Ładowanie w domu z gniazda siły

nosekbk

Model Y LR AWD 2024
Mam takie o gniazdo siłowe 400V/16A w domu, ale kabel który był z teslą (ten niebieski) ma inny wtyk. Ładowarka mobilna ma zwykłą wtyczkę na 230V. Jakiś pomysł jaka przejściówka tu by się zdała, żeby móc ładować z takiego gniazda?

W stanach niby są jakieś końcówki do mobilnej ładowarki na siłę, ale w PL w sklepie takich nie ma.

IMG_0852.jpeg

Bronek

Pionier e-mobilności
Tu wszystko jest. Poszukaj przjsciowki z Castoramy itp
Trzeba sobie dokupić jesli chcesz ładowac z tzw cegly Tesli ale to szkoda tej sily na tak marne ładowanie .Kup evse wallbox 11kW z faz 16A
Wpisz NEMA tesla

inter

Pionier e-mobilności
Mam takie o gniazdo siłowe 400V/16A w domu, ale kabel który był z teslą (ten niebieski) ma inny wtyk. Ładowarka mobilna ma zwykłą wtyczkę na 230V. Jakiś pomysł jaka przejściówka tu by się zdała, żeby móc ładować z takiego gniazda?

W stanach niby są jakieś końcówki do mobilnej ładowarki na siłę, ale w PL w sklepie takich nie ma.

View attachment 21241
Nie naładujesz samym przewodem, potrzeba zasilacza 3fazowego np WC3 od tesli.

Bronek

Pionier e-mobilności
Np tu. Trzeba przysiąść i poczytać. Boli bo to jest forum "wolnej myśli ulotnej" :)

Last edited:
Zawsze możesz kupić jakiś porządny kabel do ładowania bardziej praktyczny niż oryginał i w dobrej cenie pozdrawiam

View attachment 21241

SylB

Fachowiec

View attachment 21241
Jeżeli dobrze rozumie, w garażu czy gdzieś tam masz gniazdko 3-fazowe a ładowarka "cegła" jest na 1-fazę.
Na zdjęciu masz 5 dziur w takim gnieździe, 3 na pojedyncze fazy, neutral i uziemienie.
Wniosek jest wiec prosty.
Kup wtyczkę do tego czerwonego gniazda, zwykłe gniazdko na kabel, oraz kable linkę 3x2.5mm
I zostań bohaterem swojego domu i zrób konwersję. :)
Schemat masz w necie.

Ynek

Zadomawiam się
Jeżeli dobrze rozumie, w garażu czy gdzieś tam masz gniazdko 3-fazowe a ładowarka "cegła" jest na 1-fazę.
Na zdjęciu masz 5 dziur w takim gnieździe, 3 na pojedyncze fazy, neutral i uziemienie.
Wniosek jest wiec prosty.
Kup wtyczkę do tego czerwonego gniazda, zwykłe gniazdko na kabel, oraz kable linkę 3x2.5mm
I zostań bohaterem swojego domu i zrób konwersję. :)
Schemat masz w necie.
Ale po co robić samemu konwersję, skoro przejściówki są dostępne, prawdopodobnie w każdym szanującym się sklepie elektrycznym, tudzież allegro ( https://allegro.pl/oferta/adapter-s...16a-3x-230v-8318731496?fromVariant=8318721346 ). Btw. do Soula dostałem przejściówkę w drugą stronę z GC (z 1 fazy na 3), aby móc się podłączyć do zwykłego gniazdka z GC Habu.
Pozostaje kwestia mocy ładowania z 1 fazy.

Tym bardziej bym się nie bawił w robienie takich przejściówek samemu, bo tam ma płynąć duży prąd przez długi czas, do tego zostawiony bez opieki, więc wszelkie błędy wykonawcze mogą się zemścić...

6_feet_under

Nowy na Forum

Masz dwa rozwiązania.
Pierwsze: ta mobilna ładowarka umożliwia ładowanie do 13A na zwykłym gniazdku. W Polsce to chyba powinno być 10A, ale UK ma 13A, więc trochę uprościli. Możesz do mobilnej ładowarki dokupić Blue Adapter 16A (kupowałem w serwisie w Warszawie, wysyłkowo zanim uruchomili sklep; w sklepie polskim nie widzę, ale pewnie mogą Ci wysłać, alternatywnie na Allegro widze są). To jest coś takiego:
Ta niebieska końcówka umożliwia Ci pobieranie 16A z gniazda, to jest tzw. gniazdo kamperowe. Do tego potrzebujesz przejściówki z gniazda kamperowego na trójfazowe 16A (w internecie dostaniesz, może nawet w markecie budowlanym).
Ale - mobilna ładowarka jest 1-fazowa, więc więcej niż 1-faza x 16A nie wyciągniesz. Ja moją mobilną z przejściówką 16A używałem przez miesiąc zanim nie powiesiłem Wall Connectora. Teraz się kurzy w bagażniku.

Drugie, najlepsze rozwiązanie - kup sobie Wall Connector
za tę kasę (2350zł) masz porządną, 3 fazową ładowarkę, to jest naprawdę dobra cena. Jeśli nie masz gdzie jej na stałe podłączyć, powieś koło gniazda, które masz w garażu, zrób 1-2 metrowy kabel zakończony wtyczką do siły i w razie czego będziesz mógł odłączyć ładowarkę i podłączyć coś innego.

Jeszcze jedno: w Stanach na bank nie ma końcówki na siłę, bo oni biedni nie mają 3 fazowego prądu. Dlatego też mogą mieć taki smukły wtyk do ładowania (NACS).

Pozdrowienia!