest extra płatny (tak samo miałem w VW Lesasing oraz Leasys). Bo czym innym jest np. uzyskanie akceptacji warunków ubezpieczenia we własnym zakresie, skoro ubezpieczasz samochód w tej samej firmie i w takim samym zakresie w jakim oni robią? Tabela opłat i prowizji jest tak samo bogata w pozycje we wszystkich firmach leasingowych.

PawelGDZ

Posiadacz elektryka
ja mam leasing na jedną TMY w SCM, a na druga TMY w tym drugim Santanderze
kartą się nie przejmuj, oferta w SCM była lepsza niż w pozostałych leasingach ale dorzucili mi o 1k droższe ubezpieczenie
porównywałem kilka banków: PKO, mLeasing, ING, Santandery - prawda jest taka, że poza PKO pozostałe leasingi to +/- 0,5%
wychodziło mi to jakieś 40PLN różnicy miesięcznie, odpuściłem dalszą analizę i targowanie się z bankami i brałem tam gdzie mi wygodnie
tą co wziąłem w SCM, bo zależało mi na czasie, w poniedziałek kupiłem auto a w piątek już jeździłem

btw: za kilka miesięcy stopy powinny iść w dół i raty będą trochę tańsze, różnica w racie będzie większa niż obecnie między ofertami banków

żeby było jasne ;) nie zachęcam Cię do przepłacania, ale chodzi mi o to, że nie warto czasem za dużo męczyć sobie głowę w przeszukiwaniu najlepszej oferty, bo i tak banki muszą wyjść na swoje i tak

wojtkow

Pionier e-mobilności
No chyba w żadnej firmie leasingowej nie ma nic za darmo, każda z nich próbuje dodatkowo na wszystkim dorobić, każda zgoda, każdy dodatkowy papierek jest extra płatny (tak samo miałem w VW Lesasing oraz Leasys). Bo czym innym jest np. uzyskanie akceptacji warunków ubezpieczenia we własnym zakresie, skoro ubezpieczasz samochód w tej samej firmie i w takim samym zakresie w jakim oni robią? Tabela opłat i prowizji jest tak samo bogata w pozycje we wszystkich firmach leasingowych.
No właśnie co raz więcej firm leasingowych rezyknuje z tabel opłat i prowizji. W kilku ofertach mam wprost wymienione że z nich rezygnują w zamian za stałą opłatę (PKO 18 zł miesięcznie, EFL 200 zł rocznie etc). Wychodzi to taniej niż SCM kasował mnie za "analizę oferty ubezpieczeniowej" gdy chciałem własne ubezpieczenie poprzedniego samochodu (300 zł). I taniej niż przesłanie jednego mandatu (ale Teslą będę wolniej jeździł ;))

Najnowsze dyskusje