Ładowanie tm3 w garażu / gniazdko 230V B10

Michal

Moderator
W garażu podziemnym mam gniazdko 230v 16 amp bez szans na siłę - ktoś w takiej sytuacji rozważał w ogóle montaż Wall Connectora? Głównie pod kątem komfortu z podłączaniem wieczorem bez potrzeby wyciągania kabla w bagażnika.
Proponuję Ci zmianę stopki, bo narażasz się na bana

Gandalf

Pionier e-mobilności
W garażu podziemnym mam gniazdko 230v 16 amp bez szans na siłę - ktoś w takiej sytuacji rozważał w ogóle montaż Wall Connectora? Głównie pod kątem komfortu z podłączaniem wieczorem bez potrzeby wyciągania kabla w bagażnika.
Ten przypadek jest uwzględniony w instrukcji jako "druga najpopularniejsza opcja instalacji"
1707168182566.png

PS. z tą stopką powyżej to bardzo cenna porada jest

krzyss

Pionier e-mobilności
Oczywiwcie bez problemu tam mozesz zamontowac WC.
Jedna faza 16A w konfiguracji i masz 3,5-3,6kW ładowania. Czyli teoretycznie w ~10h polowa baterii. Wystarczy w 95% przypadkow.
Ja bym montowal.

Dyzio

Zadomawiam się
Jeśli jedna taryfa i nie ma znaczenia kiedy ładujesz to da się przeżyć, ale nie będzie zbyt wygodne. Jeśli chcesz tylko tanią taryfę, to nie będzie lekko. Raczej będziesz ładował też w droższej.
Wallbox ma też tę zaletę, że nie trzeba go zwijać codziennie. Ten garaż jest publiczny? Czy można sobie zamocować EVSE na stałe i zostawić je tam bezpiecznie? Nie trzeba wallboxa, ale tak jest wygodniej jak masz gdzie odwiesić kabel.
Od 2 lat całej rodzinie badam zużycie prądu i się okazuje że nie było przypadku "cywilnego" aby nie opłacało się przejść z G11 na G12W. Bez zmiany nawyków ludzie mieli po 55% zużycia w niższej taryfie. Jak się zmienia nawyki np. zmywarka włączana po 22 czy pranie w weekendy ( ale też bez przesady prąd jest dla nas) to moja teściowa ma chyba teraz 70% w niższej taryfie.

Jeżeli do tego dojdzie auto gdzie będzie się ładować od 22 to zysk już jest niezaprzeczalny.

We wspólnocie mieszkaniowej mamy 10 liczników, jedynie 2 nie miały kalkulacji na zmianę na G12W.

______

Np. energa ma aplikację moj licznik gdzie można sprawdzić w jakich godzinach zużywamy prąd.

Gandalf

Pionier e-mobilności
Jak ktoś mieszka w okolicy (Katowice) i chciał by sprawdzić, to mam do pożyczenia onemeter. Bezinwazyjnie zmierzy i policzy. Tydzień podziała i można wyciągnąć z tego jakieś wnioski.
Z moim licznikiem (dwukierunkowy na potrzeby PV) już nie działa bo jest tak bardzo smart że Sauron (przepraszam autokorekta, miało być Sauron... no znowu... no to ten złol, ale nie na S tylko na T) wyłączył w nim możliwość współpracy.