Ładowanie w hotelach - nieśmieszny żart

daniel

Señor Meme Officer
Nie. OP dolicza sobie koszt parkingu i wychodzi mu za drogo. Stąd oburzenie. Żeby narzekać na ładowanie za 70 ze sesję to musiałbys naładować kilkanaście kWh żeby to wychodziło drogo.
Dobra, on był tam gościem w sumie. Ja patrzę z perspektywy kogoś spoza. Nie chcę tam parkować i uważam, że doliczanie opłaty za parkowanie jest bez sensu. Zostawiam samochód na powiedzmy 4 godziny, gdzie sobie doładuję praktycznie do 100%, a oni kasują mnie za 24 godziny z góry. Góralskość intensifies.
To tak jakby sprzedawali mąkę tylko w paczkach po 20 kg. Przez to nie skorzystałem w Szklarskiej, Ja muszę planować jakieś dodatkowe ładowania pod korek albo jadę do Czech. Oni nie mają klienta. Tak się robi biznes.
W sumie to te ładowarki na Plugshare są źle oznaczone. Jakieś nieogary wpisały w cenę "tylko dla gości hotelowych" zamiast zaznaczyć ją jako Restricted Access. Zaraz je wszystkie powywalam do Restricted, żeby nie było wątpliwości, że w Szklarskiej nie ma żadnej publicznej ładowarki i to jest dziura na mapie.

W sumie to dlaczego na plugshare są checkboxy Access Restrictions, ale na górze się nie zaznacza Restricted Access.

1738689231141.png

Last edited:

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Strona PGE dedykowana firmom, sprawdźcie jak dużo można się na niej dowiedzieć, a może spróbujcie znaleźć aktualny cennik: https://www.gkpge.pl/dla-firm
Zadzwoniłem do PGE, odczekałem swoje i dowiedziałem się jakie są aktualne ceny za 1kWh.
Taryfa wysoka 1,0184zł/kWh, taryfa niska 0,9127kWh, bez przesyłu i innych opłat.
Zapytałem dlaczego mnie nie powiadomiono o zmianie cen. Pani na infolinii mnie poinformowała, że ceny przychodzą wraz z fakturą. Ja na to, że faktura przychodzi 2 tygodnie po miesiącu, w którym zużywałem prąd nie znając ceny. Zażądałem powiadamiania mnie z wyprzedzeniem o zmianach cennika.
Pani stwierdziła, że nie ma takiej możliwości. Muszę czekać na fakturę i dopiero wtedy poznam ceny.
Fajny biznes te ładowarki, taki "w ciemno".
Wiadomo, można dzwonić, pytać itp, ale to kolejny poświęcony czas, a co za tym idzie pieniądze.
Podglądnijcie sobie rozliczenie, z tamtego roku z grudnia, gdzie nie kupiono ani 1 kWh.
no spore oplaty.
chyba to nie ty pokazales na tiktoku rozwalenie licznika kilofem.
😉

tam masz PV? tyle energii biernej nie wymaga kompensacji czy lepiej płacić bo sprzet do tego za dużo kosztuje?

Last edited:

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Dobra, on był tam gościem w sumie. Ja patrzę z perspektywy kogoś spoza. Nie chcę tam parkować i uważam, że doliczanie opłaty za parkowanie jest bez sensu. Zostawiam samochód na powiedzmy 4 godziny, gdzie sobie doładuję praktycznie do 100%, a oni kasują mnie za 24 godziny z góry. Góralskość intensifies.
No ale nie we wszystkich hotelach tak jest. Ja się ładowałem w 2 hotelach w Zakopcu (Tauron AC za 1,69 PLN/kWh, 3 godziny darmowego parkowania dla gości z zewnątrz) i w jednym hotelu w Krynicy Górskiej (Elocity AC 2,20 PLN/kWh, parking też zdaje się 4 godziny za darmo).

Więc góral góralowi nie równy :).

daniel

Señor Meme Officer
No ale nie we wszystkich hotelach tak jest. Ja się ładowałem w 2 hotelach w Zakopcu (Tauron AC za 1,69 PLN/kWh, 3 godziny darmowego parkowania dla gości z zewnątrz) i w jednym hotelu w Krynicy Górskiej (Elocity AC 2,20 PLN/kWh, parking też zdaje się 4 godziny za darmo).

Więc góral góralowi nie równy :).
Ja przed wyjazdem dzwoniłem do Szklarskiej do hoteli w okolicy mojego noclegu i każdy chciał kasę za dzień parkowania. Tam gdzie było Noxo z rozsądną ceną nie odebrali telefonu i nawet nie chciało mi się tam uderzać, żeby się dowiedzieć.

A ja polecam i mam inne doświadczenia:
  • Irena eris w polanicy - ładowarka w parkingu podziemnym w cenie parkingu. Parking płatny lub nie - w zależności od pokoju. Kiedyś testa, tearaz PDC ale w realu to standardowy typ 2, więc ładujesz cokolwiek
  • Parking Hotelu Mercure w Gdyni, w trakcie spektaklu w teatrze - zaparkowałem tam i naładowałem na 11KW Orlen. Parking przy takim ładowaniu bezpłatny, normalnie chyba 15zł dla ludzi nie będących goścmi hotelu, w 4:30h naładowała mi się prawie cała bateria (nie jestem z Gdyni), wcześniej i tak tam stawałem ice i buliłem te 70zł, teraz za 90 dostałem prawie pełną baterie
W wakacje:
  • jak jeszcze miałem ICE, na wyjeździe w hiszpanii wynająłem z hertza peugeot e-2008. Hotel ładował mi codziennie auto do pełna (była obsługa parkingowa, nawet nie widziałem na oczy parkingu). I wtedy stwierdziłem to czas na EV
  • w styczniu na kolejnym wyjeździe też wziąłem EV. Parking w hotelu kosztował 20eur/noc (niezależnie czy ice czy ev) z pełną obsługą i też auto pod drzwiami hotelu zostawiam/odbieram, zawsze wracało naładowane - bez dodatkowego kosztu.
Porównanie do parkingu przy ulicy ma się jak porównanie restauracji hotelowej do restauracji na mieście. Raz masz taniej/drożej raz smaczniej albo nie, zawsze musisz dojść.

Last edited:

consigliero

Pionier e-mobilności
Próbowałem kiedyś ładować się w hotelu leśnym w Radocynie. Hotel świeżo po remoncie, jestem pewien że remont kosztował sporo ale robione przez znajomych królika. Bylo jedno gniazdko na zewnątrz i się tam podłączyłem uzyskawszy zgodę, niestety po chwili ładowanie się przerwało, bo wywaliło zabezpieczenie. Spróbowaliśmy drugi raz i pani z kuchni przybiegła że nie będzie śniadania. Zjedliśmy to śniadanie.

zlp

Pionier e-mobilności
Niezły odjazd.
Skarżyć się, że w hotelach nie ma ładowarek, a to taki świetny biznes.
I co drugi post, gdzie najbardziej przycebulić na cenie.
:D

daniel

Señor Meme Officer
Niezły odjazd.
Skarżyć się, że w hotelach nie ma ładowarek, a to taki świetny biznes.
I co drugi post, gdzie najbardziej przycebulić na cenie.
:D
Konsument szuka najbardziej konkurencyjnej oferty.

1738704108284.png

Ja się skarżę, że jest jakaś ładowarka podana w Elocity i myślisz, że jest publicznie dostępna, a tam szlaban za 40 PLNów.

EDIT: Jak mieszkam w hotelu to nie chcę ładowarki. Wystarczy mi solidne gniazdko.
Jak jest zamontowana ładowarka podpięta do publicznej sieci to oczekuję, że na czas ładowania parking jest darmowy.

Last edited: