Ładowanie w hotelach - nieśmieszny żart

daniel

Señor Meme Officer
Chciałem tylko pokazać cebulactwo co niektórych (myślę, że nielicznych, ale kto wie?), co uważają, że jak za coś zapłacą, to mogą drzeć do spodu.
Jak czytam na forum z reguły dojeżdża się na kilka, kilkanaście procent do ładowarki. Jeśli w hotelu będzie ładowarka, to czemużby nie dotrzeć do hotelu, po cholerę wyczekiwać pół godziny pod ładowarką 10km od celu.
Ryczałt 70zł za parking z ładowarką, to uczciwa cena?
W pierwszym poście było 150, a nie 70. Widzę, że naginanie wartości pod tezę jest nagminne w temacie. Jakbyście się wstydzili podawać prawdziwych liczb.
To licz:
Zwykły parking 30zł, czyli zostaje 40zł za prąd.
Prąd przemysłowy (hotele nie mają domowej taryfy G) to dzisiaj okolice 1,5zł/kWh netto, czyli wystarczy na 22kWh prądu. A nasze samochody mają 70, 100, a nawet i więcej kWh pojemności akumulatora.
Naprawdę uczciwy ten ryczałt?
Mój ma niecałe 55 kWh. Jestem biedakiem.
Może to jest różnica między nami. Macie 75 kWh w Mustangu i 100 kWh w Plaidze to płacenie ryczałtem Wam nie przeszkadza.
W KOŃCU do czegoś doszliśmy. Bogaty biednego nie zrozumie.

Last edited:

zlp

Pionier e-mobilności
Mnie nie tyle przeszkadza, co wiem, że to nierealne.
Jak będzie ryczałt, to dla Ciebie za drogi (mały akumulator), dla mnie tani, bo jestem bogaty - 100kWh.

daniel

Señor Meme Officer
Mnie nie tyle przeszkadza, co wiem, że to nierealne.
Jak będzie ryczałt, to dla Ciebie za drogi (mały akumulator), dla mnie tani, bo jestem bogaty - 100kWh.
Dlatego ryczałt jest bez sensu. QED
Skoro nie można za kWh to czy można płacić za czas spędzony na ładowarce? To będzie usługa?

zlp

Pionier e-mobilności
Przewijała się taka kwota gdzieś w wątku, chyba gdzieś na pierwszych stronach.

daniel

Señor Meme Officer
Przewijała się taka kwota gdzieś w wątku, chyba gdzieś na pierwszych stronach.
To nawet nie przeczytasz ze zrozumieniem i przychodzisz się kłócić, narzekać i wytykać cebulactwo?

zlp

Pionier e-mobilności
To nawet nie przeczytasz ze zrozumieniem i przychodzisz się kłócić, narzekać i wytykać cebulactwo?

Tak. Bo jest tego tutaj w cholerę.
A podobne kwoty przewijają się w całym wątku, poczynając od pierwszej strony.

daniel

Señor Meme Officer
To nic dziwnego, że tu jest taki ogień. Jeden myśli, że ludzie się skarżą na zapłacenie 70 zł za ładowanie z parkingiem (w rzeczywistości 150).
Drugi myśli, że każdy ma baterię 75kWh i ryczałt 70 zł za ładowanie to jest świetna cena chociaż kto inny ma 55 kWh albo mniej. To cieszę się, że doszliśmy w końcu do konstruktywnych wniosków i odkryliśmy przyczynę różnicy zdań.

Makus

Pionier e-mobilności
Mamy kraj ludzi którzy każdego, kto chce wydać mniej pieniędzy od nich wrzucają do szufladki z napisem „cebulak”. Ludzie na całym świecie szukają jak najlepszych okazji, starają się by wydając pieniądze otrzymać jak najlepszy deal, ale zrób to w Polsce i bum „cebulak!”. Zastaw się a postaw się.
Rozumiem panowie, że w trasie zatrzymujecie się tylko w restauracjach wskazanych w przewodniku Michelin, a nie jakichś zajazdach czy (ha tfu!) McDonaldach albo żabkach na MOP? A prąd ładujecie tylko wysokoelektronowy, za minimum 4zl/kwh, bo taniej nie wypada i wstyd? Ktoś w tesli z darmowego ładowania korzystał? Nie wstyd wam?

zlp

Pionier e-mobilności
Nie chodzi o zastaw się, a postaw się, czy jakieś drogie zakupy, a o roszczeniowość.
Kilka razy już pisałem. Jak ładowarki będą się opłacać, to będą stały na każdym rogu. Na razie tak nie jest.
A narzucanie komuś jakiegoś dodatkowego biznesu nie znając realiów i wymogów obowiązujących przy prowadzeniu działalności bo chciałbym czegoś, czego prawie nikt inny nie potrzebuje też zakrawa mi cebulactwem