Ładowanie z fotowoltaiki

vwir

Pionier e-mobilności
A mam jeszcze takie głupie pytanie...
Bo OK - niech będzie że ładowarka będzie 22kW...w aucie gniazdo jest AC 11 kW ....to kabel typu 2 do połączenia 32A czy 16A ??!! Chyba 32A no nie?!
Najlepiej wallboxa od razu z kablem, a nie gniazdem. Jedno niepotrzebne połączenie mniej, a i koszt pewnie niższy.

nabrU

Moderator
Troszkę off-topic, sorki:
Mamy też od kilku miesięcy hybrydę GLC 300de (diesel+plug-in) - tam jest bateria 31,4kWh i użytkownik auta potrafi codziennie dojeżdżając do pracy i powrót + rozwożenie dzieciaków na zajęcia i odbiór i zakupy baterię codziennie wydoić do 0% ze 100%.

To jest jakaś tragedia z tym zużyciem? To na ile mniej - więcej km starcza ta bateria?

Natomiast przy takiej nadprodukcji to warto by pomyśle o pełnym elektryku 😉

I to jest najlepsza odpowiedź. Sprzedać w cholerę tą hybrydę bo przy takim PV to aż się prosi BEV.

Ev3

Pionier e-mobilności
A mam jeszcze takie głupie pytanie...
Bo OK - niech będzie że ładowarka będzie 22kW...w aucie gniazdo jest AC 11 kW ....to kabel typu 2 do połączenia 32A czy 16A ??!! Chyba 32A no nie?!
16A.
Cieńszy i lżejszy.
A z autem nie dostaniesz żadnego?

PVuser

Nowy na Forum
Troszkę off-topic, sorki:

To jest jakaś tragedia z tym zużyciem? To na ile mniej - więcej km starcza ta bateria?

I to jest najlepsza odpowiedź. Sprzedać w cholerę tą hybrydę bo przy takim PV to aż się prosi BEV.
Bateria latem starcza na ok.125km. Zimą na jakieś 90-100km.
Pełen elektryk będzie za 3-4 lata :) Muszę dozbierać na EQS :p:p:p:p:p

PVuser

Nowy na Forum
Najlepiej wallboxa od razu z kablem, a nie gniazdem. Jedno niepotrzebne połączenie mniej, a i koszt pewnie niższy.
Na 99% jestem zdecydowany na ładowarkę Huawei (falownik też mam ich i jedna aplikacja będzie) a oni mają je tylko z gniazdem - bez zalanych kabli w obudowie

PVuser

Nowy na Forum
Każda ładowarka która ma ładowac nadwyzkami potrzebuje licznika, Dla ładowarki Huawei znalazłem tutaj 850zł

Wiec jeśli to co kontroluje magazynem ma swój licznik to uważam że nie ma snesu go dublowac i lepiej wziąć nawet 850droższą ładowarkę która będzie współpracowąła z licznikiem który juz mamy.

Najlepiej wziac wszystko jednej firmy Falownik, magazyn, licznik, ładowarka. Jeśli już masz falownik Huawei to bierz ładowarke i licznik Huawei i magayzn tez Huwei. Powinno działać lepiej niz 2 osobne systemy
Ładowarka będzie Huawei. Magazyn niestety nie - dostałem ofertę na Victrona od firmy która robiła mi PV i taki zamówiłem. Umowa podpisana.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ładowarka będzie Huawei. Magazyn niestety nie - dostałem ofertę na Victrona od firmy która robiła mi PV i taki zamówiłem. Umowa podpisana.
Mógłbyś dokładnie opisać jaka będzie konfiguracja i ile orientacyjnie wyniesie koszt? Jestem przed podobną decyzją i zastanawiam się co zrobić

to_masz

Posiadacz elektryka
Czy ten Twój falownik Huawei jest falownikiem hybrydowym? Bo jeśli nie, to mózgiem systemu zarządzania energią będzie Victron. Wówczas ładowarka Huawei nie będzie miała i tak swojego pełnego potencjału (np. Victron będzie zawsze najpierw ładował magazyn i nie będziesz miał nadwyżek od rana).

A jeśli masz falownik hybrydowy, to jestem bardzo ciekaw jakie elementy z Victrona Ci zaproponowali - bo wówczas wydaje się to trochę przekombinowane.

PVuser

Nowy na Forum
Mógłbyś dokładnie opisać jaka będzie konfiguracja i ile orientacyjnie wyniesie koszt? Jestem przed podobną decyzją i zastanawiam się co zrobić
Falownik mam Huawei SUN2000-15KTL-M5 założony był razem z instalacją PV 21,6kWp
Ładowarkę wybieram wersję 22kW bo nie mam 1 fazowej hybrydy czy elektryka (do zakupienia w weekend w Allegro zapewne bo w okolicznych hurtowaniach od ręki nie mają a pewnie taniej nie znajdę) biorę taką (żeby mieć ją spiętą w jednej apce z falownikiem - apka FusionSolar)
Magazyn Victrona (on ma swój licznik energii więc nie będę dokupywał DTSE 666 bo po co drugi licznik ?! Tylko dla statystyk w tej samej apce zamiast w Victronowej? Może i mniej wygodnie ale przeżyję)
Jeśli chodzi o koszty magazynu : (cena za wszystko 32400 brutto)

VICTRON

Przemiennik częstotliwości z ładowarką MultiPlus-II 48/3000/35-32 230V 3 kVA na fazie - 3 szt.

+ urządzenie Victron CERBO-GX
+ wszystkie potrzebne elementy z licznikiem

+ PYLONTECH Magazyn energii Akumulator litowo-jonowy US5000 (pojemność nominalna 4800Wh)- 2 szt. = łączna moc magazynu 10 kw

Gwarancja : 10 lat.

Napięcie nominalne51,2 V
Pojemność nominalna200 Ah
Pojemność energetyczna10,24kWh
Żywotność6000 cykli przy 80% DoD
KomunikacjaCAN/RS485/RS232 (WIFl, Bluetooth opcjonalnie)
Wymiary484 x 590 x 178 mm
Waga70,5 kg
CertyfikatyCE, FCC, CCC

Zwrot za magazyn z programu Mój prąd 15 000 więc za x miesięcy rzeczywisty koszt zakupu magazynu wyjdzie 17400...poczekam :)