Co do magazynu, jeżeli po dotacjach wyjdzie poniżej 500zł za 1kwh to zainstaluje.
przed dotacją 50% - cena 1000zł / 1kWh możliwa do osiągnięcia przy bardziej przemysłowych rozwiązaniach - ale dla magazynów <20kWh koszty komponentów do obsługi i robocizny raczej nie dadzą takiego wyniku ... może za rok
Auta Enyaq 77kwh 23r, i TM3 SR24r.
Możesz sterować w nich natężeniem jakie przyjmują - wtedy nie musisz przejmować się jaki masz wallbox. EVCC ma gotowe integracje do tych samochodów, więc da się też od tej strony.
To limit vehicle charging to a given State of Charge (SoC), which most Chargers do not have the capability to read,
docs.evcc.io
To limit vehicle charging to a given State of Charge (SoC), which most Chargers do not have the capability to read,
docs.evcc.io
Jeśli szukasz wallboxów, które bezproblemowo zintegrujesz, to albo
a) bierzesz wallbox z taką funkcjonalnością (podpinany pod ekosystem falownika jak Fronius, Huawei, itd. albo jak dedykowany, np. go-e z pierwszego postu w tym wątku) - wada = wysoka cena
b) albo wybierz sobie coś z tej listy
https://docs.evcc.io/en/docs/devices/chargers - co później zintegruje się z Twoim systemem zarządzania energią
Nie wiem jak to ma się do żywotności baterii, jak raz świeci słońce, raz zajdzie chmura, czy na ten czas dobierać prąd z sieci/magazynu energii (nawet o mniejszym natężeniu) żeby nie przerywać ładowania i co chwilę wznawiać? Ma to znaczenie dla żywotności baterii?
W zasadzie nie powinno mieć to znaczenia - ja upraszczam, że rekuperacja też doładowuje trochę baterię i nikt jej nie wyłącza dla żywotności. Ale takie ładowanie na pewno ma znaczenie na sprawność całego procesu (może być więcej strat - ale w sumie akceptuję wyższe straty, bo tak oddawałbym prąd w sumie za darmo).
Musisz wziąć pod uwagę, że minimalna moc ładowania to i tak zawsze będzie 5A * 230V * 3 = 3,45kW, więc jeśli moc PV spadnie poniżej (np. przyjdzie chmura) to albo ładujesz z sieci dalej albo wyłączasz i włączasz ładowanie później (a to w przypadku procesu ładowania często włącza/wyłącza jakieś przekaźniki i ja osobiście unikam wyłączania jeśli mam tylko tymczasowe spadki z PV). Chyba, że masz wallbox, który możesz przełączyć z 3 faz na 1 fazę po API.