Dzisiaj robiłem aktualizację oprogramowania i przy okazji popatrzyłem na statystyki zużycia prądu i ładowania w domu. Używam Fronius Wattpilot więc sprawa jest prosta bo mam piękne podsumowanie. I przy dwóch samochodach elektrycznych dość mocno eksploatowanych bo przejeżdżają w sumie około 50k km rocznie wyszło mi że z domu pobrałem ponad 5MWh energii w 2024 roku.
View attachment 25473
Pompa ciepła na CWU i CO przy 4 osobach i domu ponad 150m2 (mix podłogówki i grzejników) blisko 4MWh - mam osobny licznik Froniusa na ten obwód więc nie ma oszustwa jak w apce Panasownica która oszukuje o 0,5MWh .. a podobno tylko Tesla zaniża zużycie ;-)
View attachment 25474
View attachment 25475
No i na koniec zużycie wszystkiego razem w domu. Mam jeszcze saunę i oboje z żoną pracujemy zdalnie więc dom chodzi non-stop. Ale mimo wszystko sporo tego bo wychodzi na resztę ponad 10MWh. Pamiętam że przed pandemią jak jeździliśmy do biura to zużywaliśmy około 3,5MWh na cały rok ... bez elektryków, sauny i pompy ciepła ;-)
View attachment 25476
W temacie elektromobilności można by założyć że średnio nasze Tesle zużyły po 20kWh na 100km ... czyli teoretycznie pozwoliły nam przejechać na domowym prądzie:
(5120 / 20) * 100 = 25600km - powiedzmy połowę z tego co jeździmy w danym roku.
Mam PV ... więc jakaś część tego jest free .. ale licząc że nie miałbym PV i cena za kWh po 1PLN to koszt tego to 5120PLN. Poprzednie porównywalne samochody nie schodziły nam ze spalaniem poniżej 8l benzyny czy ropy czyli żeby przejechać te kilometry potrzebowałbym ile benzyny i ile by mnie kosztowało zakładając średnią cenę benzyny na ryku w Polsce. ChatGPT dał mi następującą odpowiedź
View attachment 25477
.. z której wynika że posiadanie elektryka i ładowanie go w domu nawet bez PV jest super opłacalne.