Cześć! Od kilku dni jestem posiadaczem pierwszego w moim życiu samochodu elektrycznego (Skoda Elroq).
Wiem, że powinienem ładować do 80% pojemności baterii i nie rozładowywać poniżej 20%.
Nie wiem jednak czy mogę bez uszczerbku dla żywotności baterii ładować aamoxhod przy stanie 30-40% baterii. Mowa o ładowarce w domu 11 KW.
Gratuluję dobrej decyzji i udanego zakupu!
Bez obaw - we wszystkim trzeba zachować rozsądek. Pewnie będę kontrowersyjny, ale bez przesady z tym kultem żywotności baterii
Z moich doświadczeń z EV wychodzi tak:
-
nie rozładowywać poniżej 20% - ze względów praktycznych:
tak (auto z 20% SoC daleko nie zajedzie, w razie gdyby nagle coś wypadło nieplanowanego...)
Ale jak jadę w trasę i zasięg jest tak wyliczony że dojeżdżam do celu ze stanem 6...7% to trudno - samochód jest dla człowieka a nie odwrotnie. Przecież nie będę po drodze tracił pół godziny z życiorysu na przymusowy postój i ładowanie, tylko dla podtrzymania wiary w akumulator...
-
powinienem ładować do 80% pojemności baterii - to chyba dotyczy starszych baterii (chemia) i szybkich ładowarek DC.
Jeśli ktoś zna historię z nowszymi bateriami LFP w Tesli - prośba o komentarz, doprecyzowanie. U siebie w instrukcji nic nie znalazłem o tym ładowaniu do 80% ...
Przy ładowaniu DC staram się odłączać przy 80-90% bo: 1) to szybki proces - mogę to upilnować, 2) pod sam koniec ładowanie idzie już małą mocą (6 kW), brakuje cierpliwości i szkoda blokować stanowisko, 3) a co jeśli jednak ...

Przy wolnym ładowaniu AC rzadko kiedy jestem w stanie dopilnować tych 80%. W aucie mogę tylko nastawić timer ładowania, a nie zamierzam przy tym siedzieć i wyliczać nastawy...
Przed wyjazdem w trasę ładuję obowiązkowo na 100%, aby starczyło na przejazd całego odcinka, bez postojów na ładowanie.
Poza tym ładuję auto nie codziennie, tylko np. raz na 5 dni, więc skala zjawiska jest mniejsza.
U mnie
po roku eksploatacji w takim trybie (65 ładowań DC, 200 ładowań AC-większość do 100%, 15700 km przejechane) diagnostyka OBDII pokazała mi stan SOH akumulatora: 95% - dramatu nie ma.
A na rocznym przeglądzie w ASO powiedzieli, że wciąż ma 100%, bo dla klienta mają inną skalę oceny
Auto: Leaf2 , 40 kWh. Nie planuję go używać przez dekady

te 8 lat gwarancji na akum. w zupełności mi wystarczy. Nawet jak potem straci te 20% pojemności, wciąż będzie dobrze sprawdzał się po mieście.