Ładowanie z fotowoltaiki

adamusek

Posiadacz elektryka
U mnie równiez Wattpilot tylko zużycia na samochody większe, jedno auto robi 50k rocznie drugie ok 25k od końca maja do grudnia prawie 6MW ;) Miesieczne zużycia razem z domem sięgają 1.8MW.
Narazie 22.5kwp stare zasady, ale jak dołączy PC trzeba będzie coś dołożyć.
Sauna też w planach, od 2022 nie zapłąciłem za jeden kwh energii czynnej, także mocno opłacalna impreza.
1740981667049.png

Michal

Moderator
Dzisiaj robiłem aktualizację oprogramowania i przy okazji popatrzyłem na statystyki zużycia prądu i ładowania w domu. Używam Fronius Wattpilot więc sprawa jest prosta bo mam piękne podsumowanie. I przy dwóch samochodach elektrycznych dość mocno eksploatowanych bo przejeżdżają w sumie około 50k km rocznie wyszło mi że z domu pobrałem ponad 5MWh energii w 2024 roku.

View attachment 25473

Pompa ciepła na CWU i CO przy 4 osobach i domu ponad 150m2 (mix podłogówki i grzejników) blisko 4MWh - mam osobny licznik Froniusa na ten obwód więc nie ma oszustwa jak w apce Panasownica która oszukuje o 0,5MWh .. a podobno tylko Tesla zaniża zużycie ;-)

View attachment 25474

View attachment 25475

No i na koniec zużycie wszystkiego razem w domu. Mam jeszcze saunę i oboje z żoną pracujemy zdalnie więc dom chodzi non-stop. Ale mimo wszystko sporo tego bo wychodzi na resztę ponad 10MWh. Pamiętam że przed pandemią jak jeździliśmy do biura to zużywaliśmy około 3,5MWh na cały rok ... bez elektryków, sauny i pompy ciepła ;-)

View attachment 25476

W temacie elektromobilności można by założyć że średnio nasze Tesle zużyły po 20kWh na 100km ... czyli teoretycznie pozwoliły nam przejechać na domowym prądzie:

(5120 / 20) * 100 = 25600km - powiedzmy połowę z tego co jeździmy w danym roku.

Mam PV ... więc jakaś część tego jest free .. ale licząc że nie miałbym PV i cena za kWh po 1PLN to koszt tego to 5120PLN. Poprzednie porównywalne samochody nie schodziły nam ze spalaniem poniżej 8l benzyny czy ropy czyli żeby przejechać te kilometry potrzebowałbym ile benzyny i ile by mnie kosztowało zakładając średnią cenę benzyny na ryku w Polsce. ChatGPT dał mi następującą odpowiedź

View attachment 25477

.. z której wynika że posiadanie elektryka i ładowanie go w domu nawet bez PV jest super opłacalne.
No to poprawiłeś mi humor, bo myślałem, że ja zużywam dużo energii :p
U mnie za zeszły rok:
  • Pobrane z sieci 9,6 MWh
  • Auto konsumpcja z PV 2,4 MWh (liczona w Excelu, bo dopiero od tego roku mam podpięte monitorowanie do Home Assistant)
  • W sumie 12 MWh
  • Wyprowadzone do sieci 7,75 MWh (do odebrania 6 MWh)
Screenshot_20250303-083141.png
Screenshot_20250303-083223.png
Screenshot_20250303-083239.png
Układ w zasadzie identyczny - cały dom na prąd + 2 dzieci (mniejszych, bo 3 lata i 3 miesiące):
  • Dom mniejszy bo 110 m2, garaż osobno bez grzania.
  • Instalacja PV 9,7 kWp
  • Jedno auto, ale ładowania prawie tyle samo 4,2 MWh ~25 000 km (dane z WC3)
  • Pompa Ciepła Nibe nie wiem ile dokładnie zużycia w 2024, bo nie mam podlicznika - od tego roku wprowadzili updejtem OTA raportowanie zużycia energii. Miałem podlicznik przez 2 miesiące i zgadzało się bardzo dokładnie.
  • Sauna 1 / tydzień
  • Klima latem
  • Ja pracuję głównie z domu, a żona nie pracuje

Last edited:

ClassicGOD

Leaf on the wind
U mnie to wygląda tak:
Budynek większy bo koło 250m2, samochód mam od końcówki kwietnia, mierze jego zużycie osobno dopiero od czerwca ale maj też je zawiera, przejechane w tym czasie około 12kkm, 3MWh z tego to moja "infrastruktura" (serwer, sieć, monitoring etc)
energia.jpg

Mastertoon

Nowy na Forum
Rozmowa zleciała na inny tor, odświeżę temat:

Ładowarka sterowana przez Tuya, można to zgrać z miernikiem napięcia.
W komentarzach pod filmem nawet udziela się sam producent Platinet. W sprzedaży póki co wersja z jedną wtyczką siłową, wersja z wymiennymi końcówkami niedługo trafi do oferty.

Ktoś bardziej doświadczony się wypowie?

Hall

Zadomawiam się
Rozmowa zleciała na inny tor, odświeżę temat:

Ładowarka sterowana przez Tuya, można to zgrać z miernikiem napięcia.
W komentarzach pod filmem nawet udziela się sam producent Platinet. W sprzedaży póki co wersja z jedną wtyczką siłową, wersja z wymiennymi końcówkami niedługo trafi do oferty.

Ktoś bardziej doświadczony się wypowie?
Niedrogie i obsługujące ładowarki Tuya są tutaj https://amperepoint.pl/collections/q-series

W wakacje będę instalował dodatkowa fotowoltaikę, tym razem off grid i zamierzam przetestować ten Amperpoint , dam znać jak to się sprawdza.

Mastertoon

Nowy na Forum
Ok, to już wiem jaką cegłę kupić.
A mierniki jakieś sprawdzony polecisz do Tuya? Bo w zasadzie tyle, potrzeba miernika napicia na 3 fazach który zamontujemy gdzieś przy falowniku i tyle?

Hall

Zadomawiam się
Uwaga na boku: ładowarka z Tuyą to rozwiązania raczej średnioterminowe, na przyszłość pod systemy typu HEMS lepiej szukać czegoś obsługującego protokół OCPP.
Masz racje Tuya to trochę taka zabawka, ale ogólnie działa, i jest tania, wiec do domowego dłubania jest okej.

Co do OCPP , to wydaje mi się że więcej producentów np. AGD, pomp ciepła wspiera protokół EEBUS https://www.eebus.org/

1746732787548.png

ja mam pompę Vailant oraz AGD od Bosch (wiec może się kiedyś skuszę)

Albo i nie jak wszystko będzie już działać na open source :). (zobaczymy)

elden

Nowy na Forum
EEBus do jakiegoś OpenHab/HomeAssistant bez problemu podepniesz. Ale EEBus już jeden start i powrót na tarczy miał u naszych sąsiadów, więc się na razie boję rekomendować, a do EVSE pasuje i tak średnio, za to OCPP jest powszechnie używany do integracji.

ducarider

Posiadacz elektryka
A ja Wam po dwóch latach powiem tyle co @Bronek , szkoda sobie tym zaprzątać głowy. Jak macie przynajmniej zwrot do sieci 6KW i przyjedziecie o 13 do domu to w dwie godziny na 11 KW za połowę ceny naładujecie prawie 30%. Inne kombinacje nie mają sensu. Cały zeszły rok kombinowałem ręcznie i "udało" mi się pobrać około 1000 kWh ze słońca. 710 złotych. Przy założeniu połowy to 350 zł. Możecie policzyć ROI.
:)
Instalacja 8.1 kWp