Ładowanie z fotowoltaiki

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Ja akurat mam PV Huaweia i wszystko działa okej, ale niestety magazyny strasznie drogie.
Jakbym teraz zakładał to poszedłbym w kierunku DEYE, poczytaj sobie i możesz założyć teraz hybrydowy falownik a magazyn dołożyć w przyszłości. Sam też nie mam magazynu, ale jakbym drugi raz zakładał to pewnie poszedłbym w tym kierunku :)
Żebym wallboxa mógł użyć, w późniejszej inteligentnej instalacji DEYE, to rozumiem, że musi mieć regulację amperażu?
Ale ta regulacja to ręczna?eby to działało to musi tym coś zdalnie sterować, nikt nie będzie pilnował chmurek i z jaką akurat siłą pv pracują, plac zużywa energię do innych celów

neqs

Zadomawiam się
Inwerter hybrydowy da info do HA jaka produkcja i jakie zużycie obecnie na dom itp. rzeczy i potem HA zasteruje nadwyżką tak aby pobrać resztę nadwyżki z produkcji PV na ładowanie auta, tak aby nie oddawać do sieci. Tak pokrótce to działa, nic nie musisz ręcznie sterować, jak będzie odpowiednio skonfigurowane to będzie "działo się samo" :)

Ev3

Pionier e-mobilności
Inwerter hybrydowy da info do HA jaka produkcja i jakie zużycie obecnie na dom itp. rzeczy i potem HA zasteruje nadwyżką tak aby pobrać resztę nadwyżki z produkcji PV na ładowanie auta, tak aby nie oddawać do sieci. Tak pokrótce to działa, nic nie musisz ręcznie sterować, jak będzie odpowiednio skonfigurowane to będzie "działo się samo" :)
Ale wallbox musi do tego dać sobie zdalnie zmienić amperaż, inaczej nic nie zadziała.

vwir

Pionier e-mobilności
A Telestar nie ma? Ma apkę i można w niej ustawiać poziom ładowania z dokładnością do 1A. Więc zrobienie wtyczki do HA to już pikuś (o ile nie używa jakiegoś kosmicznego protokołu).

to_masz

Posiadacz elektryka
Co do magazynu, jeżeli po dotacjach wyjdzie poniżej 500zł za 1kwh to zainstaluje.
przed dotacją 50% - cena 1000zł / 1kWh możliwa do osiągnięcia przy bardziej przemysłowych rozwiązaniach - ale dla magazynów <20kWh koszty komponentów do obsługi i robocizny raczej nie dadzą takiego wyniku ... może za rok

Auta Enyaq 77kwh 23r, i TM3 SR24r.
Możesz sterować w nich natężeniem jakie przyjmują - wtedy nie musisz przejmować się jaki masz wallbox. EVCC ma gotowe integracje do tych samochodów, więc da się też od tej strony.
Jeśli szukasz wallboxów, które bezproblemowo zintegrujesz, to albo
a) bierzesz wallbox z taką funkcjonalnością (podpinany pod ekosystem falownika jak Fronius, Huawei, itd. albo jak dedykowany, np. go-e z pierwszego postu w tym wątku) - wada = wysoka cena
b) albo wybierz sobie coś z tej listy https://docs.evcc.io/en/docs/devices/chargers - co później zintegruje się z Twoim systemem zarządzania energią

Nie wiem jak to ma się do żywotności baterii, jak raz świeci słońce, raz zajdzie chmura, czy na ten czas dobierać prąd z sieci/magazynu energii (nawet o mniejszym natężeniu) żeby nie przerywać ładowania i co chwilę wznawiać? Ma to znaczenie dla żywotności baterii?
W zasadzie nie powinno mieć to znaczenia - ja upraszczam, że rekuperacja też doładowuje trochę baterię i nikt jej nie wyłącza dla żywotności. Ale takie ładowanie na pewno ma znaczenie na sprawność całego procesu (może być więcej strat - ale w sumie akceptuję wyższe straty, bo tak oddawałbym prąd w sumie za darmo).
Musisz wziąć pod uwagę, że minimalna moc ładowania to i tak zawsze będzie 5A * 230V * 3 = 3,45kW, więc jeśli moc PV spadnie poniżej (np. przyjdzie chmura) to albo ładujesz z sieci dalej albo wyłączasz i włączasz ładowanie później (a to w przypadku procesu ładowania często włącza/wyłącza jakieś przekaźniki i ja osobiście unikam wyłączania jeśli mam tylko tymczasowe spadki z PV). Chyba, że masz wallbox, który możesz przełączyć z 3 faz na 1 fazę po API.

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Musisz wziąć pod uwagę, że minimalna moc ładowania to i tak zawsze będzie 5A * 230V * 3 = 3,45kW, więc jeśli moc PV spadnie poniżej (np. przyjdzie chmura) to albo ładujesz z sieci dalej albo wyłączasz i włączasz ładowanie później (a to w przypadku procesu ładowania często włącza/wyłącza jakieś przekaźniki i ja osobiście unikam wyłączania jeśli mam tylko tymczasowe spadki z PV). Chyba, że masz wallbox, który możesz przełączyć z 3 faz na 1 fazę po API.
To jaki waszym zdaniem zainstalować wallbox, żeby wszystkie wymagania spełniał
ładował nadwyżkami energii, kiedy trzeba to 3f, a kiedy mało prądu 1f minimalnym amperażem

Zamierzam, nie przewymiarować instalacji, bo po co za bezcen nadwyżkę oddawać, lepiej dokupić kilka kwh energii

to_masz

Posiadacz elektryka
możesz olać temat - ja tak zrobiłem bo najpierw zamontowałem TWC, a dopiero potem pomyślałem - i w sumie w niczym mi to za bardzo nie przeszkadza - ale mam też magazyn energii, więc nie "boli mnie", że jak przyjdzie chmura, to coś tam dokupuję, bo biorę z magazynu

albo możesz szukać - dwie przykładowe opcje, które wyglądają sensownie (w kwestii możliwości i późniejszych integracji z samą ładowarką, a niekoniecznie samochodem):

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Te wszystkie rozwiązania przez HA mają jedną wadę(poza samym HA który potrafi być kapryśny, generalnie jak samemu się nie potrafi przy tym dłubać to nie polecam), opóźnienia, jeśli mamy scenariusz że przykładowo przyłącze jest zbyt słabe i chcemy żeby podpierać sie PV przy ładowaniu to opóźnienie w tym wypadku może być zbyt wysokie żeby nie przekroczyć przydzielonej mocy. Podobnie przy pochmurnej pogodzie kiedy mamy duże skoki produkcji będzie sytuacja kiedy podbieramy trochę z sieci lub nie odbieramy całej produkcji.
możesz olać temat - ja tak zrobiłem bo najpierw zamontowałem TWC, a dopiero potem pomyślałem - i w sumie w niczym mi to za bardzo nie przeszkadza - ale mam też magazyn energii, więc nie "boli mnie", że jak przyjdzie chmura, to coś tam dokupuję, bo biorę z magazynu

albo możesz szukać - dwie przykładowe opcje, które wyglądają sensownie (w kwestii możliwości i późniejszych integracji z samą ładowarką, a niekoniecznie samochodem):
Do TWC możesz dołożyć Neurio żeby ładować z nadwyżki PV