Ładowanie samochodu - pytanie od laika

ArielBB

Nowy na Forum
Cześć! Od kilku dni jestem posiadaczem pierwszego w moim życiu samochodu elektrycznego (Skoda Elroq).

Wiem, że powinienem ładować do 80% pojemności baterii i nie rozładowywać poniżej 20%.

Nie wiem jednak czy mogę bez uszczerbku dla żywotności baterii ładować aamoxhod przy stanie 30-40% baterii. Mowa o ładowarce w domu 11 KW.

daniel

Señor Meme Officer
Jak tak teraz sobie myślę to dojeżdżając na 10% to przy 11kW do 80% i tak się nie doładuje przez całe zwiedzanie ;)
To teraz główny problem jest taki, żeby słupek był rzeczywiście wolny. 😬

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Cześć! Od kilku dni jestem posiadaczem pierwszego w moim życiu samochodu elektrycznego (Skoda Elroq).

Wiem, że powinienem ładować do 80% pojemności baterii i nie rozładowywać poniżej 20%.

Nie wiem jednak czy mogę bez uszczerbku dla żywotności baterii ładować aamoxhod przy stanie 30-40% baterii. Mowa o ładowarce w domu 11 KW.
Gratulacje!

Za bardzo zmużdżasz temat. Ładuj jak Ci wygodnie, dowiedz się jedynie poniżej jakiego SoC, przetwornica przestaje doładowywać akumulatora 12V (w tesli 10%), I raczej nie zostawiał bym na dłużej auta w takim stanie ze względu na żywotność 12V akumulatora(trakcyjną możesz spokojnie trzymać z takim SoC dłuuugi czas) plus jak już wcześniej wspomniano, z praktycznych. Ładowanie do 80% jest praktyczne bo w razie czego max 2h i masz 100% gdybyś nagle postanowił gdzieś dalej pojechać.

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Zdania są podzielone. Moim zdaniem można stać. Operator zazwyczaj nie daje opłat za stanie po naładowaniu. Trzeba to sprawdzić.
No właśnie - sprawdzić w apce operatora bo opłaty za parkowanie właczają się po czasie od 15 min do nieskończoności ;)
Ale jeśli mowa o tych 2 słupkach Budimexu przy ZOO to nie ma opłat za parkowanie, pobieranych przez operatora słupka (EloCity)
Ale czy parking jest bezpłatny dla elektryków to nie wiem.