Ładowanie z fotowoltaiki

nabrU

Moderator
Czy ktoś z kolegów tutaj na forum ma EV Victrona i korzysta????

Ej no, na forum są też Koleżanki ;) Bądź trochę inkluzywny :)

to_masz

Posiadacz elektryka
Krótka odpowiedź: bierz Huawei z licznikiem

Długa odpowiedź 🙈:
Ogólnie Victron to podejście bardzo komponentowe (i powiedziałbym profesjonalne, gdzie wymagania co do pracy i monitorowanie poszczególnych elementów systemu są wysokie). Większość z nas zakładam, że ma rozwiązania bardziej domowe (z falownikiem hybrydowym i magazynem wysokonapięciowym). Rozważałem Victrona, ale skończyłem z rozwiązaniem wszystko-w-jednym (dorzucam zdjęcie jak to prostacko wygląda; mimo wszystko w zasadzie robi to samo, o ile nie więcej).

Jeśli nie masz dotacji na samo PV, ja osobiście rozważyłbym zastąpienie istniejącego falownika - takim hybrydowym. Chociaż nawet jakbym miał dotację to bym próbował zakombinować przerzucając się na https://solar-distribution.baywa-re...alownik-hybrydowy-huawei-sun2000-15k-mb0.html i udając, że to ten sam. Falownik hybrydowy 10k brutto + bateria 10kW wysokonapięciowa 18k brutto + montaż to nawet nie jeden dzień instalatora (bo nic nie trzeba wiercić, a najbardziej skomplikowane zadanie to pewnie znalezienie miejsca w rozdzielni na przekładniki i licznik energii). A obecny falownik może byś gdzieś sprzedał (chociaż w teorii kolejna instalacja = brak gwarancji) albo przehandlował z instalatorem za darmowy montaż.

Nie chcę Cię tu wkurzać, ale pogadaj ze swoim instalatorem co o tym myśli - z moim zmienialiśmy koncepcje w pierwszym dniu montażu - szybka wycena, sprawdzenie jak da się coś ściągnąć, towar jakiś wrócił do hurtowni, inny przyjechał trochę później - dodatkowa dniówka do wyceny, ale na końcu wszyscy zadowoleni. To co Ci zaproponowali nie jest złe, ale są pewne wady:
  • masz dwie apki (ja wtedy bym jednak szedł w stronę zarządzania wszystkim Victronem)
  • musisz gdzieś zawiesić te 3 falowniki i Cerbo Gx
  • magazyn ładujesz z AC - falownik hybrydowy potrafi być o dobre 5% efektywniejszy w ładowaniu magazynu energii (wysokie napięcie DC z PV leci od razu do magazynu przez konwertery DC/DC o sprawności jakieś 97%, tutaj najpierw falujesz prąd ze sprawnością pewnie 97%, a potem prostujesz ze sprawnością 90-95%)
    1724526141952.png
  • tak wygląda rynek u naszych sąsiadów (jasny zielony = inwertery hybrydowe; ciemny = Twoje rozwiązanie)1724525741677.png
Obrazki z genialnego corocznego raportu https://solar.htw-berlin.de/wp-content/uploads/HTW-Energy-Storage-Inspection-2024.pdf

Co z ładowarką?
Jeśli chcesz ładować z nadwyżek - to musi być licznik. Instalacja ładowarki to coś, co zrobi każdy elektryk i możesz zrobić ją chwilę później jak porównasz sobie ekosystem Huawei i Victrona.

Jeśli masz czas i pasję do utrzymywanie swoich projektów, to postawiłbym sobie https://evcc.io/en/ albo sam zbudował taką automatyzację. Wtedy w zasadzie z większością ładowarek ogarniesz temat i wystarczy Ci licznik Victrona.

Chcesz dostać więcej za te same pieniądze? Dzisiaj rozważyłbym ładowarkę z pierwszego postu w tym wątku 🙃 ma zdecydowanie większy potencjał rozwoju na przyszłość (już teraz uwzględnia taryfy dynamiczne, które tak naprawdę nie są jeszcze dostępne dla odbiorców końcowych).
Albo wziąłbym coś od sąsiadów co oprócz ładowania z nadwyżek, ogarnia takie "funkcjonalności" jak przełączanie się na 1 fazę dla niższych dostępnych mocy (<3,5kW), czy pozwala ustawiać moc ładowania z większą dokładnością niż co 1A:
https://alfen.com/pl/eve-single-s-line (ta np. jeśli dobrze pamiętam integruje się z wieloma licznikami energii, może z tym Victrona też)
i jest sporo innych w przedziale 3000-7000 zł

Attachments

• 1724523822083.png
    1724523822083.png
    1,5 MB · Liczba wyświetleń: 14

neqs

Zadomawiam się
Jeśli nie masz dotacji na samo PV, ja osobiście rozważyłbym zastąpienie istniejącego falownika - takim hybrydowym. Chociaż nawet jakbym miał dotację to bym próbował zakombinować przerzucając się na https://solar-distribution.baywa-re...alownik-hybrydowy-huawei-sun2000-15k-mb0.html i udając, że to ten sam. Falownik hybrydowy 10k brutto + bateria 10kW wysokonapięciowa 18k brutto + montaż to nawet nie jeden dzień instalatora (bo nic nie trzeba wiercić, a najbardziej skomplikowane zadanie to pewnie znalezienie miejsca w rozdzielni na przekładniki i licznik energii). A obecny falownik może byś gdzieś sprzedał (chociaż w teorii kolejna instalacja = brak gwarancji) albo przehandlował z instalatorem za darmowy montaż.

Jeżeli masz możliwość i rozważasz zmianę falownika tak jak kolega to_masz sugeruje to też poszedłbym w tym kierunku, jednak delikatnie inaczej, bo zmieniłbym huaweia na coś innego, np. DEYE. Niestety huawei ma drogi system LUNA - sam mam u siebie standardowego huaweia 20kWp i teraz bym poszedł na pewno w coś typu DEYE. To_masz w tym 18k brutto co opisałeś to brakuje chyba w kalkulacji BMSa LUNA2000
Jak wrzucisz Victrona to tak jak piszą, dojdą Ci kolejne 3 falowniki takiej wielkości jak huawei na ścianie. Zdecydowani wolałbym wyrzucić huaweia w Twoim przypadku i wrzucić do tego DEYE - przy tej mocy już wysokonapięciowe i do tego masz fajne magazyny energii, jak masz trochę czasu i zapału to w prosty sposób stawiasz sobie Home Assistant, podpinasz do niego DEYE i potem już sterujesz sobie każdą jedną ładowarką, nawet jakieś FEYREE 22kW kupione z aliexpress za 1000zł, wysterujesz sobie "inteligentnie" pobór mocy nawet co 1A i zrobisz autokonsumpcję. Wtedy wszystko będziesz miał w HA sterowane - albo jak nie masz zapału to po prostu komuś zlecić postawienie czegoś takiego.

Ewentualnie jak nie chcesz ruszać huaweia to wtedy możesz dorzucić DEYE 20kWp, wpuścić przez niego całą produkcję z huaweia i falownik deye sobie będzie już zarządzał wszystkim, tj. produkcją PV, dobraniem z sieci i magazynem energii. Oglądnij sobie ten film na YT i kilka innych na jego kanale:

Sam myślę o zmianie swojego huaweia lub dołożeniu czegoś innego co zarządzi całością, także mocno śledzę takie tematy :D

PVuser dopytaj jeszcze instalatorów, bo jeżeli zaproponowali Ci "Przemiennik częstotliwości z ładowarką MultiPlus-II 48/3000/35-32 230V 3 kVA na fazie - 3 szt." to wydaję mi się, że pociągniesz z nich max 3kW na fazę i nawet jeśli będziesz miał full magazyn energii ale ładowarkę jednofazową 7kW, to 3kW pociągnie z baterii, a 4kW dociągnie albo z produkcji PV jeżeli będzie albo dociągnie je z sieci. Jakbyś miał większe falowniki, albo jeden większy to wtedy np. byłaby możliwość żeby całość poszło z magazynu, jeżeli by było w nim na tyle energii.

Last edited:

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r

neqs

Zadomawiam się
Też zamierzam w końcu zimą chyba zająć się instalacją PV + jakiś inteligentny system, żeby maksymalnie wykorzystać autokonsumpcję
I pytanie, czy jak teraz kupię ten tani wallbox
To czy za pół roku jak będę robił wszystko od podstaw, żeby ze sobą grało i współpracowało, to czzy ten wallbox będzie nadawał się?
Nie lepiej taki jak poniżej? Co prawda jeszcze osobiście go nie sprawdziłem, ale taki właśnie zamierzam założyć, regulacja z poziomu HA co 1Amper można ustawiać i masz 22kW za 1000zł. Dość dobre opinie o nim czytałem. Póki co możesz wpiąć go solo, a za pół roku sobie go wepniesz bez problemu do HA i masz rozwojowo w dobrej cenie 22kW albo 11kW opcja też jest dostępna :)

Robur82

Stąd moje pytanie, żeby nie kupić czegoś i za pół roku to wywalać/nie ma komu wystawić na ogłoszenie , odsyłać, demontować.
Teraz jeszcze pytanie, czy ten z Ali będzie współpracował z całym systemem huawei lub innym Victronem, Froniusem, czymś tam produkującym dla froniusa urządzenia?

neqs

Zadomawiam się
Bezpośrednio nie będzie działał. Jak chcesz instalacje huaweia robić i mieć to wszystko w instalacji huaweia to musisz kupić inteligentną ładowarkę huaweia za blisko 4000zl :) ale jak wszystko sobie z integrujesz w Home Asistant to wtedy jak najbardziej w HA sobie dopniesz instalacje huaweia i tą ładowarkę i ogarniesz tam sterowanie tym.

Robur82

Nie do końca zależy mi na akurat Huawei, może być co kolwiek innego co nie będzie mi głowy zawracało swoim niedziałaniem, albo działaniem byle jakim.
Na nowych zasadach w I kolejności musi iść prąd na bieżące zużycie placu, nadwyżkami ładujemy auta
Nie wiem jak to ma się do żywotności baterii, jak raz świeci słońce, raz zajdzie chmura, czy na ten czas dobierać prąd z sieci/magazynu energii (nawet o mniejszym natężeniu) żeby nie przerywać ładowania i co chwilę wznawiać? Ma to znaczenie dla żywotności baterii? Auta Enyaq 77kwh 23r, i TM3 SR24r.
Co do magazynu, jeżeli po dotacjach wyjdzie poniżej 500zł za 1kwh to zainstaluje.
Jeżeli będzie wyższy koszt, to bez sensu, nigdy on nie zwróci się, albo zwróci się jak juz będzie nadawał się na zlom. A magazyny cały czas tanieją, więc to co zarobie teraz na nim, za rok pewnie będzie o tyle tańszy, a rok eksploatowany i technologicznie rok starszy.

neqs

Zadomawiam się
Ja akurat mam PV Huaweia i wszystko działa okej, ale niestety magazyny strasznie drogie.
Jakbym teraz zakładał to poszedłbym w kierunku DEYE, poczytaj sobie i możesz założyć teraz hybrydowy falownik a magazyn dołożyć w przyszłości. Sam też nie mam magazynu, ale jakbym drugi raz zakładał to pewnie poszedłbym w tym kierunku :)