to_masz
Posiadacz elektryka
dlatego trzeba to zautomatyzować - albo samemu, albo kupując coś, co umie się inteligentniej zachować niż TWC3, a jest w podobnych pieniądzach 🙃szkoda sobie tym zaprzątać głowy
dlatego trzeba to zautomatyzować - albo samemu, albo kupując coś, co umie się inteligentniej zachować niż TWC3, a jest w podobnych pieniądzach 🙃szkoda sobie tym zaprzątać głowy
ja jestem na starych zasadach ale mam dużą instalację więc zabierają aż 30%, ładowanie dwóch aut z PV to za okres pól roku 2024 (wattpilota mam od maja 2024) prawie 2700kwh pobranych tylko ze słońca, rocznie spokojnie będzie 5000kwh ze słońca. Mnie się opłaca; jak ktoś nie ma kasy na kompatybilną ładowarkę można użyć dowolnej wtyczki zdalnie sterowanej, cegły i aplikacji https://evcc.io/en/ (koszt donacji 2dol miesiecznie, na marginesie może ktoś używa ? oprocz ladowarek i wtyczek obsługuje tez pompy ciepła) i ładować ze słońcaA ja Wam po dwóch latach powiem tyle co @Bronek , szkoda sobie tym zaprzątać głowy. Jak macie przynajmniej zwrot do sieci 6KW i przyjedziecie o 13 do domu to w dwie godziny na 11 KW za połowę ceny naładujecie prawie 30%. Inne kombinacje nie mają sensu. Cały zeszły rok kombinowałem ręcznie i "udało" mi się pobrać około 1000 kWh ze słońca. 710 złotych. Przy założeniu połowy to 350 zł. Możecie policzyć ROI.
Instalacja 8.1 kWp
Używam, po tuningu do swojego zastosowania, bardzo ładnie trzyma eksport/import w ryzachmarginesie może ktoś używa
z Twojej instalacji jest oczywiście większy komfort ładowania. Domniemam, że masz 15ja jestem na starych zasadach ale mam dużą instalację więc zabierają aż 30%, ładowanie dwóch aut z PV to za okres pól roku 2024 (wattpilota mam od maja 2024) prawie 2700kwh pobranych tylko ze słońca, rocznie spokojnie będzie 5000kwh ze słońca. Mnie się opłaca; jak ktoś nie ma kasy na kompatybilną ładowarkę można użyć dowolnej wtyczki zdalnie sterowanej, cegły i aplikacji https://evcc.io/en/ (koszt donacji 2dol miesiecznie, na marginesie może ktoś używa ? oprocz ladowarek i wtyczek obsługuje tez pompy ciepła) i ładować ze słońca
View attachment 27915
23.5kwpz Twojej instalacji jest oczywiście większy komfort ładowania. Domniemam, że masz 15
Czyli 11 idzie bez większego problemu23.5kwp
Zależy od dnia. W piekny słoneczny dzień system do ładowania nadwyżkami nie jest potrzebny, w słaby pochmurny już się przydajeCzyli 11 idzie bez większego problemu
U Ciebie ma to sens!!! U mnie to walka o 2 zł dziennie, nie chce mi się nawet o tym dyskutowaćZależy od dnia. W piekny słoneczny dzień system do ładowania nadwyżkami nie jest potrzebny, w słaby pochmurny już się przydaje
Ja mam 22.34kWp