Ładowanie z fotowoltaiki

PVuser

Nowy na Forum
Moja żona ma małego Seata Mii EV (wiem nie ten rozmiar / typ samochodu itp), który ma baterię 32,3kWh. Przejeżdża w lecie ok. 260km, a w zimie ok. 160km (zależy od temperatury). Teraz sobie porównaj jak mało efektywny jest ten PHEV... Nie czekaj 4 lata tylko sprzedaj to coś w cholerę i kup jakiegoś BEVa, bo tracisz kupę kasy
no tak ale dolicz komfort braku ograniczenia celu podróży bo do 100-130km na prądzie dochodzi jeszcze 900km na baku 2 litrowego diesla w tym aucie...poza tym samo auto się podoba i jest mega komfortowe (różne czynniki tu się składają)...
Ci którzy kupują BMW serii 7 z tym wielkim silnikiem spalinowym (dla samego silnika V6 czy tam V8) a jeżdżą tylko po mieście....Ci dopiero tracą kupę kasy :):)

nabrU

Moderator
no tak ale dolicz komfort braku ograniczenia celu podróży bo do 100-130km na prądzie dochodzi jeszcze 900km na baku 2 litrowego diesla w tym aucie...

My tu takich 'dieslowców' co jadą codziennie 1000km bez zatrzymania zjadamy na śniadanie :p

zibizz1

Pionier e-mobilności
Zrób obojętnie jak a nauczony doświadczeniem wymienisz potem to co trzeba aby było tak jak będziesz potrzebował. Byle byla komunikacja pomiędzy sprzętami typu 2 skrętki bo nie wszytko działa po wifi.

Robin_1

Zadomawiam się
My tu takich 'dieslowców' co jadą codziennie 1000km bez zatrzymania zjadamy na śniadanie :p
Zgadzam się. Sam miałem V8 dieslu, V8 w benzynie. Nigdy więcej. Chyba że ktoś lubi ten odgłos silnika. Ja sie wyleczyłem (po prostu za stary jestem) i do spalinowego nie wracam. Została mi A6 w dieslu i też będę ją sprzedawał na rzecz elektryka.

inter

Pionier e-mobilności
A czy ktokolwiek na forum ma tą ładowarkę Victrona EVC300400300 ?????? Używa ?? Bo tak gadamy i gadamy ....
Odpowiedz sobie na pytanie co ma ta ładowarka od innych i dlaczego ją chcesz.
Wg mnie nic, niedość że brzydka to trzeba ciągle wyjmować kabel z samochodu i podpinać.
Wyświetlacz, po co jak masz w innych wszystko w aplikacji.
Wykrywa nadwyżki, musiał być mieć dużą instalację, aby się to spinało.

PVuser

Nowy na Forum
Odpowiedz sobie na pytanie co ma ta ładowarka od innych i dlaczego ją chcesz.
Wg mnie nic, niedość że brzydka to trzeba ciągle wyjmować kabel z samochodu i podpinać.
Wyświetlacz, po co jak masz w innych wszystko w aplikacji.
Wykrywa nadwyżki, musiał być mieć dużą instalację, aby się to spinało.
mam 21.6kWp instalację. Dlaczego wyjmować kabel z samochodu ciągle i podpinać???

inter

Pionier e-mobilności
mam 21.6kWp instalację. Dlaczego wyjmować kabel z samochodu ciągle i podpinać???
Możesz mieć na stałe wpiete. Ale przy takiej instalcji i ew jak masz stare zasady, to bym się wcale nie przejmował aby ładować z nadwyżek.

PVuser

Nowy na Forum
Możesz mieć na stałe wpiete. Ale przy takiej instalcji i ew jak masz stare zasady, to bym się wcale nie przejmował aby ładować z nadwyżek.
jestem na rozliczeniu miesiecznym. Wiesz....ja im wpuszczam do sieci 1MWh za 250-300PLN....od nich biorę za 1200PLN ...chcę zmaksymalizować jak my wszyscy tutaj zuzycie w ciągu dnia + ew. zapas na część pracy urządzeń w nocy