Kupujemy teraz czy czekamy na LF MY?

Bandtio83

Posiadacz elektryka
Ludzie wybierają gorsze EV bo się słuchają ekspertów i mediów, którzy w zdecydowanej większości albo Teslę całkowicie pomijają w swoich rankingach i artykułach, albo starają się pokazać ją ze złej strony. Takich którzy zachowują się obiektywnie jest niewielu.

Do tego dochodzi fakt, że dla ludzi 80 km do salonu to daleko, wolą jechać do najbliższego oddalonego o 4 km.

Czas pokaże jaki samochód im będzie łatwiej sprzedać, ID.3 który będzie prawdopodobnie wycofany z produkcji w obecnej formie/platformie czy Teslę, która w międzyczasie będzie otwierać nowe salony i serwisy.
rozumiem że jak jesteśmy na comiesięcznych zlotach od EV klub, i ostatnio na 11 samochodów były 2 tesle to te 9 osób to głąby?

ypl

Pionier e-mobilności
Obecnie np. na koncie oszczędnościowym ING masz 7,9% odsetek do kwoty 200 tys zł minus podatek Belki 19%.

Całkowite odsetki od kredytu mieszkaniowego mam 7,5% (6,5+1%). Dodając do tego 4x wakacje kredytowe w roku to nawet gdyby rata była równa 100% odsetek to nadal jesteś do przodu trzymając kasę na koncie oszczędnościowym z jej pełną dostępnością w każdej chwili. Wakacje kredytowe zawieszają odsetki na 4 mc w roku, na koncie oszczędnościowym "pracują".

Owszem raz na 3-4 miesiące trzeba zmienić bank żeby przenieść kasę na dobre warunki, ale to nie taki problem w dobie kont zakładanych przez Internet.

PS. Trochę szkoda, że w Polsce w szkołach nie było edukacji w zakresie instrumentów finansowych wysokiego ryzyka (typu giełda). To podstawa budowania majątku. Ludzie unikają jak ognia inwestycji w giełdę bo widzieli jak Polska giełda została zniszczona przez polityków rozkradających OFE. Na szczęście są rynki zagraniczne, a tam ostatnio można było w kilka miesięcy potroić swoje oszczędności na w miarę stabilnych spółkach typu Meta (Facebook).
Na akcjach tesli też można było sporo zarobić :)

elektryk

Pionier e-mobilności
Na akcjach tesli też można było sporo zarobić :)
Można było, tylko trzeba było przetrwać zamykanie uczelni i szkół w lutym 2020. W tym roku to tylko marne 3x ;-) Ale nic straconego, nadal będzie można jak się tylko nie będzie kupować na górkach.

elektryk

Pionier e-mobilności
rozumiem że jak jesteśmy na comiesięcznych zlotach od EV klub, i ostatnio na 11 samochodów były 2 tesle to te 9 osób to głąby?
Apka EV Klub praktycznie co 2-3 dni wysyła mi jakieś powiadomienie o nowym artykule i przez ostatnie 5 miesięcy tylko raz przyszło coś o Tesli jakaś relacja z podróży od czytelników. Trochę dziwne proporcje biorąc pod uwagę sprzedaż Tesli w ostatnim czasie w PL.

Mam ją zainstalowaną tylko dla rabatu 10% dla ładowarek Go+EAuto, bo ładuję się głównie na SuC, a na AC jedynie "dobijam" do 100% raz na jakiś czas przed większym wyjazdem.

krzyss

Pionier e-mobilności
Obecnie np. na koncie oszczędnościowym ING masz 7,9% odsetek do kwoty 200 tys zł minus podatek Belki 19%.

Całkowite odsetki od kredytu mieszkaniowego mam 7,5% (6,5+1%). Dodając do tego 4x wakacje kredytowe w roku to nawet gdyby rata była równa 100% odsetek to nadal jesteś do przodu trzymając kasę na koncie oszczędnościowym z jej pełną dostępnością w każdej chwili. Wakacje kredytowe zawieszają odsetki na 4 mc w roku, na koncie oszczędnościowym "pracują".

Owszem raz na 3-4 miesiące trzeba zmienić bank żeby przenieść kasę na dobre warunki, ale to nie taki problem w dobie kont zakładanych przez Internet.

PS. Trochę szkoda, że w Polsce w szkołach nie było edukacji w zakresie instrumentów finansowych wysokiego ryzyka (typu giełda). To podstawa budowania majątku. Ludzie unikają jak ognia inwestycji w giełdę bo widzieli jak Polska giełda została zniszczona przez polityków rozkradających OFE. Na szczęście są rynki zagraniczne, a tam ostatnio można było w kilka miesięcy potroić swoje oszczędności na w miarę stabilnych spółkach typu Meta (Facebook).
Czyli 8% odsetek minus belka = 6,4% a inflacja jest 12-15% lepiej kupic mieszkanie bo drozeja albo ziemie.
Splacanie samych odsetek zatrzymuje Cie w miejscu, bo kredyt wogole nie maleje a ty placisz caly czas tylko odsetki.
Jesli nie masz dobrego pomyslu na inwestycje, to lepiej juz go nadplacic. Oczywiscie to wszystko nie jest takie proste bo jak jest inflacja to ta twoja rata tez juz jest mniejsza o inflacje (zakladajac ze dostales podwyzke).

Ideal jest jak masz stala rate,.. ja tak mam na tesle… 3000.- dwa lata temu a dzis jest jednak mniej warte ;)

elektryk

Pionier e-mobilności
Granica jest tam gdzie są odsetki, zaczną tanieć kredyty to będzie rósł popyt bo cena wraz odsetkami będzie spadać.

Coś tam dzisiaj szef PFR mówił że w tym miesiącu jest posiedzenie NBP i mają uciąć 0,25% że stopy procentowej.
A jednak obniżyli aż o 0,75%. To bardzo dużo i zaskoczenie raczej.

To tłumaczy czemu USD/PLN w ostatnich tygodniach miało taki rajd do góry i już mamy 4,25 zł za dolara.

Tesla będzie musiała wziąć na siebie ten rajd albo podnieść ceny.

KRA

Fachowiec
A jednak obniżyli aż o 0,75%. To bardzo dużo i zaskoczenie raczej.

To tłumaczy czemu USD/PLN w ostatnich tygodniach miało taki rajd do góry i już mamy 4,25 zł za dolara.

Tesla będzie musiała wziąć na siebie ten rajd albo podnieść ceny.
Jak zaskoczenie, przecież mamy rok wyborczy a wyborcy nie lubią wysokich rat kredytów :)

bart_zaw

Posiadacz elektryka
A u mnie... gdyby się Y podobał... to już bym go miał. Zona też kategorycznie nie.
Tak więc czekam... aby uzasadnić mocniej ten zakup :) Do tego czasu chcę przygotować domową infrastrukturę. Aby mieć 10MW na dom i z 5MW na jeżdzenie. Jak zimą będzie za darmo to będzie już większa motywacja.
U mnie zupełnie na odwrót - Zakochana była/ jest w swoim Mini ale już jest ustalone że po nim ma być Tesla 3 albo Y - żadnego innego auta nie chce/ nie interesują ją już wcale. Zgadzam się z tym bo też już nie chcę wymieniać na inne markę bo żadna nie podeszła mi tak bardzo już dawno.

elektryk

Pionier e-mobilności
Jak zaskoczenie, przecież mamy rok wyborczy a wyborcy nie lubią wysokich rat kredytów :)
Wyborcy też nie są w stanie przewidzieć przyszłości na 3mc do przodu, a dopiero do 3/6 mc wpłynie to na ich wysokość raty, także za późno ta zmiana ;-)

KRA

Fachowiec
Wyborcy też nie są w stanie przewidzieć przyszłości na 3mc do przodu, a dopiero do 3/6 mc wpłynie to na ich wysokość raty, także za późno ta zmiana ;-)
Oj tam, na pewno będą trąbić w telewizji i radiu żeby wyborcy usłyszeli że mają taki piękny prezent od rządzących i nie bój się, dużo uwierzy i będzie wdzięcznych....