Ładowanie Kony

Wojtekj23

Posiadacz elektryka
Też się na takiej ładowałem, mignął mi ten wykres przed oczami ale nie zwróciłem na niego uwagi bo na sąsiednim miejscu ładował się BYD Atto 3 i sympatyczny kierowca pozwolił zajrzeć do środka. Byłem pod pozytywnym wrażeniem tego samochodu. A na marginesie jechałem z kartą GW ze środkowym planem taryfowym i zniżką 10% na klub EV. Ładowanie zostało przerwane po 35 kW i po ponownym podłączeniu naładowałem jeszcze 10 kW GW policzył sesje ładowania pierwszą 35kW po 2,08 zł a drugą 10kW po 2,6 zł w sumie wyszło po 2,19 zł to taniej niż wynika ze zniżek bo powinno być po 2,34 zł tak jak liczyło mi w Polsce. :)

Michal

Moderator
Krzywe ładowania często da się znaleźć na ev-database.org, tak jak tutaj (na dole strony):

Bardzo dobrze zgadza się z tym, co wrzucił @abes99 ale może przyda się komuś przy szukaniu przed zakupem, więc daję znać. Nie wszystkie auta mają taką informację, ale chyba większość.

jarek S

Nowy na Forum
Witam wszystkich użytkowników kony mam pytanie jak wygląda ze stopniem degradacji bateri po 3 czy 4 latach użytkowania oraz czy można to w jakiś sposób sprawdzić

Wojtekj23

Posiadacz elektryka
Witam wszystkich użytkowników kony mam pytanie jak wygląda ze stopniem degradacji bateri po 3 czy 4 latach użytkowania oraz czy można to w jakiś sposób sprawdzić
Moja Kona niecałe 4 lata 84 tyś przebiegu według Car Scanner nadał 100%. Dawno nie byłem w trasie żeby zweryfikować ale po ciepłym lecie nie widzę żeby przewidywany zasięg uległ pogorszeniu.

TomekT

Zadomawiam się
Moja Kona niecałe 4 lata 84 tyś przebiegu według Car Scanner nadał 100%. Dawno nie byłem w trasie żeby zweryfikować ale po ciepłym lecie nie widzę żeby przewidywany zasięg uległ pogorszeniu.
Moja ma też 4 lata i 150 tys. km przebiegu. Wg serwisu Hyundaia, po podłączeniu do ich maszynki, bateria nadal 100% i to samo potwierdzam patrząc na zasięgi wskazywane przez auto. Teraz zimą przy ładowaniu do 90% pokazuje zasięgi rzędu 440km. Co mile zaskakuje nawet w porównaniu z autami spalinowymi wskazywane przez komputer zasięgi przekładają się na realne przebiegi o podobnych wartościach.