Ładowanie z fotowoltaiki

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Magazyn victron też będzie miał swój smart meter? Ja bym brał Hua bo będziesz miał staty w appce. Nie wiem na jakiej zasadzie będzie działał ten magazyn victrona, dziwnie będzie tym zarządzać...

zibizz1

Pionier e-mobilności
To co kontrololuje magazyn musi mieć informacje z licznika głównego czy jest nadwyżka czy nie. Wiec może być jeden licznika na magazyn i ładowarkę.
Ja muszę do poniedziałku dać znać tym gościom czy zakładam swoją ładowarkę i jaką czy biorę od nich EVSE Victrona któego mają też w ofercie. Chłopaki - na początek grube, praktyczne informacje potrzebuję. Jaki model, jaka firma i co mi daje. Chce ładować prądem z PV zamiast go oddawać - na maxa zwiększyć autkonsumpcję. To mój priorytet. Taryfę prądu mam G12
Ja bym brał wszystko od jednego producenta żeby to łatwo połaczyć. Cena nie jest wygórownaa więc jeśli i tak już będziesz miał urzadzenie zarzadzające magazynem które może zarzadzac także ładowarką i licznik to za 2-2,5tys cięzko będzie kupic ładowarkę z licznikiem

vwir

Pionier e-mobilności
W specyfikacji auta mam Ładowarka pokładowa AC 11kW. Do tego mam też gniazdo ładowania prądem stałym DC też...model full :) Czyli nie ładowarkę kupować 22kW tylko 11 kW ??
Wallbox 22kW nie zaszkodzi, po prostu nie wykorzystasz jego pełnego potencjału. To jest przyszłościowe podejście, bo jeśli kiedyś kupisz inny samochód z ładowarką pokładową 22kW (lub jednofazową 7kW) to w przypadku wallboxa 22kW wykorzystasz jego pełne możliwości. Teraz to rozwiązanie nadmiarowe, ale jeśli różnica w cenie 22kW a 11kW nie jest duża, to kupuj 22kW.

PVuser

Nowy na Forum
za EVSE Victrona mam zapłacić 3k. Chłopaki łopatologicznie poprosze do mnie. Magazyn Victrona ma chyba licznik w sobie - nie muszę mieć SmartMetera o ile kojarzę. SmartMeter musiałbym miec chyba do Froniusa WattPilota (ale tu ktoś podawał że nie będzie chodził ten WattPilot z moim Huawei falownikiem).
Co do ładowarki Huawei - znalazłęm na razie tylko coś takiego:
Czyli co - opcja 1 _ magazyn i EVSE z Victrona i zarządzanie łądowania magazynu/auta z PV przez apke Victrona albo
opcja 2 - ładowarka Huawei też i mam staty falownika i łądowarki w FusionSolar a magazyn ładuje się ze swoich ustawień??

Robin_1

Zadomawiam się

PVuser

Nowy na Forum
A mam jeszcze takie głupie pytanie...
Bo OK - niech będzie że ładowarka będzie 22kW...w aucie gniazdo jest AC 11 kW ....to kabel typu 2 do połączenia 32A czy 16A ??!! Chyba 32A no nie?!

Robin_1

Zadomawiam się
16A też będzie. Ale zawsze lepiej mieć 32A. Mam kolegę co ładuje u mnie z Audi q8 a tam jest ładowarka 22kW więc kabel 32A się przydaje

zibizz1

Pionier e-mobilności
Każda ładowarka która ma ładowac nadwyzkami potrzebuje licznika, Dla ładowarki Huawei znalazłem tutaj 850zł

Wiec jeśli to co kontroluje magazynem ma swój licznik to uważam że nie ma snesu go dublowac i lepiej wziąć nawet 850droższą ładowarkę która będzie współpracowąła z licznikiem który juz mamy.

Najlepiej wziac wszystko jednej firmy Falownik, magazyn, licznik, ładowarka. Jeśli już masz falownik Huawei to bierz ładowarke i licznik Huawei i magayzn tez Huwei. Powinno działać lepiej niz 2 osobne systemy